ledes, szolár, kerti bútor
Ajánló

És lőn világosság – az éjszakai kert fényei

A kerttervezés egyre inkább hangsúlyos eleme az utóbbi években a világítás és a fényjátékok használata.

 Sok remek ötlettel találkozhatunk, és szerencsére egyre több helyen  láthatóak hangsúlyos és erőteljesebb fényt adó lámpák a kertekben. Hiszen a kerti világításnak nemcsak funkcionális, biztonsági szerepe van – úgymint a közlekedők, asztalok megvilágítása, hanem ezen világítótestek segítségével tudjuk kertünk látványos elemeit is kihangsúlyozni – egy díszes, színes lombú fát, egy dézsatavat, egy szobrot vagy egy érdekes építményt.

Mire ügyeljünk a biztonsági, funkcionális kerti világításnál?

Magas fénypontú, erős fényű világítótestet válasszunk a bejárathoz vezető kerti utakhoz, lépcsőkhöz. Ilyenek a falra szerelhető lámpatestek vagy a kandeláberek. Nagyobb teraszokra és pázsitokra is érdemes magas elhelyezésű fényforrásokat elhelyezni,  kisebb kertekben viszont választhatunk alacsonyabb fényforrásokat is, hogy ne vakítsanak el.

esti-kerti-vilagitas

 

esti-kerti-vilagitas

Dísz-és hangulatvilágítás a kertben

Kisebb kertek, kertrészletek megvilágítására alacsony fénypontú, gyengébb fényű fényforrásokat használjunk. Ilyenek lehetnek a 

Napelemes szolár lámpák

melyek nem igényelnek külön áramellátást, hanem a nap energiája segítségével állítanak elő maguknak energiát. Ugyanakkor ezek a napcellás világító testek nem adnak túl sok fényt. Nagy jóindulattal is maximum jelzőfénynek nevezhető a teljesítményük. Előnyük még, hogy bármikor bárhova áthelyezhetők.

napelemes-szolar-lampak

Föld alatti elektromos hálózat kiépítése

Ha valaki merészebb és nem sajnálja a pénzt egy föld alatti, elektromos hálózat kiépítésére, nagyon látványos, egyedi és különleges világítási megoldásokat hozhat létre, amelyek esténként új dimenzióba helyezik a kertet. A komolyabb világításnak köszönhetően teljesen megváltozhat a kert megszokott látványa, sőt egy kisebb terület is jóval nagyobbnak tűnhet, és olyan látvány tárulhat elénk, mintha nem is a mi kertünkben járnánk, hanem például egy csodás palota parkjában.

kerti lampak

kerti fények – a nagyobb világítótestek is nagyon mutatósak

Természetesen ezeknél is érdemes figyelni az energiatakarékosságra. A tervezésnél inkább LED-es, vagy takarékos izzókat álmodjunk a kerti világításba is, miután ezek valóban akkor mutatósak, ha nem spórolunk a darabszámmal, és szépen tele rakjuk velük a növények közötti részeket.

Világító tipegők

A legtöbbször megvilágított kertrészek általában az utak, tipegők, ami érthető is, hiszen az ember jó, ha nem csak néz, hanem lát is a lába elé. Ezek mellé mutatós lehet nagy méretű világító testeket helyezni, de akár maga az út anyaga is világíthat.

tipego

nagyon jó megoldás, ha maga az utacska anyaga világít

világító, szolár, tipegő

A kertben található vízfelületek és száraz részek hasonló megvilágítása esténként csodaszép összhangot eredményezhet.

vilagító-gombok

világító gömbök – kőburkolat, lámpák és víz összhangja

vilagito-hagymak

világító “hagymák” – mutatós lehet a pázsiton elhelyezett nagy lámpák hada is

Érdekes és látványos ledes lámpákkal a nagyobb pázsitok és a kert más részei is hangulatossá tehetőek, pláne, ha egy kerti partira készülünk.

vilagito-uloke

világító ülőke – a kerti bútor is világíthat

Nem beszélve arról, ha a világítás egyben több funkciót is betölt, például ülőalkalmatosság, vagy kis asztal is egyben.

vilagito-kerti-butorok

A japán kerteknél is különösen fontos a jól elhelyezett fényforrás

japan-kert-esti-vilagitassal

 

Forrás: itt