Ajánló

Prérikert – a lusta kertészek kedvence

Létezik olyan kert, ami gyönyörű, tele van izgalmas színekkel és formákkal, táplálja a beporzókat, bírja a hosszú szárazságot, és még a kertésznek sincs sok gondja vele? Igen!

A Prérikert

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbbek a prérikertek, hisz az előbb említett jó tulajdonságai mellett változó, egyre melegedő klímánkban is megállja a helyét. A prérikert növényei mélyre gyökereznek, szárazságtűrőek, imádják a forró meleg napokat, de egyúttal télállóak is. Jól bírják a szelet, és az esetleg nagyobb csapadékú hónapokat is. Rovarok számára is remek táplálékforrások, de menedékhelyül is szolgálnak számukra, sőt a madarak is tudnak lakmározni a termésekből. 

A préri szót hallva egyből az amerikai filmekben látott szélben lengedező füves, virágos mezők jelennek a szemünk előtt, és ez helyes is. A prérikert a virágba borult füves réteket utánozza.  

Szerencsénkre a prérikert a magyar kontinentális éghajlaton is remekül teljesít. Ennek is köszönhető növekvő népszerűsége. Illetve annak is, hogy illik a romantikus házakhoz (gerenda, és régi tornácos házak), de a modern minimál otthonokhoz is. Természetesen az ágyások vonalával, a terepszintek játékával alkalmazkodni kell az adott ház stílusához, de maga a prérikert növényzete minden kertben tökéletesen működik.

A prérikert növényei

Hogy milyen típusú növények is illenek az ilyen stílusú kertekbe, ágyásokba? A hosszan virágzó évelők és díszfüvek ilyenek, de fontos, hogy mind észak-amerikából származó, ténylegesen a prériről a kertjeinkbe hozott, nemesített növények legyenek, vagy nézzenek úgy ki, mintha onnan származnának, és igényeik egyezzenek meg a prérik növényeikével. Ezek a növények mind lágyszárú évelők. Ez azt jelenti, hogy tövük áttelel, de a föld feletti részük a talajszintig minden évben visszafagy. Emellett teljesen télállóak, így a tavasz érkeztével újra kihajtanak, és évről évre egyre szebben virágoznak.

Fontos szempont, hogy a prérikert a lusta kertészeknek is ideális, hiszen a harmadik-negyedik évtől annyira záródik az állomány, hogy gyomlálás szinte szükségtelenné válik, és az öntözés is minimálisra csökkenthető. Ez annak köszönhető, hogy az egyre sűrűbbé váló növényzet elzárja a gyomok elől a fényt, így azok nem tudnak kihajtani. A nap nem süti, és a szél nem szárítja ki könnyen a talajt, így víztakarékos és környezetbarát is egy ilyen jellegű kert vagy ágyás. Az első pár év után, akár öntözés nélkül is csodásan teljesít.

A prérikert előnyei

Hatalmas erénye a prérikerteknek, hogy a legtöbb akár gyenge, tápanyagszegény, agyagos, vagy homokos talajon is remekül működik. De azt vegyük figyelembe, hogy a nagyon kötött, agyagos talajon érdemes apró kertészeti kavicsokat a talajba dolgozni a felső 10–15 cm-be. 
Trágyázásra sincs szükség, hiszen a préri növények ebből a szempontból is igénytelenek, sőt túlzott tápanyag visszapótlás hatására gyengébbek leszek, megnyúlnak, nagyobb zöld tömeget nevelnek a virágzás kárára. 
Permetezés mentesen is nevelhetők, hiszen ezen évelőknek alig van betegségük és a kártevők sem támadják meg őket. Sem a meztelencsigák, sem a sok bosszúságot okozó poloskák vagy cserebogár pajorok nem bántják őket. Szintén a lusta kertészeknek kedvez, hogy a tavasszal történő egyszeri tövig való visszavágás után szinte semmi teendő velük. Nem kell metszegetni, kötözni, tőosztani vagy újra ültetni. Többségük magról is szaporodik, tehát csak hagyni kell életre kelni az ágyásokat. Így válnak természetes hatásúvá, mintha maguktól nőttek volna.

Hogy kinek érdemes prérikert kialakításán gondolkodni? Annak, akinek nagyon napos, meleg és  száraz a kertje, melyet legalább 6-7 órán keresztül süt a nap. A prérikert növényei nem mérgezőek, így gyerekek és kisállatok mellett is bátran ültethetők. Azoknak ajánlom, akik a kezdeti, nagyobb munka után szeretnék, ha csak kevés gondozást igényelne a kertjük. 

Növényajánló prérikerthez

És lássuk, mik is az ültethető évelők. Az alábbi növényeket három-három darabszámmal, kis csoportokba ajánlom ültetni. Az egyes fajok között nagyjából 20–25 cm távolságot tartva, de az azonos fajtákat egy ültetőgödörbe szorosan egymáshoz ültetve, már az első évtől olyan lesz a prérikertünk, mintha már évek óta ott lett volna.

Veronicastrum virginicum (Virginiai veronica)
Panicum virgatum (Vesszős köles)
forrás: https://livingmydreamlifeonthefarm.com/
Verbena bonariensis (Ernyős verbéna)
fotó: Szomoru Miklós
Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ (Nádtippan)
forrás: https://sheridannurseries.com/
kúpvirág
Rudbeckia fulgida (Kúpvirág)
fotó: Szomoru Miklós
kasvirág
Echinacea purpurea (Kasvirág)
fotó: Szomoru Miklós
sudárzsálya
Perovskia atriplicifolia (Sudárzsálya)
forrás: https://tulsaworld.com/

Szerző: Szomoru Miklós

Ernyős verbéna, kúpvirág, kasvirág virágmagokért irány a Kert Shop!

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv