erika, csarab, hanga
Ajánló

Erika, Csarab, Hanga…. mi a különbség?

Az Alpesi Erika, hanga (Erica carnea), a Csarab (Calluna vulgaris) és a Vékony hanga (Erica gracilis) egymáshoz szinte megszólalásig  hasonlító növények. Ez nem véletlen, hiszen mind a három növény a hangák népes nemzetségének tagjai. Különbség a szakavatott szemeknek mégis megszámlálhatatlan van. A felépítésük, a habitusuk, a virágzási idejük és a környezeti igényeik sem egyformák. Most részletesen megtudhatjuk, melyik növény mit igényel, mikor van a szezonja, mire használjuk fel és mik a legnagyobb különbségek köztük.

Alpesi hanga, erika (Erica carnea)

Ez a növény a legismertebb a három faj közül. Vadon megtalálható Nyugat- és Észak- Európa, valamint Afrika déli részén. Örökzöld, fás szárú, alacsony termetű cserje. Közeli rokona a Csarabnak, viszont tűszerű levelei kisebbek, a virágai pedig több részre osztottak. A virágzási periódusuk sem megegyező, ugyanis az Erika tél végétől kora tavaszig virágzik, míg a Csarab nyár végétől kora télig hozza több száz apró virágát.

alpesi hanga

Alpesi erika

Az Alpesi erika 20-40 cm magas, apró tűszerű levelekkel rendelkező és teljesen télálló cserje. Rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben jelennek meg és tömegesen nyílnak novembertől egészen márciusig. Talajban nem válogat, a meszes területeken is szépen fejlődik. Teljes napon díszlik a legszebben, ilyen helyen hozza a legtöbb virágot. Téli virágzási ideje alatt szereti a szinte folyamatosan nedves talajt, viszont a nyári időszakban jól tűri a szárazságot is. Ha szeretnénk megtartani Erika cserjénk szép formáját, a virágzás után vágjuk vissza egy kissé. Így elkerülhető növényünk kiritkulása és felkopaszodása is. Sziklakeretbe, kőedénybe és évelőcsoportokba is ültethetjük. Szaporítása nagyon egyszerűen történhet bujtással vagy félfás dugványokkal is.

Csarab (Calluna Vulgaris)

A Csarab nyáron és ősszel hozza számtalan, apró, harang alakú virágát, melyek egész télen virítanak, gyakran a következő tavaszt is megérik. Ez a szépen virágzó örökzöld növény vadon él Norvégiától egészen Afrika északi területeiig. Mivel ez a növény is a hangák nemzetségéhez tartozik, nagyon sokszor össze is keverik az Erikával vagy más hangafélékkel. A hosszú évek során számtalan kerti változatot nemesítettek ki ebből a növényből. A virágszíne lehet lilás, rózsaszín, krémszínű, fehér vagy akár bíbor színű is.

közönséges csarab

Közönséges csarab

Nagyon szép fajtája a Calluna vulgaris Alba Plena, melynek virágai tiszta hófehérek, nagyon ellenálló növény.  Sok teltvirágú fajtát is előállítottak a nemesítők, amik sokkal hosszabb ideig virágzanak, mint az egyszerű, szimpla virágú fajták. Nagyon szép teltvirágú fajta a Calluna Vulgaris H.E. Beale, melynek apró levelei barnászöld színűek, telt virágai pedig gyönyörű rózsaszínek. A Csarab kb. a 40 cm-es magasságot éri el, erősen bokrosodik, örökzöld törpecserje.  A napos helyeket kedveli, itt fejlődik a legjobban. Az átlagos teleken nagyon szépen telel, de ha -15 C fok alá csökken a hőmérséklet, érdemes a növényeket védeni, mert ki is fagyhatnak. Nem annyira téltűrő, mint az Alpesi erika. Kedveli a nedves, homokos, tőzeges és savanyú talajokat.  Bujtással és dugványozással is egyaránt szaporítható. Az őszi balkonládák kedvelt növénye nálunk, szépen mutat más, télálló virágokkal az őszi erkélyen, vagy egy nagy cserépben a bejáratnál.

Vékony hanga (Erica gracilis)

A nagyon dekoratív Vékony hanga hazája Dél- Afrika. Ez a növény is rendkívül hasonlít az előbb leírt két növényre, az Alpesi erikára és a Csarabra, viszont az egyik legnagyobb különbség, hogy ez a növény egyáltalán nem télálló. A Vékony hanga virágzási ideje akkor kezdődik, amikor már más növények elvirágoztak, ennek köszönheti töretlen népszerűségét.

Az őszi hónapokban, októbertől kezdi el a virágzását. A virágszíne lehet piros, világospiros, rózsaszín és nagyon szép tiszta fehér is. A növény szárai egyenletes elrendezésűek, felálló növekedésűek. A hangára emlékeztető levelei sűrűn helyezkednek el egymás mellett, általában mélyzöld színűek. Nyáron a kertbe kiültetve nagyon szép színfoltot ad, de mivel a fagyokat egyáltalán nem bírja, télire fel kell szedni. Tarthatjuk egynyári növényként. Így egy pár hétig gyönyörködhetünk a kertben vagy a cserépben virágzó növényben, míg az első fagyoktól el nem pusztul. Ha felszedjük a növényt, a lakásban szinte bárhol tartható. A növény nyugalmi időszaka a virágzása után kezdődik, ekkor le kell csökkenteni a locsolások számát és egészen tavaszig csak nagyon ritkán öntözni és hűvös helyen kell tartani. A következő növekedési periódusa áprilisban kezdődik el. Ekkor kell újra melegebb helyre tenni a növényt és rendszeresen öntözni is.

Erica gracilis

Vékony hanga

Nagyon erős, bokros növekedésű növény, a magassága elérheti a 30 cm-t. A tűző napot nem tűri a növény, ezért olyan helyet válasszunk a számára, ahol kap napot és sok fényt, de a délutáni tűző nap nem károsítja. A Vékony hangát kissé nehezebben szaporíthatjuk, mint az előzőleg leírt két növényt. A nyár végén úgy kell leszednünk a hajtását, hogy egy kis kéreg is maradjon rajta. Minden dugványt mártsunk gyökereztető hormonba, majd tiszta tőzegbe ültessük el őket. A cserepet tegyük egy fűtőtest fölé, hogy a talaj kellően meleg legyen. A cserepet fedjük le apró lukakkal ellátott átlátszó fóliával, így biztosítva neki a megfelelő páratartalmat. A dugványok két hónap alatt gyökeresednek meg. Ha a növényeink szépen megeredtek, április – májusban kitehetjük őket a szabadba egy világos helyre.

vekonyhanga

Erica gracilis

Mint láthatjuk az Erika, Hanga és Csarab között nagyon sok a különbség. A cikket végig olvasva most már könnyen kiválaszthatjuk a nekünk éppen szükséges növényeket közülük. Ha véletlen nem tudjuk, mi is a különbség köztük, írjuk le egy cetlire vásárlás előtt, így bármikor segítségért nyúlhatunk nézelődés közben. Mindhárom növényt bátran ajánlom kezdő és profi kertészeknek is egyaránt.

Szerző: Bugyi Zsolt