kert téliesítés
Ajánló

Kerti záróra 7 pontban – Téliesítés

Használjuk ki, hogy még mindig enyhe az időjárás, és gondoskodjunk arról, hogy a kertünk (és mi is) nyugodtan téli álomra hajthassuk a fejünket! Talán furcsa már most a tavaszra gondolni, de amit most elvégzünk, nagyrészt azon múlik majd, hogy milyen lesz a kertünk jövő tavasszal. Vegyük végig tehát a téliesítés legfontosabb lépéseit!

1. Nagytakarítás 

Kezdjük a téliesítést egy jó nagy takarítással! Nem csak azért, mert rend a lelke mindennek, hanem mert a földön hagyott levelek vagy rothadó termések kiváló téli menedékhelyet biztosítanak a kártevők számára, azt pedig nem szeretnénk. Minden levelet és egyéb szerves hulladékot szedjünk össze és hordjuk a komposztálóba.

Kivételt képez ez alól a diófa levele. A diólevél ugyanis nagyon nehezen bomlik le, ráadásul növekedés gátló hatása van, így a későbbiekben a komposztban éppen az ellenkező hatást eredményezheti, mint amit szeretnénk. Ezeket a leveleket hordjuk külön kupacba. A diólevél komposztálásáról a következő videómból tudhatsz meg többet: Megfeketedett dió és diólevél. Mit kezdjünk velük? 

diólevél komposztálása

2. Távolítsuk el mindenhonnan az elszáradt egynyáriakat is, mert ezek is fertőzések gócpontjai lehetnek!

A kiszáradt magházakat azonban rakjuk el, vagy szórjuk szét a virágágyásban, hogy jövőre is legyenek szép virágaink! 

Őszi kerti nagytakarítás

Munkára fel!

3. Új területek kialakítása

Ha esetleg szeretnénk új területeket beültetni jövőre, azt is előkészíthetjük a tél folyamán azzal, hogy a kiszemelt területet lefedjük újságpapírral, kartonpapírral vagy fekete fóliával és betakarjuk fűnyesedékkel. Tavaszig ez alatt minden gyom elpusztul, így jövőre egy nagyszerű, vegyszermentesen létrehozott friss területünk lesz!

4. Takarás, növények téliesítése

Sok érzékenyebb, mediterrán származású növény, mint a füge vagy a különböző évelő fűszernövények nagyon meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást. Szerezzünk be szalmát, és takarjuk be vele növényeink tövét! A szalmaszálak közt lévő levegő szépen tartja majd a hőt, megóvva növényeinket a komolyabb hidegek során. Nem árt azonban valamilyen módon megakadályozni, hogy a szalmát elfújja a szél. A legjobb megoldás, ha erős drótból készítünk hozzá egy vázat. Nehogy fóliával takarjuk, mert az alatt berohadhat a szalma és a növény is. Ha nem tudunk szalmát szerezni, tökéletesen megfelel a lehullott lomb is (kivéve diólevél!). A kisebb növényeket takarhatjuk a fenyő félék levágott ágaival is.

A konténeres növényeket is mindenképp védjük a fagytól, takarjuk be őket zsákvászonnal, kartonpapírral, vagy egy régi szőnyeggel.

Egzotikus növények téli takarása

Egzotikus növények téli takarása Fotó: www.ndr.de

Magasabb, fás szárú növények esetében használhatunk komposztot is a takaráshoz. Ez a klasszikus ’ápol és eltakar’ esete, ugyanis a tő köré felhalmozott komposzt kupac nem csak a folyamatosan a talajba szivárgó tápanyagot biztosítja, de a finom bomlás közben még némi hőt is termel, mintha csak saját központi fűtése volna növényünknek.

A veteményeskertet is érdemes takarni. A kitakarított, felásott területet az utolsó fűnyírásból származó fűnyesedékkel egyenletesen fedjük be! De itt is használhatunk szalmát vagy aprított faleveleket. Jövőre pedig egyszerűen forgassuk be a talajba ezt a takarást, ezzel is javítva annak szerkezetét, tápanyag szintjét.

mulcs a veteményesben

Veteményes téliesítése mulccsal

5. Trágyázás

Apropó tápanyag! A téli csapadék kiválóan alkalmas arra, hogy tápanyagokat juttasson a talaj mélyebb rétegeibe, ezért ahol csak tudunk, szórjunk szét szerves trágyát! A műtrágya azért nem jó, mert az hamarabb lebomlik, és növekedésre serkentheti a növényeket, ami ugye a téli időszakban nem túl szerencsés.

6.Védelem

Egy utolsó általános őszi  lemosópermetezéssel most annak is elejét vehetjük, hogy a kártevők átteleljenek a növényeinken. Nagyon hatékony bio-trükk, ha a fák szárára kétoldalú ragasztógyűrűt teszünk, amibe a téli menedéket kereső, fára felgaloppozó kártevők szépen beleragadnak és elpusztulnak.

7, Kerti gépek, szerszámok téliesítése

A tél beálltával nem csak a növényeinket, a kerti gépeinket és szerszámainkat is fel kell készíteni a télre. Higgyétek el, ez nem csak évekkel hosszabbítja meg az üzemidejüket, de bizonyos esetekben komoly szervízköltségektől kímélhet meg! A következő videómban részletesen beszélek a locsoló berendezések, a benzines gépek és a kerti szerszámok téliesítéséről: Így készítsd fel a kerti gépeid, szerszámaid a télre!