Ajánló

A karácsonyi asztal rózsája – a fekete hunyor

A fekete hunyor (Helleborus niger) annyira korai, hogy az már későinek mondható, hiszen sokszor már decemberben virágzik!

A legenda szerint a lovagok karácsony táján szívük hölgyének kedveskedtek e törékeny szépségű virággal. Innen ered közkeletű elnevezése: karácsony rózsája. Gyakran díszítették vele az ünnepi asztalt. A 16. századtól kezdve szívesen ültették cserépbe is, hogy virágaival megszépítse a karácsonyesti hangulatot.

karacsony-rozsaja-fekete-hunyor 

Az ókorban a fekete hunyor nemcsak rendkívül korai virágzásáról, hanem méregtartalmáról is nevezetes volt. Mérgező volta miatt ma már nem használják gyógynövényként. Gyógyhatását elsőként a görög orvosok hasznosították, és a középkorban is szerepelt a gyógyító növények között. Hippokratesz a gyökeret porrá törve idegcsillapítónak, vizelethajtásra és hánytatásra használta. A népi gyógyászatban a disznók fülébe tűzték a gyökeret, ami tályog ellen adott védettséget.

Az Alpokban honos ez az ellentmondásos nevű növény. A fekete szín az erőteljesen fekete gyöktörzsére utal. Fénylő sötétzöld leveleit már a tél előtt kifejleszti. Fehér sziromlevélszerű csészeleveleit decembertől bontogatja, 6-9 cm a virág átmérője, 15-30 cm magas bokorrá növekszik. Laza, jó vízáteresztő meszes talajban az évek múlásával fokozatosan terebélyesebbre nő és egyre több virággal hálálja meg a gondoskodást.

fekete-hunyor-karacsony

Mit kell tudnunk a gondozásáról?

Egy kissé hűvös, de világos helyen meseszép karácsonyi virággá fejlődik. Nagy méretű cserépbe ültessük, tegyük hűvös helyre, talaját tartsuk nedvesen. Jó minőségű, kissé meszes virágföldbe ültessük. Elvirágzás után kiültethetjük a kertbe, árnyékos helyre, kitehetjük a balkonra vagy teraszra. Ha bent hagyjuk a lakásban, tegyük az ablakpárkányra, de nem közvetlen napfényre.