növénysarok lakásban
Ajánló

Minikertek lakásban avagy mire ügyeljünk egy növénysarok kialakításánál?

Nyilván ezzel a problémával nem csak én szembesülök, mégis azt látom, hogy Magyarországon viszonylag kevés lakásban alakítanak ki végiggondolt és megtervezett zöld sarkot, növénysarkot, pedig a nemzetközi kertészeti, lakberendezési magazinok hasábjain már bőven akadnak erre kiváló példák.

Mit is értünk belső/szoba-kert alatt? Egy olyan helyiséget, vagy annak egy részét, ahol a növények nem csak oda vannak hordva, hanem kifejezetten úgy van kialakítva, megtervezve, hogy ott a növények a legesztétikusabb megjelenést tudják biztosítani. Általában kihasználva a tér horizontális és vertikális lehetőségeit egyaránt.

növénysarok, urban dzsungel

Túl azon, hogy egy ilyen növénysarok a lakás igazi éke is lehet, ez igen praktikus megoldás is. A növények egy helyen találhatók, nem foglalnak annyi helyet, könnyebb gondoskodni róluk, nem kell a lakásban szerte-széjjel rohangálni az öntözőkannával.

Nálam eleve úgy lett kialakítva, hogy a nappalinak ez a része nem parkettázva lett, hanem járólappal burkoltuk, így nem kell fájjon a fejünk, hogy a kiömlött víz miatt mondjuk felpúposodik a parketta. Továbbá, mindent (vagy a legtöbb) növényt egy olyan helyen tarthatunk, ami ideális számukra. Nálam ez például az ablak előtt van, a lehető legtávolabb a radiátortól. Kialakítható számukra továbbá egy jó kis egyedi világítás, ami még esztétikusabbá teszi a kis kertet, még jobban kiemeli annak szépségét. És ha egészen komolyan szeretnénk venni a dolgot (én ezt tervezem), még egy öntöző, párásító rendszert is készíthetünk az egybe csoportosított növényeink számára!

dzsungel a fürdőszobában

Persze megvannak azért a kockázatai is egy ilyen sűrű elhelyezésnek. Például, hogy a betegségek, kártevők könnyebben vándorolnak növényről növényre. Ezért fontos a növényeinket gyakran és alaposan átvizsgálni, és ha beteg egyedet találunk, azt azonnal különítsük el. És arra is ügyeljünk, hogy az agresszívabb növekedésű példányok ne nőhessenek a kisebbek, gyengébbek fejére.

Nyugodtan kezeljük úgy ezt a lakás-kertet, mint egy valódi kertet. Ne riadjunk vissza akár a nagyobb kövek vagy egy szép, mohás ág, egy szobrocska (csak könyörgöm, ne kerti törpe legyen) bevetésétől sem. Kiváló ötlet egy apró csobogó telepítése, amivel nem csak a víz fantasztikus, megnyugtató csobogását tudjuk a lakásba varázsolni, hanem a növények és emberek számára is kedvező, párásabb közeget teremtünk vele.

Merészkedjünk a magasba! Ne csak a padlót vegyük birtokba, hanem nyugodtan vessünk be vagy építsünk polcokat, támrendszereket, akikről csábosan lelóghatnak a futónövények ágai. Egy ilyen építmény kiváló térelválasztóként is szolgálhat, ahol azért valamennyi fény átszüremlik, de mégis nyújt némi privát szférát.

A lehetőségeknek itt is csak a képzeletünk szab határt, tessék ugyanolyan kreatívnak lenni a belső kertekkel, mint a külsőkkel.

Ez a cikk a BBC Kertvilágban is olvasható.