ledes, szolár, kerti bútor
Ajánló

És lőn világosság – az éjszakai kert fényei

 Sok remek ötlettel találkozhatunk, és szerencsére egyre több helyen  láthatóak hangsúlyos és erőteljesebb fényt adó lámpák a kertekben. Hiszen a kerti világításnak nemcsak funkcionális, biztonsági szerepe van – úgymint a közlekedők, asztalok megvilágítása, hanem ezen világítótestek segítségével tudjuk kertünk látványos elemeit is kihangsúlyozni – egy díszes, színes lombú fát, egy dézsatavat, egy szobrot vagy egy érdekes építményt.

Mire ügyeljünk a biztonsági, funkcionális kerti világításnál?

Magas fénypontú, erős fényű világítótestet válasszunk a bejárathoz vezető kerti utakhoz, lépcsőkhöz. Ilyenek a falra szerelhető lámpatestek vagy a kandeláberek. Nagyobb teraszokra és pázsitokra is érdemes magas elhelyezésű fényforrásokat elhelyezni,  kisebb kertekben viszont választhatunk alacsonyabb fényforrásokat is, hogy ne vakítsanak el.

esti-kerti-vilagitas

 

esti-kerti-vilagitas

Dísz-és hangulatvilágítás a kertben

Kisebb kertek, kertrészletek megvilágítására alacsony fénypontú, gyengébb fényű fényforrásokat használjunk. Ilyenek lehetnek a 

Napelemes szolár lámpák

melyek nem igényelnek külön áramellátást, hanem a nap energiája segítségével állítanak elő maguknak energiát. Ugyanakkor ezek a napcellás világító testek nem adnak túl sok fényt. Nagy jóindulattal is maximum jelzőfénynek nevezhető a teljesítményük. Előnyük még, hogy bármikor bárhova áthelyezhetők.

napelemes-szolar-lampak

Föld alatti elektromos hálózat kiépítése

Ha valaki merészebb és nem sajnálja a pénzt egy föld alatti, elektromos hálózat kiépítésére, nagyon látványos, egyedi és különleges világítási megoldásokat hozhat létre, amelyek esténként új dimenzióba helyezik a kertet. A komolyabb világításnak köszönhetően teljesen megváltozhat a kert megszokott látványa, sőt egy kisebb terület is jóval nagyobbnak tűnhet, és olyan látvány tárulhat elénk, mintha nem is a mi kertünkben járnánk, hanem például egy csodás palota parkjában.

kerti lampak

Természetesen ezeknél is érdemes figyelni az energiatakarékosságra. A tervezésnél inkább LED-es, vagy takarékos izzókat álmodjunk a kerti világításba is, miután ezek valóban akkor mutatósak, ha nem spórolunk a darabszámmal, és szépen tele rakjuk velük a növények közötti részeket.

Világító tipegők

A legtöbbször megvilágított kertrészek általában az utak, tipegők, ami érthető is, hiszen az ember jó, ha nem csak néz, hanem lát is a lába elé. Ezek mellé mutatós lehet nagy méretű világító testeket helyezni, de akár maga az út anyaga is világíthat.

világító, szolár, tipegő

A kertben található vízfelületek és száraz részek hasonló megvilágítása esténként csodaszép összhangot eredményezhet.

vilagító-gombok

világító gömbök – kőburkolat, lámpák és víz összhangja

vilagito-hagymak

világító “hagymák” – mutatós lehet a pázsiton elhelyezett nagy lámpák hada is

Érdekes és látványos ledes lámpákkal a nagyobb pázsitok és a kert más részei is hangulatossá tehetőek, pláne, ha egy kerti partira készülünk.

vilagito-uloke

világító ülőke – a kerti bútor is világíthat

Nem beszélve arról, ha a világítás egyben több funkciót is betölt, például ülőalkalmatosság, vagy kis asztal is egyben.

vilagito-kerti-butorok

A japán kerteknél is különösen fontos a jól elhelyezett fényforrás

japan-kert-esti-vilagitassal

 

Forrás: itt