kerti teendők novemberben
Ajánló

Kerti teendők novemberben

Novemberre is jut bőven tennivaló a kertben. Még metszhetünk, ültethetünk, permetezhetünk, vethetünk is ezt, azt, de utána el kell kezdenünk téliesíteni a kertet. 

Gyepápolás

Ha enyhe a november, könnyen előfordul, hogy a füvünk fittyet hányva a naptárra folytatja a növekedést. Ilyenkor ugyanúgy elő lehet venni a fűnyírót és lenyírni a gyepet. De akár hagyhatjuk is kicsit hosszabban, ahogy tetszik. Viszont arra érdemes ügyelni, hogy fagyott állapotában ne nagyon járkáljuk össze a gyepet, mert az csúnyán roncsolja a szálakat. Adjunk jó sok szerves trágyát a gyepnek. Ezt a téli csapadék lassan, de biztosan bemossa a talajba, eljuttatva a fűszálak gyökereihez.

Gyümölcsfa ültetés

Meddig lehet gyümölcsfát ültetni? Addig, amíg lehet ásni. A folyamat ugyanaz, mint tavasszal, csak arra ügyeljünk, hogy mindig megfelelően tömörítsük a talajt. De azt is megtehetjük, hogy csak az ültetőgödröt ássuk ki, szórunk bele némi szerves trágyát, és hagyjuk állni tavaszig. Így egy tökéletes, tápanyagokkal jól átitatott ültető gödör várja majd új lakóját tavasszal.

Lemosó permetezés

Sajnos a növényeket, különösen a gyümölcsfákat nagyon sok nyavalya támadja manapság. Jelentősen csökkenthetjük ezek mennyiségét, ha lombhullás után két alkalommal lemosó permetezést végzünk. Ez egy biológia gazdaságokban is engedélyezett kezelés, ami során a növényeket valamilyen rezes-kénes-olajos permettel “lemossuk”, ezzel jócskán megritkítva a fa repedéseiben, kérgén áttelelő gombákat, kártevőket.Túl sokszor azonban ezt sem célszerű elvégezni, mivel a földre lecsöpögő rezes lé a talajban csökkentheti a hasznos gombák mennyiségét a fa körül. Az őszi permetezésről itt találod részletes videónkat: Őszi lemosó permetezés

Tavaszi hagymások

Még nem ültetted el a tavaszi hagymásokat? Pánikra sem ok, amíg a talajban ásni lehet, nem késtél el vele! A lényeg, hogy legalább egy hónapnyi hideghatást kapjon a hagyma. Arra ügyelj viszont, hogy ne ültesd túl mélyre őket, nagyjából egy hagymányi mélység elegendő, különben nem fognak tudni kihajtani. És érdemes egy hagyma-kosarat is használni. Ez meggátolja, hogy a hagymák nagyon elvándoroljanak, valamint könnyebb kiszedni is őket rákövetkező évben.

Virághagymák-, gumók felszedése

Lassan ideje lesz felszedni a nyári, őszi virágzású hagymásokat, mint pl. a dália- vagy a kardvirággumókat. A kardvirág gumói nem fagytűrők,ezért ki kell ásnunk azokat a földből és tavaszig védett helyen tárolnunk, ha a következő évben is ki szeretnénk őket ültetni a kertbe. 

kardvirághagymák felszedés után

Téliesítsük a kerti tavunkat!

Ha huzamosabb ideig 10 fok alá süllyed a hőmérséklet, ideje téliesíteni kertünk díszét, a kerti tavat. Gondoskunk kell róla, hogy a tó növényei és a halak biztonságban átvészeljék a telet. Erről itt olvashatsz részletesen: Hogyan téliesítsd a kisebb kerti tavakat? 

Tűzifa aprítás

Ha mi magunk aprítjuk a tűzifát kályhánkba, fontos, hogy a fejszénk legyen éles és tiszta. És mindig viseljünk védőszemüveget, zárt cipőt és kesztyűt!
Szintén nélkülözhetetlen egy jó stabil, legalább 50cm magas tuskó, amin billegés nélkül megállnak a kuglik. Ezen kényelmesen és biztonságosan tudjuk majd végezni a hasogatást. Fontos! Kályhában csak olyan tűzifát használjunk, ami legalább másfél évig száradt. Ha a fa egy kicsit is nedves marad, lényegesen rosszabb hatásfokkal ég majd.

Szerszámok téliesítése

A hónap vége felé, az utolsó munkálatok befejezte után gondosan tisztítsuk meg és tegyük el száraz helyre a kerti szerszámokat, az öntözéshez szükséges eszközöket. A különböző típusú szerszámok tisztításától itt olvashatsz részletesen: Hogyan téliesítsd a kerti szerszámokat? 

Őszi metszés

Több gyümölcsfának is hasznos az őszi metszés. Ilyen például az almafa, ami a nyár során rengeteg függőlegesen felfelé növekvő vízhajtást hoz. Ezeket célszerű tőből kivágni, mert csak elvonják az életerőt a növénytől. Vagy csak egy-kettőt meghagyni, ha szeretnénk, hogy később ezeken új termőágak fejlődjenek. Ha mégis lecsúsznánk erről az őszi feladatról, akkor sincs gond, mert kora tavasszal is elvégezhetjük.

A cserjéket is metsszük vissza, ha már sárgulnak, vagy lehajlanak az ágaik. 

rózsa takarása jutazsákkal

Takarás jutazsákkal

Takarás

Sok érzékenyebb, mediterrán származású növény, mint a füge vagy a különböző évelő fűszernövények nagyon meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást. Szerezzünk be szalmát, és takarjuk be vele növényeink tövét! A szalmaszálak közt lévő levegő szépen tartja majd a hőt, megóvva növényeinket a komolyabb hidegek során. Nem árt azonban valamilyen módon megakadályozni, hogy a szalmát elfújja a szél. A legjobb megoldás, ha erős drótból készítünk hozzá egy vázat. Nehogy fóliával takarjuk, mert az alatt berohadhat a szalma és a növény is. Ha nem tudunk szalmát szerezni, tökéletesen megfelel a lehullott lomb is (kivéve diólevél!). A kisebb növényeket takarhatjuk a fenyő félék levágott ágaival is.

Magasabb, fás szárú növények esetében használhatunk komposztot is a takaráshoz. Ez a klasszikus ’ápol és eltakar’ esete, ugyanis a tő köré felhalmozott komposzt kupac nem csak a folyamatosan a talajba szivárgó tápanyagot biztosítja, de a finom bomlás közben még némi hőt is termel, mintha csak saját központi fűtése volna növényünknek.

A veteményeskertet is érdemes takarni. A kitakarított, felásott területet az utolsó fűnyírásból származó fűnyesedékkel egyenletesen fedjük be! De itt is használhatunk szalmát vagy aprított faleveleket. Jövőre pedig egyszerűen forgassuk be a talajba ezt a takarást, ezzel is javítva annak szerkezetét, tápanyag szintjét.

Madártetetés

A madarak etetésével ne várjuk meg a fagyok érkezését. A kertünkben lakó, azt látogató madarak természetes élelme már késő ősztől fogyatkozik, így azoknak akár az élete is múlhat azon, hogy teszünk-e ki nekik élelmet.
Ez lehet madár-kalács, napraforgómag, tört dió, alma, szalonna darab. Csak sós ne legyen! Ügyeljünk rá, hogy magasra, a macskák “hatótávolságán” kívülre kerüljön az etető. Különben a “madár-etető” teljesen más értelmezést kap!

virághagyma akció