júliusi kert
Ajánló

Júliusi tennivalók a kertekben

Sajnos egyre gyakrabban kell hőhullámokra és aszályos időszakokra számítani, ezért júliusban a kerti munka leginkább a kert életbentartására és folyamatos öntözésére redukálódik sajnos. Ezért először az öntözés témájával kezdjük a legfontosabb kerti munkák sorát: 

Öntözés

Rengeteg vizet spórolhatunk meg azzal, ha egyik csapunk, tömlőnk vagy csatlakozónk sem csöpög, szivárog. Egy kis csepegés nem tűnik soknak, de ha folyamatos, azzal havi szinten akár több 100 liter vizet pazarolunk el.
Viszont egy megfelelőlen lefektetett csepegtetős öntözőrendszerrel akár 70%-al kevesebb vízzel is üzemeltethetjük a kertet. Ráadásul nagyon könnyen kiegészíthetjük egy időzítővel, így nekünk sem kell minden szabadidőnket slaggal a kezünkben tölteni! Erről itt tudhatsz meg többet: Csepegtető öntöző telepítése

Egyáltalán nem mindegy, mikor öntözünk! Én a reggeli öntözésnek vagyok híve, mert ilyenkor a növények szárára fröccsenő víz hamar elpárolog, míg este hosszabb ideig ott marad és ez fokozhatja a gombás betegségek kialakulásának veszélyét. Persze tudom, hogy a legtöbb embernek inkább este van erre ideje, természetesen ezzel sincs gond, csak ilyenkor igyekezzünk közvetlenül a növények szárához juttatni a vizet. Ezzel amúgy is sok vizet spórolhatunk meg. júliusi tennivalók a kertben

Bár amilyen hőségek vannak mostanában a reggeli és esti öntözés is szükségessé válhat sajnos.
A napközbeni öntözéssel több gond is van; egyrészt ilyenkor sokkal gazdaságtalanabb, mert a víz egy része elpárolog még azelőtt, hogy a talajba szívárogna, másrészt a hideg víz lesokkolhatja az átforrósodott növények levelét.

Mulcsolás

Mulcsolni, mulcsolni és mulcsolni! A legrosszabb dolog, ami a kánikulában történhet, ha csupaszon hagyjuk a földet. Ezeken a területeken néhány óra alatt teljesen megsül a talaj, összetömörödik és utána már nagyon nehezen nedvesíthető át újra és szinte minden élet eltávozik belőle, amit később már nagyon nehéz visszahozni.
Tulajdonképpen bármivel mulcsolhatunk.

Nagyon jó mulcs a lenyírt fű, a szalma, régi lomb, aprított ágnyesedék, fakéreg, a különféle geotextilek, talajtakaró anyagok, de még a gyöngykavics is, csak fedve legyen a talaj. Sőt, továbbmegyek, a gyomos talaj is sokkal jobb ilyenkor, mint a fedetlen föld. A gyomoknak egyébként is ez a szerepe a természetben, a megbolygatott, fedetlen talajokat hivatottak “begyógyítani”. Árnyékolnak, lazítják a talajt a gyökereikkel és tápanyagokat hoznak a felszínre. Nyilván még jobb, ha egy területet nem gyomok, hanem a kultúrnövények sűrűje véd. Ezért jók a sűrűn beültetett évelőágyások.

Termés betakarítás

Már korábban is jeleztük, hogy a termés betakarítás is lényeges. Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak. Figyeljünk arra, hogy a permetezéseket úgy időzítsük, hogy az eső ne mossa le, amit kijuttattunk a növényekre!

Nyári másodvetés, növényszaporítás

Már javában szaporíthatjuk tőosztással az évelőinket és a zöld dugványozást is megkezdhetjük. A nyári növényszaporításról itt olvashatsz részletesen.

Érdemes még csemegekukoricát, babot vetni, hiszen ezek folyamatosan, ősz végéig hozzák termésüket és betakaríthatóak. Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításhoz vessük el a magokat július végén, augusztus elején. A nyári másodvetéshez ezt a videót ajánlom: Nyári másodvetés-akció, izgalom és vetőmagok.

Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

A kerti, konyhai hulladékot pedig folyamatosan hordhatjuk a komposzt halomra, csak ne felejtsük el olykor átforgatni a komposztot.

júliusi tennivaló a fűszernövények szárítása

fűszernövények szárítása

Fűszernövények gyűjtése, szárítása

A nyár folyamán érdemes gyűjteni és szárítva eltárolni a gyógy- és fűszernövényeket is. A napsütés hatására ugyanis ilyenkor a legintenzívebb a hatóanyag- és illóolaj tartalma ezeknek a növényeknek. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, csalán, citromfű, galaj, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani és télire elspájzolni.

A fűszernövények szaporításához ezt a cikket ajánljuk: Még több fűszert a kertbe!

A fűszernövények szárításáról és tárolásáról pedig itt tudhatsz meg többet: Rabul ejtett nyár avagy fűszernövények télire

Madarak gondozása nyáron

Okos kertész, aki ilyenkor gondol a madarakra is. Nem csak azért, mert a hőségben nekik is szükségük van ivóvízre, hanem azért is, mert ha a kertünkben találnak itatót, akkor a közelben maradnak, és ott pusztítják a kártevőket.

Jégvédelem

Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

raschel-halo

Raschel-háló

Veteményeskert tápanyag utánpótlása

Ha mindent jól csináltunk, akkor a konyhakertben mostanra komoly burjánzásnak indultak a növények. Az akár két méteres paradicsom tövek tele terméssel, a cukkini csak úgy ontja a rengeteg termést, a babok pedig szépen befutották a nekik szánt támasztékot. Ehhez a nagy duhajkodáshoz azonban igen sok tápanyagra van szüksége a növényeknek, ami már akkor is csökkenőben lehet, ha tavasszal bőségesen adtunk nekik. Ezért érdemes ilyenkor megkínálni a növényeinket egy kis repetával. Kapirgassuk meg egy kicsit a földet a tövek körül és szórjunk ki egy-két marék szerves tápot. Mindenképpen öntözzük be alaposan utána, egyrészt, hogy a tápanyag bemosódjon, másrészt általában a víz az, ami “aktiválja” a tápokat.

Akár tetszik, akár nem, el kell fogadjuk, hogy az időjárás változás már itt van és sajnos a Kárpát-medencét igen súlyosan érinti. Ezért jobb, ha elkezdünk alkalmazkodni hozzá azzal, hogy olyan kerteket hozunk létre, amik bírják a szélsőségeket. Vagyis olyan növényeket telepítünk, amik kevesebb vizet igényelnek, sok fát ültetünk, amik az árnyékukkal védik a túlmelegedéstől a kertet (és mindket is). És bizony el kell felejtenünk a kerítéstől kerítésig terülő angolgyepeket is, hiszen ezek a napnak kitett területek igazi “öntözési fekete lyukak”, amiket egyszerűen képtelenség lesz fenntartani az ilyen extrém időjárási körülmények között.

Jó minőségű, szerves tápjainkat keresd a Kert Shopban