Ajánló

Mikor és hogyan költöztesd vissza a szobanövényeket a lakásba?

Hamarosan búcsút mondhatunk a vénasszonyok nyarának, hűvösre fordulnak a reggelek, ideje lesz visszaköltöztetni a tavasz végén kilakoltatott szobanövényeket. Hosszú volt a vakációjuk, reméljük, jól megerősödtek a friss levegőn.

Mivel a beköltöztetés sokkhatásként éri a növényeket, nagyon ügyeljünk arra, hogy ezt szakszerűen végezzük. A különböző típusú növényeknek egymástól eltérő igényeik vannak, ezeket fogjuk most közelebbről is górcső alá venni.

szobanövények beköltöztetése

Végre ismét kizöldül a lakás!

Melyik növényt és hogyan teleltessük a szabadban?

Némelyikük csupán némi védelmet igényel, de kint teleltethető. Ilyenek például a mediterrán növények, mint a füge vagy a rozmaring, melyeknek takarni kell a tövét levéllel vagy szalmával. De a dézsában, ládában tartott növények nagy része is kint maradhat, ha egy szélárnyékos, de napos helyre hordjuk őket. Mondjuk egy világos déli házfal tövébe. Itt tekerjük be őket fóliával vagy gyékénnyel, és jó szorosan állítsuk egymás mellé.

fügefa téliesítése

fügefa téliesítése

Keressünk kártevőket!

Szobanövényeinket azonban már nem hagyhatjuk a szabadban! De mielőtt bevinnénk, feltétlen vizsgáljuk át őket lehetséges kártevők után. Rengeteg betegséget hurcolhatunk be, ha ilyenkor nem figyelünk oda, és ezek könnyen átterjedhetnek a többi, egészséges példányra is. Ebből kifolyólag arra is mindig ügyeljünk, hogy a beteg növényeket ne helyezzük az egészségesek közelébe! Egyébként sem célszerű túlzsúfolni a növényeinket, mert így kevesebb fényhez is jutnak szegények.

szobanövények őszi beköltöztetése

Készíthetünk nekik saját polc-rendszert az ablak elé

Permetezzünk, ha szükséges!

Alaposan nézzük át a növényeket, és a beteg, elszáradt részeket távolítsuk el, mert ezek nem csak gyengítik a növényeket, de könnyen kártevők menedékéül szolgálhatnak! A kisebb mennyiségben előforduló kártevőket kézzel is eltávolíthatjuk, például egy régi fogkefe vagy egy durvább rongy segítségével. Azonban ha a fertőzés már kiterjedtebb, akkor sajnos permeteznünk kell. Ez viszont zárt térben nem javasolt, így még most, a szabadban kell elvégeznünk. Lehetőleg 2-3 alkalommal, és csak ezek után vigyük be a növényeinket a lakásba!

Mi legyen a kaktuszokkal?

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik növényt hová helyezzük el!

Jó néhány olyan faj van, például a kaktuszok, amelyeket pihentetni kell, vagyis télire olyan körülményeket kell biztosítani a számukra, amiben életfunkcióik lelassulnak. Ehhez egy olyan helyiségre van szükség, ahol viszonylag hűvös van (5-12 fok), és lehetőleg világos. Ugyanis ha meleg körülmények közé kerülnek, akkor a téli időszakban is növekedni fognak. Pontosabban, arra fognak törekedni, azonban az ehhez szükséges fénymennyiséget nem kapják meg, ezért a növények csak megnyúlnak, elvékonyodnak, kifakulnak, ami nem csak esztétikai probléma, az elgyengült növények kiszolgáltatottabbak a betegségekkel szemben is. Erre a legmegfelelőbb hely egy világos lépcsőház vagy garázs.Csak azért a kocsinak is maradjon hely!

kaktuszok teleltetése

kaktuszok teleltetése

A nyugalmi állapotban lévő nővényeinket soha ne tápozzuk ebben az időszakban, sőt már egy hónappal korábban abbahagyhatjuk. Az öntözésről azonban ilyenkor sem feledkezhetünk meg teljesen! 2-3 hetente nedvesítsük meg a földjüket, de még véletlenül se öntözzük túl őket, mert az nagyon könnyen a növény pusztulását okozhatja!
Ez nem nyugalmi időszakban lévő növényeinkre is érvényes.

Vigyázzunk, nehogy túlöntözzünk!

A legtöbb növény a túlöntözés következében múlik ki. Legyen mindig egy bizonyos nap a héten, amikor öntözzük a növényeinket, így nem fordulhat elő, hogy véletlenül többször öntözünk vagy elfeledkezünk róluk. Időközönként túrjunk bele a növények földjébe, ellenőrizzük, hogy mennyire nedves vagy száraz, és ennek függvényében adagoljuk nekik a vizet. Próbáljunk mindig szoba hőmérsékletű vízzel öntözni! Ezt egyszerűen úgy érhetjük el, hogy egy-két napig állni hagyjuk az öntözővizet. Így ráadásul a víz lágyabb is lesz, ami szintén jó hatással van a növényeinkre. Csínján kell bánni a tápszerekkel is, mert ezek túlzott használata is nagyon veszélyes.

Párásítsuk a levegőt!

Azonban a tél folyamán a legnagyobb veszélyt szobanövényeinkre maga a levegő jelenti. Pontosabban, a fűtéstől kiszáradt levegő. Ezért növényeinket a lehető legtávolabb helyezzük el a radiátortól, és jó gyakran permetezzük tiszta vízzel! Azzal is segíthetünk, hogy a növények közelébe, vagy akár közvetlenül alájuk egy vízzel és kavicsokkal teli tálat helyezünk, amiből folyamatosan párologhat a víz. Ami egyébként nem csak a növényeknek jó, de nekünk is!

d48aef14af