kerti tó téliesítése
Ajánló

Hogyan téliesítsd a kisebb kerti tavakat?

A legfontosabb feladatok: 

1, Tisztítsuk meg a vizet a szennyeződésektől, a lehulló falevelektől és egyéb növényi hulladékoktól! 

Ezek az anyagok a vízben hamar bomlásnak indulnak, melynek során mérgező bomlástermékek képződnek, amik hamar kipusztíthatják a tó élővilágát. A tó aljára süllyedt leveleket és iszapot is el kell távolítani!

A mélyebb rétegekhez használhatunk speciális hálókat vagy porszívó készülékeket. Az iszap eltávolítására legegyszerűbb iszapleszívó berendezést használni, mely miután kiszűrte a szerves eredetű szennyeződéseket, a tiszta vizet visszaengedi a tóba.

kerti tó megtisztítása a lehullott levelektől

2, Vágjuk le a vízparti növények elszáradt részeit, kötözzük össze a magas példányokat! 

A vízinövényeknek télen is szükségük van oxigénre, ezért vagy meg kell akadályozni az összefüggő jégréteg kialakulását, vagy rendszeresen lékelnünk kell azt. A fagyérzékeny vízinövényeket edényestől szedjük ki a tóból, és vízzel telt hordókban 2-5 °C közötti hőmérsékleten, ne túl árnyékos helyen tároljuk tavaszig. A tó partjára ültetett évelő növényeket nem kell kiásni.

fagyérzékeny vízinövények téli tárolása

3, Emeljük ki a vízi berendezéseket, és ha van, a szökőkutat a vízből, majd tisztítsuk meg őket!

A nem fagyálló szűrők, szivattyúk és egyebek ugyanis a fagy hatására teljesen használhatatlanná válnak. A kint maradó csöveket víztelenítsük.

4, Másfél méternél sekélyebb tóban ne hagyjunk halakat!

Szedjük ki és tartsuk őket hordóban, fagymentes helyen. Ilyenkor etetni sem kell őket, max. egy-két alkalommal, ugyanis lelassul az anyagcseréjük és alszanak. Ha  szobahőmérsékleten, akváriumban tartjuk őket, akkor rendszeres etetést igényelnek. 

Mélyebb tó esetében csak a fagyérzékeny halakat kell kimenekíteni, a többiek jól bírják a hideget.

A halaknak és vízinövényeknek szükségük van oxigénre, ezért vagy meg kell akadályozni az összefüggő jégréteg kialakulását, vagy rendszeresen lékelnünk kell azt, különben a halak az egész élővilággal együtt elpusztulnak. Jó ötlet benne hagyni a tóban egy folyamatos vízmozgást garantáló, vagy buborékokat kibocsájtó szivattyút, ami megakadályozza a felszín befagyását. De szóba jöhetnek még vízmelegítő készülékek, vagy  elektronikus és mechanikus befagyás-gátlók.

kerti tó télen

Forrás itt és itt