vakond-riasztas
Ajánló

Ezekkel a praktikákkal riaszd el a vakondot a kertedből!

Az első gondolatunk, ha meglátjuk a friss vakondtúrásokat a kertben: keressük meg és irtsuk ki a gazfickót. De aztán rájövünk, hogy szegény állat, csak éli az életét a természet rendje szerint. De hát akkor mit tegyünk? Mit célszerű csinálni, ha megjelenik a kertünkben a vakond?

vakond-riasztas

Így borzolják a kertészkedők idegeit. Hasznos állatka, csak ne túrna fel mindent a kertben

Kevesen tudják, hogy a vakond 1901 óta védett állat Magyarországon, azaz, már eleink is tudták, hogy ez a kis szőrös fekete jószág igen hasznos állat. A közhiedelemmel ellentétben a vakondok kizárólag rovarokkal, bogarakkal, gilisztákkal, nyüvekkel, kukacokkal, férgekkel és hasonló, talajban élő állatokkal táplálkoznak. Tehát az nem igaz, hogy különböző föld alatti növényi részeket (gumókat, hagymákat, gyökereket, szárakat) megrágnának. Egy átlagos kertben legtöbbször maximum 3 vakond „tevékenykedik”. A hasznos, falánk kis állatok egy nap alatt képesek saját testsúlyuknak megfelelő kártevőt elpusztítani a talajban, viszont sajnos ez azzal jár, hogy keresztül-kasul túrják-fúrják a kertet és rengeteg földkupacot, vakondtúrást készítenek vadászat közben.

vakond-riasztas

Számos megoldás létezik az irtásukra, DE! mivel védettek, így ezeket nem szabad alkalmazni! Jobb és sokkal humánusabb, ha elriasztjuk őket otthonunktól. Erre is több lehetőség adódik:

Vakondriasztó praktikák

  • Leszúrhatunk például a vakondok számára kellemetlen, 150 Hz körüli hangot kiadó riasztókat
  • vagy alkalmazhatunk ammóniás füstpatronokat is, amelyek hatékonyan távol tartják a hívatlan vendégeket.
  • Aki pedig növények segítségével szeretné megpróbálni távol tartani őket, érdemes  Euphorbia lathyris-t (kutyatejet), vagy Fritillaria imperialis-t, azaz császárkoronát ültetnie. Az előző mérgező tejnedvével, míg az utóbbi erőteljes és átható szagával tarthatja távol a vakondokat.
  •  A gyalogbodza (Sambucus ebulus) – ami nem összekeverendő a fehér, illatos virágzatú, szörpkészítésre is alkalmas fekete bodzával – levágott hajtásai is hatékonyak lehetnek, ha a járatokba szúrjuk azokat, hiszen erős illatuk riasztó hatású a vakond érzékeny orrának.
  • Biokertészek pedig a ricinus kipréselt magjára esküsznek, amelynek héja mérgező ricint tartalmaz. De ha összekeversz fél csésze ricinusolajat fél csésze mosogatólével és egy kis vízzel, lesz egy szuper hatékony koncentrátumod, melyből 1 liter vízhez mindig egy evőkanálnyi mennyiséget adagolj. Ezzel a keverékkel öntözd meg hetente egyszer-kétszer a vakondtúrásokat és a köztük lévő útvonalakat,  mivel a vakond állítólag utálja a ricinus szagát.
  • További természetes anyagok, amikkel meg lehet próbálni elűzni a kis föld-túrókat: fokhagyma, paprika, kávézacc. Ezeket felváltva tömködheted a vakondtúrásba, és hidd el, előbb-utóbb tovább állnak.
  • Az elmúlt évtizedekben gombamódra szaporodnak a vakondhálós kertek, reménykedve, hogy majd a háló távol tartja a kis földtúrókat a kerttől. Sajnos ennek a módszernek is számos hátulütője van, melyekről itt olvashatsz részletesebben: Ne dőlj nyugodtan hátra, csak mert van vakondhálód!
vakond a kertben

Ritkán kinéz a felszínre is, hogy mi a helyzet

Akit tehát zavarnak ezek a kis féregirtók, inkább próbálja meg elűzni őket, ahelyett, hogy elpusztítaná. Népi bölcsesség az is, hogy a vakondtúrásból nyert föld nagyon tiszta és semmi kártevő nincs benne, így a vidéki asszonyok ezeket összegyűjtik és a cserepes virágok átültetéséhez, palántaneveléshez előszeretettel használják.