fűszernövények fagyasztása, szárítása
Ajánló

Így raktározd el télre a fűszernövényeket! – Szárítás, fagyasztás

Fűszernövények szárítása

A fűszernövények elraktározásának legegyszerűbb módja a szárítás, remekül megőrizhetők így az ízeket tartalmazó illóolajok.

Fontos, hogy mindig a virágzás előtt szüreteljük le a fűszernövényeket, a reggeli órákban, amikor a levelek már nem harmatosak, de még nem sütötte meg őket a nap, ugyanis ilyenkor a legmagasabb bennük az illóanyag. Csak egészséges ágakat és leveleket használjunk. A beteg vagy száraz részeket mindenképp távolítsuk el!

fűszernövények szárítása

Az így begyűjtött ágakat kössük össze 4-6-os csokrokba, és helyezzük egy kilyuggatott papírzacskóba a szárakkal kifelé és kössük össze körülöttük a zacskót. Igyekezzünk úgy elhelyezni őket, hogy ne legyenek túl sűrűn, fontos, hogy átjárja őket a levegő. A kis csomagokat akasszuk fel valamilyen meleg, jól szellőző helyiségben, és pár naponta ellenőrizzük. A száradó növények térfogat vesztése miatt könnyen kilazulhat a kötés, és az is nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el rohadni. Ha minden jól megy, kb. két hét alatt fognak kiszáradni.

A fűszernövények tárolása

A szárítás után helyezzük őket zárható műanyag tasakba, befőttes üvegbe vagy jól záródó műanyag dobozokba. Sötét, száraz helyen nagyjából egy évig tárolhatók, utána lassacskán elvesztik az ízüket. Igyekezzünk egészben tartani a leveleket, mert így jobban megőrzik az aromájukat. Arra érdemes még odafigyelni, hogy a szárított fűszerekben koncentráltabbak az aromák, így kevesebbet kell használni belőlük, mint a frissből. Egy evőkanál friss fűszer helyett elegendő egy kávéskanálnyi szárított.

fűszernövények szárítása

Oregánó

Viszont a nagyobb nedvesség tartalmú fűszerek, mint a bazsalikom vagy a menta, nem igazán alkalmasak a szárításra, mivel nagyon lassan száradnak, és könnyen bepenészednek. Ezeket a fűszereket sokkal jobban megéri lefagyasztani. Persze ennek is megvan a csínja-bínja!

Fűszernövények fagyasztása

Ezeket a fűszereket is a fent leírt módon szüreteljük, majd egy nagy tálcán terítsük szét a leszedett leveleket. Erre azért van szükség, mert különben egy nagy, használhatatlan tömbbé fagynak össze. Takarjuk le őket, és helyezzük a fagyasztóba. Amikor már keményre fagytak, betehetjük őket egy dobozba vagy zacskóba, ekkor már nem fognak összeragadni.

Ecetet is ízesíthetünk fűszernövényekkel

A másik megoldás, hogy készíthetünk fűszeres jégkockákat is, amelyeket később egyszerűen be kell dobni a készülő ételbe. Ebben az esetben 2-4 egész levelet vagy egy kávéskanálnyi aprított fűszert jégkocka készítőbe teszünk, a feléig felöntjük vízzel és a fagyasztóba helyezzük. Erre azért van szükség, mert a levelek általában feljönnek a felszínre, ha viszont megvárjuk, hogy így fagyjanak meg, és csak ezek után töltjük fel teljesen a tartót vízzel, a fűszerek szépen a kocka közepébe fagynak. Amennyiben a kockát nem főzéshez, hanem mondjuk koktél készítéséhez akarjuk felhasználni, fokozhatjuk az esztétikai hatást, ha forralt vizet használunk, így nem lesznek a kockában apró buborékok és szép átlátszó lesz.

Ezeket a kockákat is egy mélyhűtő tasakban vagy dobozban tárolhatjuk, és segítségükkel bármikor asztalunkra varázsolhatjuk velük a nyár fantasztikus ízeit!