kerttervezés online
Ajánló

Így tervezz konyhakertet online! – Kerttervező applikációk, növénytársítások

Bannner
Hirdetés

Hogyan fogjunk hozzá az online kerttervezéshez? Főleg, ha még soha nem csináltunk ilyet?

  • Először is mérjük le, hogy pontosan mekkora terület áll a rendelkezésünkre. Fölösleges egy fél hektárra való magot vennünk, ha csak két négyzetméternyi konyhakertünk van!
  • Számoljuk ki, hogy nagyjából mennyi növényt fogunk tudni felnevelni az adott területen
  • Gondoljuk végig, hogy mik azok a zöldségek, amikből sokat fogyasztunk, amit nagyon szeretünk és először ezeket helyezzük el a jövőbeli kertben. Ha még maradt hely, oda jöhet majd egy-két kísérleti egyed.
  • Ne felejtsétek, a google a barátotok (legalábbis ilyenkor)! Az információs szupersztrádán egy kis kutatással minden infót megtaláltok, amire szükségetek lehet egy sikeres konyhakert üzemeltetéséhez. Például ezen az oldalon sok hasznos tanács mellett kész konyhakert terveket is találhattok.
  • Ebben a videóban is sok hasznos dolgot mond el ez a snájdig férfi-embör 🙂
  • Érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan dolgokat rendeljünk, amik tavasz végéig leteremnek így kora nyáron le lehet őket váltani másra. Ilyen például a retek és a spenót. Ezeket májusig betakaríthatjuk – és milyen nagy örömmel tesszük majd! Zsenge retek vajaskenyérrel, isteni! A friss spenótból készült főzelék pedig egészen más kategória, mint a mirelit – és ezek  helyére jöhet például a paradicsom.

Kerttervezés online

Ha valaki nem retten vissza egy kis technicizmustól és valemennyire érti az angolt is, annak érdemes kipróbálnia a GrowVeg kerttervező aplikációját. Az online program segítsével pontosan felviheted a kertedet. Utakkal, ágyásokkal, kerti építményekkel, öntözőrendszerrel, kotnyeleskedő szomszéddal együtt. A méretarányos kertben aztán “elültethetsz” minden tervezett zöldséget, a program pedig megmutatja, hogy egy adott növénynek mekkora helyre van szüksége az egészséges növekedéshez. A megadott földrajzi koordináták alapján pedig értesítést küld, hogy mikor célszerű vetni, betakarítani, még azt is figyelembeveszi, hogyha fóliát tettünk az ágyás fölé.

Sőt, azt is megjegyzi, hogy előző évben mit termesztettél egy adott ágyásban és figyelmeztet, hogy következő évben máshova ültesd, hogy meg legyen a vetésforgás! Sajnos kapálni nem kapál. Egyelőre!

kerttervezés online

Ha mindez egy kicsit bonyolulnak tűnik így elsőre mert még nincs nagy gyakorlatod zöldség termesztésben, akkor sincs semmi gond. Egyszerűen próbálkozz kevésbé hisztis versenyzőkkel, mint a spenót, a hónapos retek, a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a borsó, a bab vagy a cukkinivel. Persze azért ezekkel is mellé lehet fogni, de alapvetően nem szokott nagy gond lenni velük.

Növénytársítások

Van még egy dolog, amire tényleg érdemes odafigyelni, ez pedig a növénytársítások. Bizonyos növények ugyanis ki nem állhatják egymás társaságát, míg mások óriási barátságokat kötnek és sokkal jobban nőnek egymás közelségében.

Nálunk is ( Képes kalauz növénytársítóknak), de pl. a gazigazito.hu-n erről is van egy csomó hasznos információ.

kerttervezés online

Rendben van, ezzel mondjuk megvagyunk. Honnan szerezzük be a magokat?

Ha van olyan fajtánk, amivel már szerencsénk volt, akkor érdemes gyűjteni abból magokat. Kivéve ha F1 hibridekről van szó, mert ezek következő évben már máshogy fognak kinézni. Ha nem gyűjtöttünk vagy szeretnénk valami újat is kipróbálni, akkor érdemes körülnézni a világhálón, ahol rengeteg helyről rendelhetünk már vetőmagot.

Például a mi webáruházunkból: Kert Shop, itt ugyanis kizárólag olyan magokat árulunk, amik kiváló minőségűek és több éves, személyes tapasztalatunk van velük. Nem csak 90% feletti arányban csíráznak, de a termés is magas hozamú és minőségű.

Persze azért még máshol is érdemes körülnézni. Sok különleges, egzotikus fajtára bukanhatunk, amiket érdemes kipróbálni. Ahol nem érdemes vásárolni, az a nagy a szupermarketek, ahol persze ki lehet fogni jó magokat is, de sokszor öreg, akár több éves vagy igen gyenge minőségű magokat árulnak. És mire kiderül ez kiderül, addigra buktuk azt a szezont. Ami olcsó, az általában nem véletlenül az.

kerttervezés online