Írisz, Iris, nőszirom
Ajánló

Sokszínű íriszek, nőszirmok – ismerd meg a 10 legszebb írisz fajtát!

Írisz a görög mitológiában az emberek és az istenek közötti hírvivő. A “szivárvány” (írisz) név tökéletesen illik erre e növényre. Nagyon népszerű megszámlálhatatlan variációja, gyönyörű virágzata, és elegáns megjelenése miatt. Vannak nősziromfajok, melyek a tápanyagban gazdag és száraz talajokat kedvelik; míg mások az állandóan vizes vagy vízzel borított talajokat igénylik. Ami az összes fajban közös, az a jellegzetes virágzat. Kétféle írisz létezik:

1, Hagymás íriszek

Ezek a fajok teljesen téltűrőek, de télire ajánlatos takarni őket. Ha korán virágzó növényeink vannak, akkor hamar el kell távolítanunk a takaróanyagot. Ezek a nőszirmok szeretik a jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat.

2, Rizómás íriszek

Ezeknek a növényeknek a rizómája kifejezetten duzzadt, vaskos. Ilyenek pl. az Iris Germanica fajok.

Pár ritka szépségű és néhány közkedvelt, kertben is jól tartható növény:

Iris Bucharica

Rendkívül egzotikus megjelenésű nőszirom. 45 cm magasra nő, a termesztése nagyon egyszerű és rendkívül jól tűri a fagyokat. Virágai finom illatosak, sárgák és fehér színűek. Barázdált levelei fényes zöldek és nagyon szépen mutatnak a kertben. Áprilisi hosszú virágzásával színesíti kertjeinket.

buharai-noszirom-irisz

Iris bucharica

Iris Aucheri

Ez az íriszfaj a 30 cm hosszú virágszáron akár 5-6 virágot is hozhat. Nagyon megbízhatóan fagytűrő faj. A felálló virágszirmai levendulakékek, a visszahajlók pedig világoskékek. Virágzáskor a növény intenzív vaníliaillatot áraszt. Ha ezt a kellemes illatot élvezni szeretnénk, védett és szélmentes helyre ültessük a növényt. Március – áprilisban hosszasan virágzik. Levelei egymás fölött szorosan állnak, levelei 15-20 cm hosszúak.

Iris-aucheri-noszirom

Iris Aucheri

Iris Bakeriana

Felálló levelei rendkívül mutatósak, kékeslilák, sötétlilával szegve. Nagyon hasonlít az Iris Reticulatára. Bókoló szirmai világoslilák, sárga folttal. A levelei nagyon szépen lekerekítettek. Nagyon korán, már február – márciusban virágzik. Tűző napra ültessük, jó vízgazdálkodású talajba.

iris-bakeriana-noszirom

Iris bakeriana

Iris Danfordiae (Török nőszirom)

Ez a kisméretű hagymás nőszirom nagyon korán színesíti a kerteket, már február – márciusban virágzik. Apró virágai aranysárgák, sötét foltokkal a belső szirmain. A növény kifejlett mérete mindössze 10 cm. Kékeszöld levelei hosszúak és keskenyek. Korai virágzása miatt érdemes védett helyre vagy sziklakertbe ültetni. Szereti a tűző napot és az időszakosan ( főleg nyugalmi időszakban) száraz, homokos talajt.

torok-noszirom-irisz

Török nőszirom

Iris Foetidissima (Gyöngyös nőszirom)

Ha a telek olyan enyhék, mint az utóbbi években, 1 méteres levelei örökzölden telelnek át. Gyönyörű bordó virágai május – júniusban nyílnak. Virágzás után megjelennek nagyon látványos toktermései, melyek tele vannak élénk narancssárga magokkal, ezek ősszel nagyon látványosan szétnyílnak. Ez a növény félárnyékos helyet, közepesen nedves talajt kedvel. Ha a növény levele megsérül, nagyon kellemetlen, átható szagot áraszt.

Iris-foetidissima-noszirom

Iris Foetidissima

Iris Germanica (Kerti nőszirom)

Ez a csoport nyár elején virágzik. Hosszú virágszárát nagyméretű, feltűnő virágok zárják. Rendkívül sok fajtája létezik. Tavasz elején jelennek meg lándzsa alakú levelei, melyek nyáron elhalnak . Új levelei ősszel bújnak elő, ha nem túl hideg a tél, örökzölden telelnek át. Kúszó gyöktörzse a talaj felszíne közelében növekszik, néha elő is bukkan. Nagyon sekély ültetést igényel. Száraz és mészben gazdag talaj igényel. Vigyázzunk, hogy a talaja ne legyen túl nedves, főleg télen, különben a növényünk könnyen rothadásnak indul.

kek-noszirom-irisz

Kék nőszirom

Iris Hollandica ( Holland nőszirom)

A Holland nőszirmot leginkább vágott virágként ismerjük. Nagyon jól díszít a kertekben a növények között megbújva vagy hátul kiemelkedve. Május – júniusban virágzik. Ezután az egész növény föld feletti része elhal. A növényt ilyenkor fel szokták szedni, mert nem virágzik két egymást követő évben. Hosszú vékony levelei nagyon jellegzetesek. A virágszár magassága elérheti a 70 cm-t. Leginkább a kék változatát láthatjuk, létezik viszont fehér, bronz, narancs vagy épp sárga virágú változata is. Ha kertbe ültetjük, válasszunk a számára kifejezetten napos helyet és tápdús talajt.

holland-noszirom-irisz

Holland nőszirom

Iris reticulata (Hagymás nőszirom, recéshagymájú nőszirom)

Ez az egyik legismertebb nőszirom fajta. Kertészetekben és áruházakban korán tavasszal becserepezve és hajtatva is találkozhatunk vele. Már február – márciusban virágba borul. Karcsú szára egyetlen virágot hoz, mely általában sötétbordó és finoman illatos. Ma már léteznek kék, fehér, sárga és többszínű keresztezései is. Hosszú és keskeny levelei a virágzás után is folytatják növekedésüket és hosszabbak lesznek, mint maga a virágszár. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol nagyon jól látható a kertben. Szinte bármilyen talajon és helyen szépen fejlődik. Nem tűri a túlzottan sok vizet.

Iris-reticulata-noszirom

Iris reticulata

Iris Sibirica (Szibériai nőszirom)

Nagyon elterjedt kerti dísznövény. A virágszára meghaladhatja az 1 m-t. Az alapfaj virágai tejfehérek, felálló szirmai kékeslilák, erezettek és egy sárga folt van rajta. Rendkívül sok nemesítése létezik, ami lehet telt vagy szimpla virágú, rózsaszín, fehér, kék, lila vagy akár többszínű is. Kékeszöld levele nagyon mutatós, hosszú és bókoló. Jól illik a tópartok mellé, erdei vagy természetes hatású kertekbe. Néhány év elteltével a növényeket fel kell szedni és szétosztani. Így tudjuk biztosítani a számára a megfelelő virágzást. Napos vagy félárnyékos, nedves vagy szárazabb környezet is ideális számára.

Iris-sibirica-irisz

Szibériai nőszirom

Iris Pumila

Kelet – és Közép-Európában is elterjedt növény. Méretek: csak 15 cm. Áprilisban tömegesen hozza virágait, melyek általában lila, kék, fehér vagy sárga színűek. Ez a nősziromfaj nagyon ideális sziklakertbe vagy szegélynek. Szereti a jó vízháztartású talajokat, a mészben gazdag homokos talajt és a tűző napot.

apro-noszitom-irisz

Apró nőszirom

Mindenképp ültessünk íriszeket, nőszirmokat a kertünkbe, hiszen ezek a növények nem hiányozhatnak belőlük. Színei, formái és felhasználási területei szinte végtelen lehetőséget biztosítanak. Virágzásuk minden évben felülmúlhatatlan látvánnyal örvendeztet meg minket újra meg újra.

Szerző: Bugyi Zsolt