karácsonyi amarillisz
Ajánló

Most ültesd el az amarilliszt, hogy karácsonykor virágozzon!

Ha most cserépbe ültetjük ezt a déli féltekéről származó, lélegzetelállítóan szép virágokat hozó hagymás növényt, az amarilliszt, akkor a szürke téli napokon hosszan tartó, látványos virágzással fog minket megörvendeztetni. 

Az amarillisz (Hippeastrum), mivel meleg éghajlatról származik, nem fagytűrő, ezért ha nyáron kint is tartjuk a szabadban cserépben, nálunk szobanövénynek számít. Kiváló ajándéknövénynek is , mivel gyorsan nő, hetekig ontja virágait és elvirágzás után is mutatós dísze marad lakásunknak hosszú, keskeny, lándzsás leveleivel. 

tálen virágzó amarillisz

Fotó: meredithcorp.io

Az amarillisznek már a botanikai neve is különlegességére utal:  a Hippeastrum a görög “hippeos” lovag és az “astron” csillag szóból származik, vagyis magyarra lefordítva lovagcsillagot jelent,  ami talán arra a lenyűgöző gyorsaságra utal, mellyel a virág fejlődik: az ültetés után 6-8 héttel már megjelennek az első virágok, ezért kell mostanában, de legkésőbb november elején elültetni az amarillisz virághagymáját, ha azt szeretnénk, hogy karácsonykor már az ünnepi asztalt díszitse. 

virágzó amarillisz karácsonykor

Fotó: Flowermag.com

Hogyan ültessük el az amarillisz hagymáját?

Az amarillisznek nemcsak a virága, de hagymájának mérete is rendkívül impozáns. Próbáljunk minél nagyobb amarillisz hagymát vásárolni és ügyeljünk arra, hogy az egészséges, ép, kemény legyen. Ha saját nevelésű hagymát ültetünk, akkor azt tisztítsuk le és kicsit vágjuk vissza a gyökérzetét.

Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagymát langyos vízbe, úgy, hogy csak az alsó, gyökérzetet tartalmazó negyedét érje víz. A hagyma méretéhez viszonyítva olyan méretű cserepet válasszunk az ültetéshez, hogy a hagyma ne érjen az edény széléhez, hanem legalább 2-2 ujjnyi hely legyen a cserép belső oldalánál. Töltsük fel a cserepet virágfölddel úgy, hogy a hagyma fele, egy harmada a talajszint fölött maradjon.

Használjunk tápdús, humuszos virágföldet. 

Ültetés után alaposan locsoljuk meg, de utána már ne öntözzük. 

Állítsuk meleg (22-25 fok), sötét helyre, hogy lehetőleg minél kevesebb fény érje. 

Kb 3 hét múlva elindul a szárnövekedés, ilyenkor érdemes valamivel lefedni a növényt, legyen az egy nagyobb cserép vagy egy papírcsákó nem fényáteresztő papírból.

Amarillisz gondozása

Mikor már előbujnak a bimbó és a levelek az amarillisz hagymából, el kell kezdeni az öntözést és heti egyszer a tápozást. Fajtafüggő, hogy a virágbimbó, vagy a levél jelenik-e meg előbb, s az is, hogy mennyi ideig tart a virágok kinyílása a bimbó megjelenésétől. A boltban vásárolható előkezelt hagymák legalább 2 virágszárat rejtenek. Vigyázzunk, hogy a hagyma közepét, ahonnan a levelek és a virágszárak erednek, soha ne érje víz. Legjobb, ha alulról öntözzük!

Amikor a szár 50-60 cm magas lesz, levehetjük róla a védőt és naposabb, kevésbé meleg helyre állítsuk, min pl. az ablakpárkány, hogy ott fejlődjön tovább. 

Az amarillisz hajtatásának kezdete után 6-8 héttel megjelennek rajta a virágok; egy száron 3-4 gyönyörű, élénk színű piros, lazac, tarka vagy fehér színű pompás virág fog fejlődni. 

A virágzás körülbelül két hétig tart, amit kissé meghosszabbíthatunk, ha esténként hűvös helyre tesszük a cserepet. 

fehér amarillisz cserépben

karácsonyi virágzó fehér amarillisz elegáns vázában Fotó: flowermag.com

Ha több virághagymára is szert tettünk, érdemes két hetente elültetni egyet, így biztosítva, hogy az egész téli időszakban legyen virágzó amarilliszünk.

Ha elnyílt a virágzata, (mely akár 6 tölcsér formájú virágból is állhat!) ne vágjuk le a virágszárat, hanem várjuk meg, amíg magától leszárad, ugyanis sok tápanyag áramlik vissza belőle a hagymába. Elnyílt hagymánkat a nyár elejéig tartsuk lakásban, ám májusban akár kertbe is kiültethetjük, vigyázva arra a fent leírt szabályra, hogy ne érje víz a levelek eredési helyét.

Minőségi amarillisz virághagymánkat keresd a Kert Shopban: CHRISTMAS GIFT Karácsonyi ajándék amarillis virághagyma

virágzó amarillisz
Virágzó lazacszínű amarillisz kosárban Fotó: www.whiteflowerfarm.com

Az amarillisz növény gondozásáról itt írtunk bővebben: Amarillisz – a télűző

Kiemelt kép: media02.living4media.com