tavaszi-kerttakaritas
Ajánló

Indul a szezon! Kerti teendők február végén

Bizony a kertekre is ráfér a gondos kezek munkája, ami a téli fagy által hátrahagyott „nyomokat” eltünteti. A teljesség igénye nélkül szeretnénk most néhány aktuális feladatra felhívni a figyelmet és néhány praktikus tanáccsal szolgálni a tavaszi nagy kerttakarításhoz.

tavaszi-kerti-nagytakaritas

Márk kissé mintha mellé nyúlt volna a szerszám tárolóban:-)

1. Kora tavaszi metszés – gyümölcsfák, rózsa, sövények, cserjék

Ha enyhe az idő, a kora tavaszi gyümölcsfa metszést már február közepétől elkezdhetjük, főleg a strapabíróbb almaféle gyümölcsfák esetében, mint a körtefa, a naspolya, a birs vagy az almafa. De a kiskertben, ha csak pár gyümölcsfánk van, nem kell elsietni a metszést, legideálisabb virágzás előtt, mert akkor könnyebben gyógyulnak a metszési sebek, és a fák ellenállóbbak az esetleges fertőzésekkel szemben.

A csonthéjasokkal, mint a sárgabarackszilvaőszibarack azonban tényleg nem árt megvárni a márciust, mert ha nagyon „röpködnek a mínuszok“ körülöttünk, és éjszaka erősen fagypont alá zuhan a hőmérséklet, akkor a megmetszett ágak könnyen visszafagyhatnak! Viszont az is fontos, hogy a tél végi metszést legkésőbb március közepéig ildomos befejezni a tavaszi lemosó permetezés miatt.

A lombhullató sövények első metszését is elvégezhetjük és visszavághatjuk a cserjékről a fagyott ágvégeket, illetve az elöregedő, több éves hajtásokat.

Ha már vége a hajnali fagyoknak, a rózsák tövéről is lehúzhatjuk a télre felkupacolt földet és ha elmaradt ősszel a metszés, vagy kissé visszafagytak, akkor elvégezhetjük a tavaszi visszavágást is. Ezzel a növényeinket felkészítjük a következő idényre. Megalapozzuk rózsáink növekedését, alakját. Amint látjuk, hogy rózsáink hajtani kezdenek, friss, piros rügyek jelennek meg, kezdjük el a metszést, ne várjuk meg a hajtásrendszer megindulását!! A rózsák tavaszi metszéséről itt láthatod videónkat: Rózsa metszése Szomoru Miklóssal

2. Tavaszi nagytakarítás a kertben

Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat! A munkálatokat kezdjük a szerszámok megtisztításával, rendbetételével, a nyíró-vágó eszközök megélezésével, a lötyögő szerszámnyelek stabilizálásával. Szerezzünk be az ősszel elnyűtt kesztyű helyett egy újat és nézzük meg, nem sérült-e meg a slag a tél folyamán a hidegben.

kerti-szerszam-tisztitas

Tegyük rendbe és tisztítsuk meg a kerti szerszámokat a munkák előtt!

Ha a tél előtt nem sikerült a lehullott faleveleket összegyűjteni, akkor most tegyük meg és komposztáljuk őket. 

Tisztítsuk meg az évelő ágyakat, szedjük ki az elszáradt, fagyott növényi részeket. Friss kéregzúzalékkal pótolhatjuk a télen megcsappant mulcsréteget az évelőágyásokban.

Előkészíthetjük magvetéshez az egynyári növények helyét is. Melyiket ültethetjük márciusban? Ebből a cikkünkből megtudod: Indul az egy- és kétnyári virágok szezonja!

Gereblyézzük át az éledező gyepet, távolítsuk el az elszáradt hajtásokat, sőt az első trágyázást is lassan megejthetjük. Ha lehet, szerves trágyát, tápot használjunk. 

Ha van kedvünk kísérletezni a fás dugványozással, akkor most megpróbálhatjuk azt, például a fűz-félékkel, vagy a fagyallal.

Okos praktika, hogy ha néhány földieper tövet letakarunk befőttesüveggel, akkor 2-3 héttel előbb érleli finom gyümölcsét.

Aki fóliasátorban is termeszt zöldséget, már elkezdheti a legkorábbi retek, tépősaláta vetését, illetve már a ki lehet palántázni az első fejes salátákat is. Ha fagyos éjszakák jönnének még, azok ellen néhány nagyobb gyertya éjszakai kihelyezésével is védekezhetünk, illetve agro-fátyollal is betakarhatjuk a növénykéket.

Ahogy már jeleztük, itt az ideje a gyümölcsfák lemosó permetezésének is és ha elmaradt, a tavaszi metszés után a sebkezelést se felejtsük el!

gyumolcsfa-metszes

Mennyivel szebb a tiszta környezet megmetszett gyümölcsfával és virágzó krókuszokkal!

Ha az időjárás enyhe marad, elkezdhetjük etetni a kerti-tóban áttelelt halainkat és megpróbálhatjuk kiszedni a tóból a fagyott, rothadó növényi részeket (például a tavirózsa leveleit) így kevesebb iszap képződik majd. Visszavághatjuk a dísznádakat és díszfüveket is.

kerti-to-tisztitas-tavasszal

Munkánk gyümölcse lesz a tiszta, rendbe tett kert, sok-sok virággal:-)

Célszerű a madáretetőket és környezetüket is megtisztítani a lehullott magoktól, ugyanis azok nyár elejére dúsan kicsírázhatnak az etetők alatt.

A kerti rácsok, pergolák, kerti bútorok és kerítések felújításának is eljött az ideje. Ilyenkor még könnyedén megerősíthetők, átfesthetők és renoválhatók.

A komposzttárolókba is érdemes belekukkantani és a tavaszi földcserékhez el lehet kezdeni átforgatni, megrostálni a már késszé érett komposztot.

Szóval, munkára fel! A hétvégén bőven jut idő elvégezni a ránk váró feladatokat és ezzel együtt megmozgatni magunkat a jó levegőn, a napsütésben.
Végül, a jóleső fáradtságtól megpihenve majd ne felejtsünk el listát írni arról, hogy milyen virág és zöldségmagokat, hagymákat, gumókat kell beszereznünk a közeljövőben, illetve milyen tápokra lehet szükségünk.

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv