kerttervezés online
Ajánló

Így tervezz kertet online! – Kerttervező applikációk, növénytársítások

A búskomor téli napokon néha nehéz elképzelni, hogy egyszer vége lesz a télnek és tényleg eljön a TAVASZ!!!  Úgyhogy, aki még nem tette meg, tervezze meg a konyhakertjét, szerezze be a szükséges magocskákat! Mindebben nagy segítségedre lehet az internet!

Hogyan fogjunk hozzá az online kerttervezéshez? Főleg, ha még soha nem csináltunk ilyet?

  • Először is mérjük le, hogy pontosan mekkora terület áll a rendelkezésünkre. Fölösleges egy fél hektárra való magot vennünk, ha csak két négyzetméternyi konyhakertünk van!
  • Számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi növényt fogunk tudni felnevelni az adott területen
  • Gondoljuk végig, hogy mik azok a zöldségek, amikből sokat fogyasztunk, amit nagyon szeretünk és először ezeket helyezzük el a jövőbeli kertben. Ha még maradt hely, oda jöhet majd egy-két kísérleti egyed.

Én azt mondom, ha még nincs nagy gyakorlatunk zöldség termesztésben, érdemes kevésbé hisztis versenyzőkkel próbálkozni, mint a spenót, a hónapos retek, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a bab vagy a cukkinivel. Persze azért ezekkel is mellé lehet fogni, de alapvetően nem szokott nagy gond lenni velük.

  • Ne felejtsétek, a google a barátotok! Az információs szupersztrádán egy kis kutatással minden infót megtaláltok, amire szükségetek lehet egy sikeres konyhakert üzemeltetéséhez. Például ezen az oldalon sok hasznos tanács mellett kész konyhakert terveket is találhattok.
  • Érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan dolgokat rendeljünk, amik tavasz végéig leteremnek így kora nyáron le lehet őket váltani másra. Ilyen például a retek és a spenót. Ezeket májusig betakaríthatjuk – és milyen nagy örömmel tesszük majd! Zsenge retek vajaskenyérrel, isteni! A friss spenótból készült főzelék pedig egészen más kategória, mint a mirelit – és ezek  helyére jöhet például a paradicsom.
  • Ha valaki nem retten vissza egy kis technicizmustól és valemennyire érti az angolt is, annak érdemes kipróbálnia a GrowVeg kerttervező aplikációját.

Az online program segítsével pontosan felviheted a kertedet. Utakkal, ágyásokkal, kerti építményekkel, öntözőrendszerrel, kotnyeleskedő szomszéddal együtt. A méretarányos kertben aztán “elültethetsz” minden tervezett zöldséget, a program pedig megmutatja, hogy egy adott növénynek mekkora helyre van szüksége az egészséges növekedéshez. A megadott földrajzi koordináták alapján pedig értesítést küld, hogy mikor célszerű vetni, betakarítani, még azt is figyelembeveszi, hogyha fóliát tettünk az ágyás fölé.

Sőt, azt is megjegyzi, hogy előző évben mit termesztettél egy adott ágyásban és figyelmeztet, hogy következő évben máshova ültesd, hogy meg legyen a vetésforgás! Sajnos kapálni nem kapál. Egyelőre!

kerttervezés online

Növénytársítások

Van még egy dolog, amire tényleg érdemes odafigyelni, ez pedig a növénytársítások. Bizonyos növények ugyanis ki nem állhatják egymás társaságát, míg mások óriási barátságokat kötnek és sokkal jobban nőnek egymás közelségében.

Nálunk is ( Képes kalauz növénytársítóknak), de pl. a gazigazito.hu-n erről is van egy csomó hasznos információ.

kerttervezés online

Rendben van, ezzel mondjuk megvagyunk. Honnan szerezzük be a magokat?

Rengeteg helyről. Már a szupermarketekben is találunk vetőmagokat, a barkácsáruházakról nem is beszélve. Véleményem szerint itt is jó eséllyel kaphatunk kifogástalan magokat, de van rá esély, hogy öreg magokat sóznak ránk, amik még előző évről maradtak meg. Ezek pedig sokkal kisebb eséllyel fognak csírázni. Biztosabb, ha bemegyünk a legközelebbi gazdaboltba, itt biztosan kapunk még néhány jó tanácsot is. Ha viszont kicsit vállalkozóbb szelleműek vagyunk, akkor érdemes online is körülnézni, ahol egészen különleges növények magvait is beszerezhetjük. (Frissítés! 2021-től már nálunk, a Kert Shopban is hozzá lehet jutni minőségi magokhoz. Ha teheted, itt is nézz körül, hátha belefutsz valami szuper akcióba! : Kert Shop

kerttervezés online