szelíd növényvédelem
Ajánló

Természetes kert – szelíd növényvédelem

A szelíd növényvédelem az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a termesztők és a kiskert tulajdonosok körében is. Népszerűségét annak köszönheti, hogy ez egy természetközeli, környezetkímélő védekezési mód.

A megtermelt és fogyasztásra szánt gyümölcsök vagy zöldségek ezzel a módszerrel sokkal egészségesebbek lesznek és a termesztésük során a környezetre tett káros hatások is minimalizálhatók vagy teljesen meg is szüntethetők.

saját bio répa

Fotó: img.utopia.de

Le a kemikáliákkal!

Régen az emberek a természettel összhangban termelték meg a zöldségeiket és az élelmiszereiket. Ez a természettel való összhang viszont a modernizációval egyre jobban megváltozott. Megjelentek világszerte a műtrágyák és a különböző növényvédelmi vegyszerek.

műtrágyák használata hosszú távon az új kutatások szerint rendkívül káros a környezetre és a talajokra. A talajélet eltűnik, leromlik a talajok minősége. Ez a pusztítás csak a bio növényvédelemben használt vetésforgókkal vagy növényi anyagokkal lehetne visszafordítható.

A növényvédelmi vegyszerek (rovarölő, gombaölő) használata nagyon káros a környezetre, rovarokra, sőt ránk emberekre is. Nem is gondolnánk, hogy a megvásárolt zöldségekben mennyi vegyszer maradvány található meg, amik a hosszú évek során felhalmozódnak a szervezetünkben és egyszer csak kifejtik a hatásukat. Sajnos itt rengeteg vegyszert meg lehetne említeni, de még ami nagyon fontos, a tartósító vegyszerek, amikkel kezelik a zöldségeket vagy épp a gyümölcsöket, hogy hosszabb ideig elálljanak. Ezért kell a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás előtt mindig alaposan megmosni!

szelíd növényvédelem mentával

természetes gyomirtás glifozát helyett mentával Fotó: cdn.mdr.de

Megelőzés

Ez a legfontosabb a környezetbarát növényvédelemben! Ugyanis, ha olyan növényeket telepítünk, amik nem arra a helyre valók vagy épp túl zsúfoltan ültetjük el őket, sokkal magasabb lesz a kockázata annak, hogy a növényeink megbetegedjenek. Nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk, ha egészséges növényeket szeretnénk:

 • megfelelő talajelőkészítés
 • egészséges palánták
 •  szakszerű telepítés
 • tápanyagutánpótlás
 • vetésváltás, vetésforgó betartása
 • a fertőzött növényi részek vagy növények eltávolítása és elégetése

Mi is a vetésváltás és a vetésforgó?

 • A vetésváltás egy olyan tervszerű rendszer, ahol egy adott területen agrotechnikai szempontból hasonló vagy különböző csoportba tartozó növényeket bizonyos időközönként váltakozva termesztik. Ez az idő lehet 1-2 vagy 3 év.
 •  A vetésforgó a növénytermesztésnek egy olyan tervszerű rendszere , amelyben a növények aránya és összetétele is hosszabb ideig állandó marad. A növényeket időben és térben kidolgozott sorrend szerint termesztik, és csak egy meghatározott idő elteltével fognak visszakerülni ugyanarra a területre.

Csalogassunk a kertbe hasznos állatokat!

A szelíd növényvédelemben a megelőzés mellett még nagyon fontosnak tartom a hasznos rovarok és állatok becsalogatását a kertekbe. Ültessünk olyan növényeket, amiket szeretnek a méhek és a különböző ragadozó rovarok. Erről itt olvashatsz részletesebben: Milyen egy méhbarát kert? 

Építsünk rovarházat vagy ágakból csináljunk kupacokat, ahová el tudnak bújni a nagyon hasznos katicabogarak. A rovarevő madaraknak pedig tegyünk ki fürdőt és itatót a kertünkbe, készíthetünk nekik madárodút vagy gondoskodhatunk a téli eleségről. A természet lesz a legnagyobb segítség a védekezésben és a megelőzésben.

hasznos rovarok a kertben

Csalogassuk be vadvirágokkal a hasznos rovarokat! Fotó: diese-rombergs.de

Hasznos rovarok a növényvédelemben:

 1.  Fülbemászó, ami előszeretettel fogyasztja el a levéltetveket
 2. A fátyolka egy ragadozó rovar, ami a nehezen kiirtható pajzstetveket és levéltetveket is előszeretettel fogyasztja
 3. A katicabogár (5 pettyes) szintén a levéltetveket gyéríti
 4. A pókok ragadozók, így szinte bármit elfogyasztanak, legyen ez levéltetű vagy épp szúnyog
hasznos madarak a kertben

Fotó: hamburg.nabu.de

A leghasznosabb kerti madarak:

 1. Fakopács, ami a kéregből kiszedi a kártevőket
 2. A feketerigó nagyon szép énekével és nagy rovarétvágyával is a leghasznosabb madarak között van
 3. A cinegék is nagyon sok kártevőt elfogyasztanak
 4. A seregélyek általában nagy csoportokban szállnak, így igen hasznos rovarpusztítók

Ha a kertünkben találkozunk sündisznóval vagy vakonddal, semmiképpen sem bántsuk őket! Nagyon hasznos állatok, megfogják a lótücsköt, a férgeket és a pajorokat is előszeretettel fogyasztják. Ha bosszúságot okoznak, vigyük el egy olyan részre őket, ahol nem zavarnak minket.

hasznos sündisznó a kertben

Növénytársítás a bio növényvédelemben

Nagyon hasznosak a bio kertben a növényi összeültetések. Olyan növényeket ültessünk egymás szomszédságába, amik segítik egymást és elriasztják a kártevőket. Ilyen összeültetés lehet pl. :

 • Fokhagyma mellé ültethetünk paradicsomot vagy sárgarépát, megóvja őket a támadóktól
 • Paprika mellé zellert vagy bársonyvirágot
 • Saláta mellé kiváló választás a mustár
 • Burgonya mellett jó hatással van a bab, borsó és a zsálya
 • Paradicsomhoz közel a salátafélék, mustár, zöldbab és a körömvirág
 • Uborka mellé bazsalikom, utóbbi ugyanis megakadályozza az uborka peronoszpórás és lisztharmatos betegségét
 • A retek nem lesz földibolhás, ha saláta van mellé ültetve

Vigyázat! Egymás mellé ne ültessünk azonos családból származó növényeket!

Nagyon sok olyan növény van, amiket a kártevők kerülnek, mert nem szeretik a szagukat vagy valamilyen olyan anyagot bocsájtanak ki, ami riasztja őket. Riasztó növény lehet:

 • A fokhagyma, ami a szürkepenész ellen nagyon hasznos. Ha az almafák tövéhez ültetjük, a lisztharmat ellen is véd
 • A sarkantyúka és a fodormenta a levéltetveket riasztja
 • Az árvacsalán és a körömvirág a burgonyabogár ellensége
 • Fehérüröm köré nem megy a sárgarépalégy
 • A császárkorona és a fokhagyma szagát nem viseli el a mezei pocok
 • A büdöske és a fokhagyma a fonálférgek ellen is nagyon hatásos

A növénytársításhoz további hasznos cikkünk: Képes kalauz a legjobb növénypárosításokhoz és Mire jó a növénytársítás? Hogyan készíts vetési tervet?

Növényi bio levek a szelíd növényvédelemben

Ha mégis felüti magát valamilyen betegség vagy kártevő, használjunk természetes módszereket, leveket a kertben. Védő, riasztó és tápláló hatással van a csalánlé, a zsúrlólé és a fokhagymalé is. Mindegyik nagyon egyszerűen elkészíthető és használható is a kiskertekben.

 1. A csalánlét a klorózis és a levéltetvek ellen ajánlom, erősíti és ellenállóvá is teszi a növényeket. Elkészítése:10 kg csalánt 100 liter vízben kell megerjeszteni. Egy zárható hordóba kell tenni és minden nap egyszer átkeverni. 2 hét múlva már kész is lesz a trágya szagú keverék. Ezt a keveréket le kell szűrnünk. Használatkor hígítani kell, 1 liter levet tegyünk 10 liter vízhez. Mehet a növények levelére is az öntözővízzel.
 2.  A zsúrlót lemosó permetezésre és a gombabetegségekre is ajánlom. Arra nagyon vigyáznunk kell, hogy kora este használjuk a készítményt, mert napon égést okozhat a növényeknél. Elkészítése egyszerű, kb 20 dkg zsúrlószárat kell fél órán át főznünk 3 liter vízben. Ha kész van a lé, meg kell várnunk, hogy lehűljön és ötszörös hígítással alkalmazzuk.
 3. A fokhagymalé a baktériumos és gombás betegségek ellen is kiválóan alkalmazható. A fokhagymának szedjük le a külső pikkelyleveleit, kb 2 kg-ot. Ezt egy vödörben 10 liter vízzel felöntve 2 hétig kell erjeszteni. Ha a lé elkészült, 10 szeres hígítása ajánlott.
csalánlé

Csalánlével a levéltetvek ellen Fotó: diybook.at

A szelíd növényvédelem tárháza szinte a végtelenségig sorolható. Próbálkozzunk az ismert környezetbarát növényvédelmi praktikákkal, és ne féljünk az újakat se kipróbálni! Kísérletezzünk bátran, hisz a növényeink, zöldségeink és gyümölcseink így még szebbek, egészségesebbek és finomabbak lehetnek, mint valaha voltak. A ráfordított idő meghozza a gyümölcsét.

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: ndr.de

természetes kert ökológiai szerekkel