lemosó permetezés
Ajánló

Mozgolódnak a kártevők, itt az ideje a lemosó permetezésnek!

Amikor a lelkes kert tulajdonos néhány gyümölcsfát ültet a kertjébe azért, hogy legyen saját termés az asztalon és télire a befőttes üvegben, bizony nem is gondol rá, milyen rendszeres kötelezettséget vett magára.

tavaszi-lemoso-permetezes

Mindig megfelelő védőfelszerelésben permetezzünk!

Miért kell permeteznünk kora tavasszal?

A téli nyugalmi időszak után a rügyek megduzzadnak és felkészülnek a kihajtásra. Ezzel egy időben megkezdődik a fán telelő kórokozó gombák (moníla, tafrina, lisztharmat) szaporodása is és támadásra készen várják az első levélkék, hajtások kibontakozását. A téli időjárás hatására a fákon sebek keletkezhetnek, amelyeken keresztül a gombák és baktériumok könnyen behatolnak, ezzel a fertőzés helyén háncs- és faszövetpusztulást okoznak, aminek következtében rákos, mézgás sebek keletkeznek.

Az őszi és a téli hónapokban történt fertőzések okozta elhalás azonban csak a kora nyári hónapokban, a fokozott vízigény idején észlelhető. A törzs fertőződése esetén a fa gutaütésszerűen elpusztul, az ágak fertőződésekor azok elszáradását figyelhetjük meg.

Nemcsak a kórokozók, de a kéregrepedésekben megbújó kártevők, atkák, tetvek ellen is védekeznünk kell. Ha szakszerűen végezzük a lemosó permetezést, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, ráadásul így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

Fontos teendők a kora tavaszi permetezés előtt!

  • ha az ősz vagy a tél folyamán nem tettük meg, akkor most távolítsuk el a csonthéjasokról, illetve a manduláról az összeaszalódott, kiszáradt termésmaradványokat, amelyek a monília első számú fertőzési forrásai.
lemoso-permetezes

Jó minőségű és bő terméssel hálálják meg a tavaszi gondoskodást a gyümölcsfák.

  • A metszést is a permetezés előtt végezzük el, mert a megritkított koronát hatékonyabban vonja be a permetszer. A metszés során az elhalt, beteg ágrészeket is távolítsuk el! Fontos szabály, hogy a 2 centiméternél nagyobb átmérőjű sebzéseket sebkezelővel kell lezárni. Metszés során többször fertőtlenítsük a metszőollót, mellyel megakadályozhatjuk egyes betegségek átvitelét egyik növényről a másikra.

Csak ezután jöhet a permetezés!

A lemosó permetezéshez használható szerek kontakt készítmények, azaz felszíni hatáskifejtéssel, 8-10 napos hatástartammal rendelkeznek. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növényt károsító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni.

A lemosó permetezést igen nagy lémennyiséggel kell elvégezni, úgy, hogy a törzseken és ágakon biztosítva legyen az egyenletes fedés; áztatásszerűen végezzük. A kijuttatott permetlé mennyisége a fakorona átmérőjétől függ.

Egy 3 méter átmérőjű fa esetében 5-6 liter, ugyanekkora, de sűrűbb ágrendszerű fánál 8-9 liter permetlevet juttassunk ki. A lemosó permetezést mindig száraz, szélcsendes időben végezzük, így növeljük a szer megtapadásának esélyét. A lemosó permetszerek mindegyike méreg, ezért a szer keverése illetve kijuttatása során indokolt a védőfelszerelés használata (fejfedő, maszk, permetező overall). A felszerelést csak egyszer kell beszerezni, utána tisztán tartva évekig használható.

Az almatermésűeknél, ha áttelelő rovarkártevőket találunk, feltétlenül szükséges a lemosó permetezés. Az áttelelő atkák, tetvek csapatai ugyanis a melegedő idő hatására már harcra készek arra, hogy gyümölcsfáinkat károsítsák. 

A csonthéjasoknál a gombák, baktériumos fertőzések is már támadhatják. Ilyen például a tafrina gomba, ami a rügyeket deformálja, a cytospora gomba, vagy a pseudomonas baktérium.

szeder-permetezes

A szedernél a vesszőfoltosodás ellen kell a lemosó permetezés

A szeder és málna is jó, ha ilyenkor megkapja alemosó permetezést a vesszőfoltosodás nevű gombás megbetegedés ellen. Mindkettő bő terméssel reagál a kora tavaszi odafigyelésre.

Végezetül, amire nem is gondolunk: nemcsak a díszalma, díszkörte, díszszilva, de valamennyi lombhullató díszfánk is megérdemli a tavaszi lemosó permetezést!

A szelíd kertészkedés híveként mi a Softguard kitozán alapú biológiai gomba- és baktériumölőszert ajánljuk. Organikus eredetű tápelemeivel a bio termesztésben is használható. Érdemes kipróbálni! Keressétek a Kert Shopban.

 

softguard kitozán alapú növényi immunerősítő