császárkorona
Ajánló

A hagymások fejedelme, a császárkorona

Emlékeinkben élhet már a nagymamáink kertjéből is a liliomfélék családjába tartozó császárkorona (Fritillaria imperialis), ami általában citromsárga és narancssárga pompában kápráztat el minket a mai napig is a tavaszi kertekben.

Az Irán vidékéről származó dísznövény Törökországon keresztül jutott el Európába, ahol a leideni botanikus kertben ültették el az első császárkorona hagymát, melynek ültetője Carolus Clusius, a 16. század nagy botanikusa volt. Nagyon hamar közkedvelt lett a főúri- és kolostorkertekben.

császárkorona illusztráció

1. századi botanikai illusztráció császárkorona

A hagymából 1 m-t meghaladó szár fejlődhet, a száraknak az alsó része körben leveles, a tetején körben hozza színpompás virágait április-májusban, a virágok fölött pedig kisméretű levelek helyezkednek el. A császárkorona hagymája kellemetlen szagot áraszt, sokan azt mondják, hogy ez a szag távol tartja a vakondokat a növény körül, így a népnyelv vakondűzőnek is hívja.

A császárkorona ültetése

Ha császárkorona hagymát vásárolunk, mindig ügyeljünk arra, hogy szép, egészséges hagymákat válasszunk, ugyanis nagyon hamar kiszárad, ha ráncos a hagyma vagy penészedik, ezért válasszunk olyat, ami szép feszes. Az igen nagyméretű hagymákat októberben kb 20-25 cm mélyre ültessük el, mert ilyen mélységben általában a talaj nyirkos és üde. A talajnak jó vízelvezetésűnek kell lennie, nehogy a pangó víz téli rothadáshoz vezessen.

Ha szép virágzást szeretnénk, mindenképp napra ültessük a hagymákat, ugyanis minél árnyékosabb helyen van, annál kevesebb virágot fog fejleszteni. Fontos szempont, hogy a virágzás után a császárkorona föld feletti része teljesen elszárad, így nagyon sokáig kopasz marad a helye. Ha szeretnénk, hogy a császárkorona helye virágzás után is mutatós legyen, ültessünk köré olyan növényeket, amelyek a leveleikkel a visszahúzódott növény helyét eltakarják. Ha szeretjük a vágott virágot, ez a növény nagyon jó választás, ugyanis akár 1 héten túl is szépek maradnak a virágai a vázában.

Kedvelt császárkorona fajták

A császárkoronának nagyon sok nemesített fajtája lett az évek során. A sima citromsárgán és narancssárgán kívül már hozzájuthatunk barack, piros, csíkosvirágú és tarkalevelű fajtákhoz is. Most bemutatom a legszebb fajtákat.

  1. Talán a legismertebb citromsárga virágú fajta a Fritillaria ‘lutea’. A kifejlett magassága elérheti az 1 m-t. Élénk citromsárga virágai májusban nyílnak. Nagyméretű hagymáit 20 cm mélyre és 30 cm-es tőtávolságra ültessük.
Fritillaria lutea tavaszi hagymás

Fritillaria lutea

  1. Fritillaria ‘aureomarginata’ vagyis tarkalevelű császárkorona. Ez egy nagyon érdekes nemesítés. A virágai szép narancs színűek, nagyméretűek. Igazi díszértékét a már messzíről is igen feltünő aranysárga, fehér és zöldben pompázó levelei adják. Igazi éke lehet a kertünknek.
Fritillaria 'aureomarginata'

Fritillaria ‘aureomarginata’

  1. Fritillaria ‘early dream’ egy nagyon szép barack színben pompázó császárkorona. A virágszínei szívmelengetőek, nagyon romantikusak, angolkertbe ideális választás lehet. A magassága és igényei megegyeznek a többi császárkoronáéval.
fritillaria early dream

early dream császárkorona

  1. Fritillaria ‘william rex’ fajtával nem találkozhattunk a régi kertekben, a virágszíne már már piros, nagyon feltűnő. Ez a színárnyalat a kertbarátok figyelmét azonnal fel fogja kelteni a kertünkben. Elég ritkán kapható, így érdemes vadásznunk rá.
fritillaria william rex

császárkorona william rex

  1. Fritillaria ‘striped beauty’ egy nagyon szép barackos fajta érdekes, sötétebben csíkozott virágokkal. Az, hogy egy virágon több szín is van a császárkoronáknál, nagyon ritka. Igazán jó választás a különlegességeket kedvelőknek.
fritillaria striped beauty

császárkorona striped beauty

Szerintem a császárkoronák szépségével vetekedik a szintén a fritillaria családba tartozó fritillaria persica vagyis perzsa kockásliliom. Számtalan nemesítése van, ami elérheti az 1 m-es magasságot. Az igényei és tulajdonságai ugyanazok mint  a császárkoronáknak. Ebből is bemutatok pár nagyon érdekes fajtát.

  1. A Fritillaria persica ‘minaret’ egy igazán különleges növény. A virágszínei szinte a szivárványhoz hasonlítanak, a sötétbordótól egészen a világos rózsaszínig változik egy növényen. Nagyon közkedvelt a mostani kertekben.
fritillaria persica minaret

fritillaria persica minaret

  1. A Fritillaria persica ‘ivory bells’ leginkább csoportosan ültetve mutat jól a kertben. Igazi különlegessége, hogy a virága is nagyon szép zöld színben pompáznak. Egy sötétebb háttér előtt nagyon jól mutatnak.
fritillaria ivory bells

fritillaria ivory bells

  1. A Fritillaria persica ‘twin tower tribute’ virágai már már szinte feketében pompáznak, annyira sötétek. Csoportos ültetésben szinte megdöbbentő a sok sötét virágok látványa. A kertben bárhová ültetve felhívja magára a figyelmet.
fritillaria twin tower tribute

fritillaria twin tower tribute

Akár császárkoronát, akár perzsa kockásliliomot szeretnénk ültetni, a legfontosabb, hogy tudjuk milyen hatást és színt szeretnénk a kertünkbe. A színek széles tárháza áll előttünk, ezért nehéz lehet a döntés. A legjobb választás talán az lenne, ha mindkettőből ültetnénk, ugyanis hosszan tartó virágzásuk, nagy méretük, feltűnő virágszíneik, sudár termetük és egyszerű gondozásuk miatt igazi királynői a tavaszi kerteknek. 

Csodálatos Kiepenkerl fritilláriák most a webshopban! SHOP.KERT.TV

Szerző: Bugyi Zsolt