vakond a kertben
Ajánló

Ne dőlj nyugodtan hátra, csak mert van vakondhálód!

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben gombamódra szaporodnak a vakondhálós kertek, táplálva azt a hamis illúziót, hogy majd a háló távol tartja a kis földtúrókat a kerttől. Erről a témáról beszélgettünk McMenemy Márkkal a KertTV videójában is: Vigyázat! Vakond a gyepháló alatt! Van megoldás? 

Való igaz, hogy a háló megakadályozza, hogy a vakond feltúrjon a felszínre, így a bosszantó kupacoknak valóban búcsút inthet a kerttulajdonos, de a háló nem akadályozza meg, hogy a kertben garázdálkodjon. Márpedig sajnos nem a túrás a legnagyobb kártétel, amit ez az amúgy védett állat el tud követni akarva, akaratlanul is az imádott udvarodban.

Miért jön a vakond hozzád?

Mert élelmet keres. Ha a talaj tele van ízletes pajorokkal, lóbogarakkal, gilisztákkal, vagy csigák honolnak a kertedben, előbb utóbb meg fog jelenni a vakond is.
Ahol svédasztal van, ott lesz vendég is. Az a tapasztalat, hogy a vakondok nemcsak a szomszédból túrnak át a járataikkal, hanem akár a felszínen is hajlandóak kisebb távolságokat megtenni, ha valami akadályba ütköznek a talajban.

Milyen kártétele van a vakondnak?

Mivel a vakond a gyökérzónában élő rovarokkal táplálkozik, a járatai is közel futnak a gyep gyökereihez.
Egy közvetlenül a gyep alá (3-5 cm mélyen) lerakott háló esetében a gyökérzet idővel belenő a hálóba. Így a vakond ugyan fel nem tudja túrni a földet, de a járatain keresztül szépen ki tudja hordani azt, és a gyep gyökere ottmarad a levegőben lógva. Talaj és nedvesség nélkül.

vakond a kertben

És a legszörnyűbb, hogy nagyon nehéz rájönni, mi okozza a fűállomány csíkos pusztulását, hiszen a vakondnak tetten érhető nyoma ebben az esetben sokáig nincs… (idővel persze lesz, mert a gyep sárgulása mellett a járatok is beszakadnak, megsüllyednek hónapok, évek alatt, ami már egyértelművé teszi a történteket.)
Ha a kert szélén van örökzöld vagy lombhullató sövényed, aminek kavicsos vagy mulcsos takarása van a törzs körül, ott lesznek nagy valószínűséggel (sokáig rejtve) a halmok, amit a járatokból kihordott földből épít a vakond.

Akkor nem is nyújt védelmet a vakondháló?

Természetesen nyújt védelmet, de nem teljes körűt. Egy jól lerakott vakondháló meg tudja akadályozni, hogy a gyökérzónához felérjen a vakond. Ehhez azonban 25-30 cm mélyre kell tenni a vakondhálót, ami valljuk be, elég költséges mutatvány. De akkor ott nem tud fölé bemászni a vakond?
Ha a felszínen jön át, akkor sajnos igen, de azt gyorsan észre fogod venni, mert látványos lesz a kétségbeesett ámokfutása. Viszont, ha jól van lerakva a háló, és a telekhatárnál vissza van hozva a felszín közelébe, akkor az oldal irányú betöréseket hatékonyan megakadályozza. Úgy képzeld el, mintha egy medence lenne kialakítva a hálóból.

Mit tegyél, hogy a vakond messziről elkerülje a kerted?

Akadályozd meg, hogy svédasztallá váljon a kerted, és védd meg a területet preventív módon.

Ehhez egyrészt érdemes figyelned a környéket. Pillants át néha, vagy kérdezz rá a szomszédoknál, hogy náluk van-e hívatlan vendég, és ha kell, ricinus hatóanyagú termékekkel képezz védvonalat a betörése ellen.

A Defenders granulátumok 3 hónapig fejtik ki a hatásukat, és elegendő a kert szélein, azaz a határvidéken kiszórni őket. Láthatatlan várárokként állja útját a vakondnak a kellemetlen íz- és illatanyagaival.

A másik teendőd pedig, hogy szüntesd meg a csalogató ingert, azaz a talajban lakó rovarok sokaságát. Ez nem csak a vakond miatt fontos, hanem azért is, mert ezek a talajlakók előszeretettel rágcsálják a gyep zsenge gyökereit. Nem ritka, hogya pajorok elszaporodása akkor tűnik fel, amikor a gyepet már szőnyegszerűen fel lehet húzni a talajról.

Hatékony, vegyszermentes megoldás ellenük az Esstence Bug Stop Távoltartó növénykondicionáló, ami többek közt ártalmatlanítja a pajorokat, és a lóbogarakat is. Ha évente 2 alkalommal, tavasszal és ősszel megcsinálod vele a permetező kúrát, garantáltan csak néhány kósza kártevőd lesz, ők pedig kevesek ahhoz, hogy a vakondot a kertedbe csalják!

Vakondmentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva
– a füvesasszony