hajtatott hagymás virágok
Ajánló

Hajtassunk télre tavaszi hagymásokat a lakásban!

A tél már itt van a sarkon. Hamarosan minden kopár és szürke lesz. De egy kis trükkel még ezekben a nehéz hónapokban is csempészhetünk egy kis színt és illatot a lakásunkba tavaszi hagymás virágokkal. De ehhez bizony be kell csapni őket. Hogyan? Hajtatással!

Ez azt jelenti, hogy a növények nyugalmi állapotát manipuláljuk, és ezzel arra késztetjük őket, hogy sokkal korábban, vagyis a tél közepén virágozzanak. Virághagymáink ugyanis hajtatás után kb. 8-10 héttel kezdenek el virágozni.

Nárcisz paperwhite hajtatva

Nárcisz paperwhite hajtatva

A virághagymák

Szerezzünk be néhány virághagymát. Erre legalkalmasabb a tulipán, a nárcisz, a jácint, a krókusz vagy az amarillisz, de lehet próbálkozni a hóvirággal, az írisszel vagy az ibolyával is. Csak olyan hagymát vegyünk, ami szép, egészséges „kövér” példány. Vagyis nincs összeesve, megfonnyadva. Használhatjuk a nyáron a kertből kiemelt hagymákat is, csak olyat ne, amit előző évben már hajtattunk, mert ezeknek kell legalább egy év pihenő. Az amarillisz hajtatásáról itt olvashatsz bővebben: Most ültesd el az amarilliszt, hogy karácsonykor virágozzon

hajtatott nárcisz paperwhite

Hajtatott nárcisz paperwhite. Ha most elülteted, karácsonykor már mehet az ünnepi asztalra. Keresd a Kert Shopban! 

Hajtatás

Szerezzünk be néhány cserepet vagy egyéb tárolóedényt. Hagymákat tulajdonképp bármiben lehet hajtatni, csak arra kell fokozottan ügyelni, hogy a víz könnyen el tudjon folyni belőle, mert a pangó víz a hagymák garantált pusztulását eredményezi. A használt edény mérete attól függ, hogy mennyi hagymát szeretnénk beletenni. Akkor lesz szép a kompozíciónk, ha viszonylag szorosan egymás mellé ültetjük a hagymákat, maximum egy centis távolságra egymástól. A cserép legyen viszonylag mély (legalább 10 centis), de ne legyen túl nagy, mert akkor a hagymák csak a gyökerüket fogják fejleszteni a virág helyett!

nárcisz paperwhite hajtatása

nárcisz paperwhite hajtatása

Talaj

A boltokban kapható hajtatott virágok legtöbbször talaj nélkül, csak egy kis mulcsba vannak elültetve. Mi ne tegyük ezt, mert a hagymáknak is szükségük van a tápanyagra. Minél több a tápanyag, annál szebb és nagyobb lesz a virág. Arról nem is beszélve, hogy nem tudnak olyan könnyen kiszáradni! Ültessük őket nagyon laza szerkezetű, kifejezetten jó vízelvezető képességű talajba. Keverhetünk egy kis homokot a földjükhöz, mondjuk 1-5 arányban.

A hagymákat a hegyes végükkel felfelé úgy helyezzük az edénybe, hogy a tetejük kissé kiálljon a földből (kivéve a krókuszokat, ezeket 2-3 cm mélyre ültessük!). Ha megvagyunk, locsoljuk be a földet! De ne tocsogjon, csak kellemesen nedves legyen!
Ha van a házunkban/lakásunkban olyan helyiség, ami sötét és hűvös, 5-8 fokos – pl. pince vagy garázs, akkor csomagoljuk be a cserepet két réteg újságpapírba – tetejét is – és helyezzük őket ide.

Hajtatás hűtőben

Ha viszont nincs ilyen helyiségünk, akkor a hagymákat egyelőre ne ültessük el, hanem helyezzük egy papírzacskóba, és tegyük őket a sima hűtőbe 2-2,5 hónapra, és csak ezek után ültessük el a fent leírtak alapján.

Virágoztatás

Ha lejárt a 8-10 hét, a cserepet hagymástul tegyük egy fényes, de lehetőleg 20 foknál nem melegebb helyre! Ha ennél melegebb helyre tesszük, akkor a növényünk túlságosan megnyúlik, amitől a szár gyenge lesz, eldől, a virág pedig rövid életű lesz. Mindenképp érdemes egy kis támasztékot is biztosítanunk a növényünknek.

hajtatott nárcisz paperwhite

hajtatott nárcisz paperwhite

Viszonylag gyakori gond még a növények egyoldalúsága. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy időközönként fordítunk rajta egy kicsit.

Miután a hagyma elvirágzott, mindig vágjuk le a virágot, hogy a hagyma ne magtermelésre fordítsa az energiáját. A leveleket és a zöld szárat azonban addig ne vágjuk le, amíg teljesen vissza nem száradtak! Ha már elmúltak a fagyok, kiültethetjük a hagymákat a kertbe.

Ügyeljünk arra, hogy 2-3 fajtánál ne ültessünk többet egy edénybe, mert kusza lesz a végeredmény. Inkább igyekezzünk kisebb csoportokat kialakítani úgy, hogy a magasabb növésűek kerüljenek középre és a kisebbek a szélére. Érdemes 1-2 hét eltéréssel több „turnust” is indítanunk, mert így decembertől egészen tavaszig folyamatos szín és illat élményben lehet részünk.

És amikor kint még tombol a zord tél, ez bizony felbecsülhetetlen dolog!

Fotók: El blog de la tabla

Kiemelt kép: www.homesandgardens.com/gardens/best-bulbs-for-christmas-flowering

A jó minőségű virághagymákért irány a Kert SHOP!

virághagyma banner