üstökliliom
Ajánló

Mediterrán hangulat, különleges megjelenés – az üstökliliom

Az üstökliliom (Eucomis) már több évtizede nagy népszerűségre tett szert a világban. Azonban hazánkban csak az utóbbi pár évben kezdett el egyre nagyobb körben elterjedni a kertbarátok kertjeiben. Népszerűségét mediterrán hangulatának, rendkívül hosszú virágzásának és nagyon különleges megjelenésének is köszönheti. Az üstökliliom nevét azért kapta, mert a virágzata tetején levélüstök fejlődnek, ezek pedig nagyon hasonlítanak az ananászhoz.

Az üstökliliom virágzata

Az üstökliliomok hagymás növények, virágzatát akár több száz apró virág is alkothatja, melyek hosszú fürtvirágzatban nyílnak. Ezek a virágok rendkívül hosszú életűek, vágott virágnak is kiválók. A színük nagyon változatos lehet, mint a sárga, fehér, lila, rózsaszín és a zöld különböző árnyalatai. Levelei rendkívül mutatósak, szélesek és nagyok. A levelek színe is nagyon változatos, lehet pöttyös, többszínű, bordó vagy egyszínű zöld is.

Az üstökliliom tartása

Az üstökliliomok hazája Dél-Afrika. Ezért a legjobb, ha cserépben vagy nagy dézsában tartjuk őket. A legszebb hatást úgy érhetjük el, ha egy csoportba legalább 3-4 hagymát ültetünk. A magasabb fajták magányosan, szoliterként ültetve is rendkívül mutatósak.

Kertünkben egy jó meleg helyet válasszunk a számára. Legyen nagyon világos, viszont a tűző naptól óvni kell, mert a nagy levelei könnyen megéghetnek. A földje legyen tápdús és mélyrétegű, de nagyon fontos, hogy a jó vízelvezetést is biztosítsuk számára mert a pangó vizet nehezen viseli. Nyáron rendkívül nagy a víz és tápanyagigénye is. Szinte folyamatosan nedvesen tarthatjuk a növényeink földjét és májustól egészen szeptember végéig kéthetente tápozhatjuk is (guanós táp).

üstökliliom

Üstökliliom (Eucomis Autumnalis) cserépben

Az üstökliliom teleltetése

Az üstökliliom nem teljesen télálló növény. Ha a kertbe vagy cserépbe ültetjük, gondoskodnunk kell a növény teleltetéséről. Tavasszal a hagymát csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki a kertbe 10-15 cm mélységbe. Ha elérkezik az ősz, a növény rendszeres öntözését csökkentsük, a tápozását fejezzük be (szeptember végén). Ha a növény levelei elkezdenek sárgulni, kiszedhetjük a földből. Egy árnyékos, csapadékmentes helyre fektessük le őket addig, míg a levelek teljesen el nem száradnak. Ha a levelek elszáradtak, vágjuk vagy tépjük le azokat. Újságpapírba csomagolva, ládába helyezve teleltethetjük a hagymákat a következő tavaszig.

Az optimális teleltetési hőmérséklet plusz 5-10 C fok. Nagyon fontos, hogy a növényünket időben ássuk ki az első fagyok előtt, hogy legyen ideje visszahúzódni és száradni. Ha ezt nem kezdjük el időben, a növény még túl nedvdús lesz és a tél alatt rothadásnak indulhat a tárolás alatt.

Hazánkban beszerezhető, mutatós üstökliliom fajok:

Eucomis Pole-Evansii

Ez a legszebb üstökliliom faj. Mérete elérheti az 1.5m es magasságot. Levelei zöldek, a virága krém színű és hatalmas. A növény gumói akár labda nagyságúra is megnőhetnek.

üstökliliom

Eucomis Pole-Evansii

Eucomis comosa Sparkling Burgundy

Rendkívül látványos faj. A növény magassága elérheti az 50 cm-t. Levelei nagyon mutatósak, bordó színűek. A virágzata nagyon szép bordós árnyalatú.

üstökliliom

Eucomis comosa Sparkling Burgundy

Eucomis Bicolor

Ez az üstökliliom faj a legelterjedtebb hazánkban. Szinte mindenhol forgalmazzák. Már 1878-ban meghonosították Európában. Mutatós világoszöld, lilával szegélyezett virágokat hoz. A felső levélüstök szélei lilával futtatottak, szára foltos. Nyár végén virágzik.

üstökliliom

Eucomis Bicolor

Eucomis Autumnalis

Apró, mindössze 20 cm-es faj. Virágai júliusban nyílnak, hófehérek. A legjobban becserepezve mutat egy feltűnő helyen kis termete miatt. Levelei mutatósak, szélesek, zöldek.

üstökliliom

Eucomis-autumnalis

Az üstökliliom szaporítása nagyon egyszerű:

A legjobb módja a sarjhagymák leválasztása egy nagyon steril és éles kés segítségével. A leválasztott sarj vágott oldalát kezeljük gombaölővel, majd hagyjuk kicsit száradni, csak ezek után ültessük el őket. Az így szaporított növényt 1-2 évig cserépben neveljük, télen ne szedjük ki a cserépből, a földben teleltessük nagyon ritka öntözés mellett. Ha eléri a kellő méretet, ugyanúgy teleltethetjük, mint az anyanövényt.

ustokliliom-hagyma

Üstökliliom hagymája

Szaporítható még magról is. Virágzás után jelennek meg a magok a növényen. Amikor megérnek, a virágszár és a magtokok is megbarnulnak. A magokat sekélyen ültessük el virágládába és tartsuk 2 évig egy világos, meleg szobaablakban. Rendszeresen párásítsuk és öntözzük is. Virágzó növényeket ezzel a módszerrel nevelni nagyon hosszadalmas munka. Akár 5 év is eltelhet az első virágzásig.

Levéldugványozással is szaporítható. Ezt a módszert viszont csak hozzá értő virágkedvelőknek ajánlom a hosszadalmas idő és a kissé nehézkes módszer miatt. Vágjunk le egy levelet a növényünkről, melyet 10 cm-es darabokra felvágunk. A levelet sekélyen a földbe kell szúrni. Perlit és palántaföld keveréke ideális a dugványozásra. A dugvány földjét folyamatosan nedvesen kell tartani. Nagyon magas páratartalmat és 25 fok feletti hőmérsékletet igényel. Egy idő után a levél alján, ahol a földhöz ér megjelenik pár nagyon apró levélke. Ezek lesznek majd az új növények. Meg kell várni, hogy ezek a levélkék elérjék a 2-3 cm-es nagyságot és apró gumót neveljenek. Ha eléri ezt a nagyságot, szét lehet cserepezni őket és tovább folytatni az aprócska növény nevelését.

Az én véleményem szerinte ezek a legszebb és legközkedveltebb üstökliliomok a hazai kertbarátok körében. Ha ránézünk a kertben ezekre a növényekre, visszahozza a nyári mediterrán nyaralások emlékeit, jó érzéssel töltenek el minket szépségükkel. Szerezzünk be mihamarabb legalább egyet, és ültessük el saját kertünkben is akár már ma.

Szerző: Bugyi Zsolt