díszfű
Ajánló

Dobd fel a kertedet ezzel az 5 mutatós, könnyen gondozható díszfűvel!

A díszfüvek egy nagyon népes növénycsalád. Kertbéli felhasználási lehetőségeik szinte végtelenek. Használhatjuk őket útszegélynek, háttér növényeknek, térhatárolásra, élénk színű virágok ellensúlyozására a virágágyásba, vegyes összeültetésekben és szoliter növényként is. A díszfüvek kedvenc növényei az éghajlatváltozással egyre népszerűbb prérikerteknek. A legtöbb díszfűnek egységesek a környezeti igényei, de vannak azért kivételek. Nagyon fontos, hogy olyan növényeket válasszunk a kertbe, amelyek a klímánkhoz valók és szeretik a hazai viszonyokat. Most megnézzük az 5 legszebb és legkedveltebb díszfüvet kinézetük, igényeik és alkalmazási területeik szerint.

Pampafű (Cortaderia selloana)

A legkedveltebb díszfüvek közé tartozik az Ezüstös pampafű. Ennek a díszfűnek nagyon nagy a helyigénye, ugyanis a magassága elérheti a 3-4 m-t is. Nagysága, különleges megjelenése révén magányosan, szoliterként ültetve, lehetőleg központi helyen mutat a legjobban. Vékony, hosszú levelei is nagyon mutatósak, örökzöldek, de igazi díszét dús, selymes, világos bézs színű bugái adják. Sajnos, ha túl kemény és csapadékos a tél, a levelek károsodhatnak, de ezt hamar kiheveri. Hatalmas, madártollra emlékeztető fehér vagy rózsaszínes virágai augusztusban jelennek meg.

Gondozása igen egyszerű. A pampafű szereti a tápanyagban gazdag, homokos talajt. Sok napfényre van szüksége, nyáron minden héten öntözzük meg legalább egyszer jó alaposan. A téli pangó vízre nagyon érzékeny, könnyen kifagyhat. Ezért az agyagos talajt kerüljük és védjük a növényt a tél viszontagságaitól. Mielőtt megérkezik az első hó, a növényünk leveleit kössük össze, a tövét pedig vastag lombtakarással óvjuk. Amikor megérkezik a tavasz, valamikor márciusban, a növény száraz leveleit vágjuk vissza kb. 30 cm-es magasságban.

pampafű díszfű

Ezüstös pampafű

Japán díszfű (Miscanthus sinensis)

Szintén nagyon népszerű a hazai kertekben. Háttérnövényként, szoliterként és vegyes évelőágyakban is kiválóan alkalmazható díszfű. A magassága elérheti a 150 cm-t is. Szeptember-októberben nyíló barnás színű virágai nagyon sokáig, akár a hosszú téli hónapokban is mutatósak. Sok fajtája van az utóbbi időben a nemesítéseknek hála, lehet venni bordós, zöld és sárga levelű változatot is. Különleges, tarka levelű változata a jól ismert zebrafű (Miscanthus sinensis Zebrinus). A növény nagysága miatt jól gondoljuk meg, hogy hova ültetjük, mert később az áttelepítés nagy gondot okozhat.

Tűző napos helyet kedvel, üde és homokos talaj a legideálisabb a számára. Nyáron az öntözést meghálálja, de nagyon jól tolerálja a szárazságot. Az első hó előtt érdemes a levelét összekötni, így megelőzve azt, hogy szétnyomja a növényünket. Kora tavasszal az apró zöld, újonnan megjelenő hajtásokig vágjuk vissza. Tőosztással kiválóan szaporítható.

Japán díszfű

Japán díszfű

zebrafű díszfű

Zebrafű

Tollborzfüvek (Pennisetum)

Nagyon jól mutatnak összeültetésekben más növényekkel együtt vagy szoliterként is, de láttam már szegélynek is ültetve. Magassága elérheti az 50-120 cm-t. Vékony, bókoló levelei nagyon szép hatást adnak a kertnek, a kötött összeültetéseket lazítják.  Fő díszük a kellemes, lágy tapintású, hengeres alakú, világosbarna és bordós színű bugái, melyek nyár végén jelennek meg. Ezek akár egész télen is a növényen maradnak, így a szürke havas napokon is díszítik a kertet. A növény levelei fajtától függően lehetnek világoszöldek, sötétzöldek, sárgák vagy bordó színűek, virága pedig rózsaszínes, fehéres vagy épp barnás színű. Mivel a növény levelei oldalra hajlanak, a helyigénye elég nagy, amit figyelembe kell vennünk az ültetésnél.

Napos, félárnyékos helyet kedvel, szereti a nyirkos talajt és a védett helyet. Télen a töve körül védjük lombtakarással. Kora tavasszal kb. 5-10 cm magasságban vágjuk vissza az elszáradt leveleit. Nagyon jól szaporítható magvetéssel és tőosztással is.

tollborzfű díszfű

Tollborzfű

Csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima)

Méltán az egyik legnépszerűbb díszfű a hazai kertekben. Júniustól egészen szeptemberig lengenek a szélben a selymes fényű virágai. Az összeültetéseket lazítja, nagyon lágy, könnyed és romantikus hangulatot ad a kertnek. Csoportosan ültetve érhetjük el a legjobb hatást vele. A növény magassága elérheti a 60 cm-t, viszonylag karcsú növekedésű.

Tűző napos helyet, száraz, homokos és köves talajt kedvel. Csak nagyon ritkán kell megöntözni a forró száraz időszakokban. Télen takarással védhetjük a fagyoktól. Tőosztással szaporítható. Hazánkban lévő faja védett növény, nem szabad gyűjteni! Csak termesztett állományból származó növényt vásároljunk.

Csinos árvalányhaj díszfű

Csinos árvalányhaj

Vesszős köles (Panicum virgatum)

Egyre népszerűbb mostanában a karcsú növekedése és az egyszerű gondozása miatt. Ez a díszfű nagyon jól mutat vegyes összeültetésekben, ahol szinte rakétaszerűen kitör a többi növény közül, de ültethetjük háttérként hosszú sorba vagy épp szoliterként is.

Vesszős köles

A magassága elérheti a 2 m-t is, viszont nagyon karcsú, felfelé törő növekedése miatt nagyon dekoratív és kitűnik a többi fűféle közül. Június-júliusban jelennek meg a virágai, amik a hosszú tél alatt is a növényen maradnak. Nagyon lassan, oldal irányban terjed, de könnyen kordában tartható. Szép kékeszöld levelű fajtája a Heavy Metal, vöröses levélszínnel rendelkezik a Prairie Fire fajta, sárgás levélszínű a Prairie Sky.

Napos helyre ültessük és néha öntözzük meg. Tavasszal távolítsuk el az elszáradt növényi részeket. Tőosztással szaporítható.

vesszős köles díszfű

Panicum virgatum heavy metal

A díszfüvek nagyon jól alkalmazhatók bármilyen stílusú kertben. Felhasználásukkal a kert sokkal gazdagabb és színesebb lesz. Nagyon csekély gondoskodással is látványos eredményt érhetünk el a kertben. A növénytársításokban kiemelik, felhívják a figyelmet a többi növényre. Ültessünk minél többfajta díszfüvet a saját kertünkbe is.

Szerző: Bugyi Zsolt