fekete hunyor
Ajánló

A karácsonyi asztal rózsája – a fekete hunyor

A fekete hunyor (Helleborus niger) annyira korai, hogy az már későinek mondható, hiszen sokszor már decemberben virágzik!

A legenda szerint a lovagok karácsony táján szívük hölgyének kedveskedtek e törékeny szépségű virággal. Innen ered közkeletű elnevezése: karácsony rózsája. Gyakran díszítették vele az ünnepi asztalt. A 16. századtól kezdve szívesen ültették cserépbe is, hogy virágaival megszépítse a karácsonyesti hangulatot.

fekete hunyor 

Az ókorban a fekete hunyor nemcsak rendkívül korai virágzásáról, hanem méregtartalmáról is nevezetes volt. Mérgező volta miatt ma már nem használják gyógynövényként. Gyógyhatását elsőként a görög orvosok hasznosították, és a középkorban is szerepelt a gyógyító növények között. Hippokratesz a gyökeret porrá törve idegcsillapítónak, vizelethajtásra és hánytatásra használta. A népi gyógyászatban a disznók fülébe tűzték a gyökeret, ami tályog ellen adott védettséget.

karácsonyi rózsa

Fotó: El blog de la tabla

Az Alpokban honos ez az ellentmondásos nevű növény. A fekete szín az erőteljesen fekete gyöktörzsére utal. Fénylő sötétzöld leveleit már a tél előtt kifejleszti. Fehér sziromlevélszerű csészeleveleit decembertől bontogatja, 6-9 cm a virág átmérője, 15-30 cm magas bokorrá növekszik. Laza, jó vízáteresztő meszes talajban az évek múlásával fokozatosan terebélyesebbre nő és egyre több virággal hálálja meg a gondoskodást.

fekete hunyor

karácsony rózsája a téli ablakpárkány dísze

Mit kell tudnunk a fekete hunyor gondozásáról?

Egy kissé hűvös, de világos helyen meseszép karácsonyi virággá fejlődik. Nagy méretű cserépbe ültessük, tegyük hűvös helyre, talaját tartsuk nedvesen. Jó minőségű, kissé meszes virágföldbe ültessük. Elvirágzás után kiültethetjük a kertbe, árnyékos helyre, kitehetjük a balkonra vagy teraszra. Ha bent hagyjuk a lakásban, tegyük az ablakpárkányra, de nem közvetlen napfényre.

karácsonyi rózsa

Fotó: El blog de la tabla