télen virágzó cserjék
Ajánló

Ültessünk télen virágzó színes cserjéket!

Szerencsére van néhány korán ébredő cserje, amely elsőként jelzi nekünk, ha közeleg a tavasz. Vidám hangulatú, színes virágaikkal tavaszt varázsolnak a még szürke februári kertbe, felmelegítik fagyos lelkünket. Ezekből négyet mutatunk be most Nektek:

1, Illatos Tündérfa

A Chimonanthus praecox egy Kínából származó, bokros lombhullató fűszercserje, mely télen és kora tavasszal hozza élénk sárga, erősen illatozó virágait. Magassága 3-4 méter, szoliter növényként, egyesével ültetve érvényesül igazán. A napos, félárnyékos helyet kedveli, de a tartósan tűző napsugárzás rosszat tesz neki. Tápdús, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Mésztűrő.  Nyári hajtásdugványozással érdemes szaporítani. Tavasztól őszig, fagymentes időben bármikor lehet ültetni. Az ültetéshez érdemes érett istálló trágyát, szerves trágyát,  vagy komposztot is használni.

Chimonanthus praecox - cserje

Illatos tündérfa

2, A téli jázmin

A Jasminum nudiflorum Nyugat-Kínából származik, az 1800-as években jelent meg Európában. Napfényes fekvésben virít igazán. Árnyékban is jól fejlődik, de ott kevesebb virágot hoz. Kúszó cserje, hajtásai 3-4 méter hosszúra nőnek. A talajra lehajló vesszők könnyen legyökeresednek, ezért ápolás nélkül elburjánzik.

Lombhullató növény. Élénk, fénylő-zöld, tojásdad levelei ősszel lehullnak, de élénkzöld, szögletes, fásodó vesszői egész télen díszítenek. Sárga virágai a többi jázmin fajjal ellentétben nem illatosak. A virágok januártól márciusig nyílnak a csupasz vesszőkön, ám enyhébb teleken már novemberben is nyílik egy-két virág a bokron. Az első virágok a vessző tövében virítanak, majd a tél múlásával a csúcsokon is kibontakoznak. A téli jázmin könnyen nevelhető, mutatós növény. Mindenütt jól fejlődik, ahol nem éri erős, északi szél. Támasztékra rögzítve, csupasz falak befuttatására is alkalmas, ha napos oldalon van.

A cserje elviseli az erős metszést, így a növekedése jól szabályozható, és kis helyen is elfér. Alapos metszéssel sövény is nevelhető belőle. Ilyen célra 40-50 cm-re ültessük a fiatal töveket. Tapasztalat szerint a téli jázmin bokra akkor a legszebb, ha 3-4 évente egészen a föld felszínéig visszametsszük, ifjítjuk. Elvirágzás után március-áprilisban vágjuk vissza. Fagymentes időszakban bármikor ültethető napos vagy félárnyákos helyre.

Jasminum nudiflorum cserje

Téli jázmin

3, A kikeleti bangita

A Viburnum bodnantense-t illatos bangitának is nevezik, mert rendkívül bódító parfümillatot áraszt. 1933-ban Edinbourghban keresztezéssel állította elő Charles Lamont, a Királyi Botanikuskert helyettes vezetője. A hibridet először sikertelennek tekintették, mert nem mutatkozott kiugró különbség a szülőkhöz viszonyítva. A Szülők újbóli keresztezése azonban már meghozta a sikert.

Igen korai illatos virágai bimbóban sötétrózsaszínek, kinyílva világosabb rózsaszínűek, 5-7 cm nagyságúak, a csupasz ágakon nyílnak. Maga a növény 2,5-3 méteresre nő meg, laza koronát fejleszt.Váza alakú, erősen felfelé törő ágú cserje, később széthajló ágakkal. Mérete miatt bátran ajánlható akár kisebb kertbe is. Őszi lombszíne is szép.

Ha télen nagyon enyhe az idő, akkor már előfordul, hogy decemberben kinyílnak az első virágok, de a fő virágzás február végére, március elejére tehető. Üde, tápdús talajt, napos fekvést szeret.

Viburnum bodnantense cserje

Kikeleti bangita

4, A varázsmogyoró

A Hamamelis nemzetségbe 4 lombhullató cserjefaj tartozik. Kettő Észak-Amerikában (H. virginiana és H. vernalis), egy Japánban, (H. japonica) egy Kínában őshonos (H. mollis). A Japánból és Kínából származó faj keresztezésével hibrid fajt állítottak elő (H.x intermedia), melynek fajtái igen változatos virágszínűek: világossárgától a bronzvörösig.

Hamamelis

Varázsmogyoró

varázsmogyoró cserje

Küllemében pókra emlékeztető, rendkívül illatos virágai gyakran már a hó alól, januárban kikukucskálnak. Bokrának szerteágazó törzse, őszi lombszíne, téli virágai a kertet élettel töltik meg. Méretei miatt a kisebb kertekben is jól használható. A hűvös, nedves környezetet, a napot vagy félárnyékot kedveli. Mivel mészkerülő növény, (a Rhododendronhoz és a Magnóliához hasonlóan) csak körültekintéssel telepítsük.

A virginiai varázsmogyorót gyógynövényként már a cherokee indiánok is használták. A hántolt ágakból főzött sziruppal, teájával meghűlést kezeltek, kérgét vérzéscsillapításra, fájdalomcsillapításra használták. Manapság gyógynövényként kozmetikumokban találkozhatunk vele.

virginiai varázsmogyoró cserje

Virginiai varázsmogyoró