kerti teendők szeptemberben
Ajánló

Kihagyhatatlan kerti teendők szeptemberben

Nézzük csak, milyen kerti munkák várnak ránk a kánikula elmúltával a hobbikertben szeptemberben!

1, Gyep-rehabilitáció

 

Gyepszellőztetés

Egy nyári szezon után sem marad sok hazai pázsit makulátlan. Elárulom, az enyém sem. De pánikra semmi ok! Most jött el az ideje, hogy helyrehozzuk a kárt. Ha van rá módunk, szerezzünk/béreljünk egy gyepszellőztetőt és azzal dolgozzuk meg a terepet. Ez nem csak fellazítja a talaj felső rétegét – ami több oxigént és vizet jelent a fű számára – de az ún. gyepfilcet, vagyis az elhalt fű és moha maradványokat is felszedi. Ezt egy gereblyével szedjük össze és komposztáljuk. A gyepszellőztetésről itt tudhatsz meg többet: Gyepszellőztetés ősszel.

szeptemberi gyepfelülvetés

Gyepfelülvetés

Ezek után célszerű egy gyepfelülvetést végezni, vagyis újra beszórni a területet fűmaggal. Adjunk a gyepnek némi őszi trágyát is. Én a szerves trágyát részesítem előnyben, nagyon jók a tapasztalataim vele. Végül alaposan locsoljuk be az egészet, így a trágya is bemosódik és a kis fűmagocskák is beágyazódnak. Ügyeljünk rá, hogy a gyep később is nedves maradjon, különben a kis fiatal fűszálak nem fognak megeredni! Meglátjátok, pikk-pakk szép zöld lesz az a gyep!

Gyepfoltok eltűntetése

 

Sajnos öntözőrendszer nélkül sanszos, hogy a gyepünk nem csak megritkult, hanem konkrétan kiégett, kopasz foltok keletkeztek benne. Szerencsére most, az enyhébb őszi időben ezt is könnyen orvosolhatjuk. Nem kell mást tennünk, mint egy vödörben összekeverni általános virágföldet és fűmagot (2/1 arányban) és annyi vizet adni hozzá, hogy egy jól gyúrható, de kifejezetten nedves masszát kapjunk.

Ezzel a masszával pedig egyszerűen betapasztjuk a foltokat. Ebben a laza talajban könnyen gyökeret tudnak majd ereszteni a magok. De ügyeljünk rá, hogy a foltok ne nagyon száradjanak ki, mert a fiatal fűszálaknak alig van még gyökere, így nagyon hamar elpusztulnak, ha nem kapnak vizet. Továbbá próbáljuk minél finomabb vízpermettel öntözni, hogy ne mossuk ki a magokat.

Az őszi szerves gyeptápokat és fűmagokat keresd a Kert Shopban! shop.kert.tv

2, Ültessünk mindent!

Az ősz a legjobb időszak az ültetésre. A hűvösebb, csapadékban gazdagabb kora őszi időszak ideális facsemeték vagy cserjék ültetésére, átültetésére. Ugyanis a tél beállta előtt még valamelyest „belakják” gyökereikkel az új helyüket, télen pedig megpihennek, és tettre készen kezdenek bele a tavaszba.

Fontos! Bármilyen esős is az idő, az ültetés után egészen a fagyokig minden nap alaposan öntözzük be a csemetéket!

3, Őszi magvetés

Szomorú, de sajnos lassan a legtöbb zöldség leterem a veteményesben. A helyükre pedig olyan zöldséget vessünk, mint a hónapos retek, a spenót, sóska, répa, a rukkola,  amik még a tél beállta előtt leteremnek. Így kihasználhatjuk ezekben a hónapokban is a konyhakertet. Ha jövőre szeretnénk fokhagymát, azt is most kell elültetni!

Fontos, hogy vetés előtt pofozzuk ki egy kicsit az ágyásunkat; lazítsuk- és javítsuk fel a talaját (lehetőleg szerves tápanyaggal). Ha mindent jól csináltunk, akkor a fagyok beálltáig még rengeteg nyalánksággal kényeztet majd el minket a kertecskénk.

vetőmag rendelésMinőségi vetőmagjainkat keresd a Kert shopban!

4, Őszi lemosó permetezés

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a kertünket vegzáló kártevők elvackoljanak télire és jövőre is megjelenjenek, akkor ismét elő kell venni a permetezőt. Szerencsére elég ha egy jó lemosó permetezést alkalmazunk, ehhez pedig csak egy réz- és/vagy kénalapú, biólógiai szert kell használnunk. A lényeg, hogy bőséggel – mint azt a neve is jelzi – lemosó jelleggel használjuk, hogy mindenhová jusson belőle és a kéreg réseiben vagy a levelek fonákján se tudjanak megbújni azok az apró bajkeverők.

őszi lemosó permetezés

5, Szobanövényekkel óvatosan

Szeptemberben jelentősen lehűlhet a hőmérséklet, még az is előfordulhat, hogy valamelyik hajnalban lecsap egy hirtelen fagy, ezért nagyon figyeljük az időjárás előrejelzést, ugyanis szabadban lévő szobanövényeinkkel könnyen végezhet egy ilyen váratlan mínusz. Ha teljesen biztosra akarunk menni, a legjobb, ha már most behozzuk és téli helyükre költöztetjük őket.

6, Fűszernövények

Most még szaporíthatjuk tőosztással a citromfüvet, a bors- és fodormentát. A hónap elején metsszük vissza a levendulát, zsályát és kakukkfüvet. Így jobban átvészelik a  telet!

7, Tavaszi hagymások ültetése

tavaszi hagymások ültetése

A tavaszi hagymások furcsa, mazochista szerzetek. Szeretik a hideget. Sőt, nem hogy szeretik, kifejezetten igénylik. Ha nem kapják meg, akkor nem hoznak virágot. Ezért kell most ősszel (újra)ültetnünk őket, hogy megkapják a hőn áhított téli hideget (hú, ez elég komoly képzavar! 🙂 

Nem kell kapkodni, mert ezt még egészen a fagyokig pótolhatjuk. Amire ügyelni kell, hogy a hagymák ne kerüljenek túl mélyre, maximum a saját méretük másfélszeresére. És hogy az őket körülvevő talaj laza és jó vízáteresztő legyen. Ha vízben állnak, nagyon hamar megrohadhatnak. Inkább keverjünk egy kis homokat a földjükhöz, az a biztos. Egy kis tápot se sajnáljunk tőlünk. És ha szeretnénk jövőre kiszedni őket, akkor érdemes egy ún. ültetőkosárba tennünk őket. Így nem tudnak elvándorolni, lesüllyedni és könnyen kikaphatók, amikor levirágoztak.

8, Komposztláda készítése

Minden valamire való hobbikertésznek van saját komposztálója. Ha eddig ezt halogattad, akkor a szeptember ideális hónap lehet a láda beszerzéséhez vagy elkészítéséhez. Ősszel óriási mennyiségű lehullott lomb és elhalt növény árasztja el a kertet, amik a komposztálás során értékes tápanyaggá alakulnak át, amit később visszaforgathatsz a kertedbe.

A komposztláda elkészítéséhez itt találsz inspirációt:

Komposztáló készítése házilag,

Egy szuper komposztáló, amit soha nem kell forgatnod- a bioreaktor.

A tökéletes komposzt elkészítéséről szóló videónkat pedig itt találod: Így készül a tökéletes komposzt

 

Hirdetés