császárkorona
Ajánló

A hagymások fejedelme, a császárkorona

Emlékeinkben élhet már a nagymamáink kertjéből is a liliomfélék családjába tartozó császárkorona (Fritillaria imperialis), ami általában citromsárga és narancssárga pompában kápráztat el minket a mai napig is a tavaszi kertekben.

Az Irán vidékéről származó dísznövény Törökországon keresztül jutott el Európába, ahol a leideni botanikus kertben ültették el az első császárkorona hagymát, melynek ültetője Carolus Clusius, a 16. század nagy botanikusa volt. Nagyon hamar közkedvelt lett a főúri- és kolostorkertekben.

császárkorona illusztráció

1. századi botanikai illusztráció császárkorona

A császárkorona hagymája

A hagymából 1 m-t meghaladó szár fejlődhet, a száraknak az alsó része körben leveles, a tetején körben hozza színpompás virágait április-májusban, a virágok fölött pedig kisméretű levelek helyezkednek el. A császárkorona hagymája kellemetlen szagot áraszt, sokan azt mondják, hogy ez a szag távol tartja a vakondokat a növény körül, így a népnyelv vakondűzőnek is hívja.

A császárkorona ültetése

Ha császárkorona hagymát vásárolunk, mindig ügyeljünk arra, hogy szép, egészséges hagymákat válasszunk, ugyanis nagyon hamar kiszárad, ha ráncos a hagyma vagy penészedik, ezért válasszunk olyat, ami szép feszes. Az igen nagyméretű hagymákat októberben kb 20-25 cm mélyre ültessük el, mert ilyen mélységben általában a talaj nyirkos és üde. A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, nehogy a pangó víz téli rothadáshoz vezessen.

Ha szép virágzást szeretnénk, mindenképp napra ültessük a hagymákat, ugyanis minél árnyékosabb helyen van, annál kevesebb virágot fog fejleszteni. Fontos szempont, hogy a virágzás után a császárkorona föld feletti része teljesen elszárad, így nagyon sokáig kopasz marad a helye. Ha szeretnénk, hogy a császárkorona helye virágzás után is mutatós legyen, ültessünk köré olyan növényeket, amelyek a leveleikkel a visszahúzódott növény helyét eltakarják. Ha szeretjük a vágott virágot, ez a növény nagyon jó választás, ugyanis akár 1 héten túl is szépek maradnak a virágai a vázában.

Kedvelt császárkorona fajták

A császárkoronának nagyon sok nemesített fajtája lett az évek során. A sima citromsárgán és narancssárgán kívül már hozzájuthatunk barack, piros, csíkosvirágú és tarkalevelű fajtákhoz is. Most bemutatom a legszebb fajtákat.

  • Talán a legismertebb citromsárga virágú fajta a Fritillaria ‘lutea’. A kifejlett magassága elérheti az 1 m-t. Élénk citromsárga virágai májusban nyílnak. Nagyméretű hagymáit 20 cm mélyre és 30 cm-es tőtávolságra ültessük.
Fritillaria lutea tavaszi hagymás

Fritillaria lutea

  • Fritillaria ‘aureomarginata’ vagyis tarkalevelű császárkorona. Ez egy nagyon érdekes nemesítés. A virágai szép narancs színűek, nagyméretűek. Igazi díszértékét a már messzíről is igen feltünő aranysárga, fehér és zöldben pompázó levelei adják. Igazi éke lehet a kertünknek.
Fritillaria 'aureomarginata'

Fritillaria ‘aureomarginata’

  • Fritillaria ‘early dream’ egy nagyon szép barack színben pompázó császárkorona. A virágszínei szívmelengetőek, nagyon romantikusak, angolkertbe ideális választás lehet. A magassága és igényei megegyeznek a többi császárkoronáéval.
fritillaria early dream

early dream császárkorona

  • Fritillaria ‘william rex’ fajtával nem találkozhattunk a régi kertekben, a virágszíne már már piros, nagyon feltűnő. Ez a színárnyalat a kertbarátok figyelmét azonnal fel fogja kelteni a kertünkben. Elég ritkán kapható, így érdemes vadásznunk rá.
fritillaria william rex

császárkorona william rex

  • Fritillaria ‘striped beauty’ egy nagyon szép barackos fajta érdekes, sötétebben csíkozott virágokkal. Az, hogy egy virágon több szín is van a császárkoronáknál, nagyon ritka. Igazán jó választás a különlegességeket kedvelőknek.
fritillaria striped beauty

császárkorona striped beauty

Szerintem a császárkoronák szépségével vetekedik a szintén a fritillaria családba tartozó fritillaria persica vagyis perzsa kockásliliom. Számtalan nemesítése van, ami elérheti az 1 m-es magasságot. Az igényei és tulajdonságai ugyanazok mint  a császárkoronáknak. Ebből is bemutatok pár nagyon érdekes fajtát.

  • A Fritillaria persica ‘minaret’ egy igazán különleges növény. A virágszínei szinte a szivárványhoz hasonlítanak, a sötétbordótól egészen a világos rózsaszínig változik egy növényen. Nagyon közkedvelt a mostani kertekben.
fritillaria persica minaret

fritillaria persica minaret

  • A Fritillaria persica ‘ivory bells’ leginkább csoportosan ültetve mutat jól a kertben. Igazi különlegessége, hogy a virága is nagyon szép zöld színben pompáznak. Egy sötétebb háttér előtt nagyon jól mutatnak.
fritillaria ivory bells

fritillaria ivory bells

  • A Fritillaria persica ‘twin tower tribute’ virágai már már szinte feketében pompáznak, annyira sötétek. Csoportos ültetésben szinte megdöbbentő a sok sötét virágok látványa. A kertben bárhová ültetve felhívja magára a figyelmet.
fritillaria twin tower tribute

fritillaria twin tower tribute

Akár császárkoronát, akár perzsa kockásliliomot szeretnénk ültetni, a legfontosabb, hogy tudjuk milyen hatást és színt szeretnénk a kertünkbe. A színek széles tárháza áll előttünk, ezért nehéz lehet a döntés. A legjobb választás talán az lenne, ha mindkettőből ültetnénk, ugyanis hosszan tartó virágzásuk, nagy méretük, feltűnő virágszíneik, sudár termetük és egyszerű gondozásuk miatt igazi királynői a tavaszi kerteknek. 

Szerző: Bugyi Zsolt

Csodálatos Kiepenkerl fritilláriák most a webshopban! SHOP.KERT.TV