tavaszi-kerttakaritas
Ajánló

Kezdődhet a nagy tavaszi kerttakarítás!

Így készítsd fel a kertedet a tavaszra!

Bizony a kertekre is ráfér a gondos kezek munkája, ami a téli fagy által hátrahagyott „nyomokat” eltünteti. A teljesség igénye nélkül szeretnénk most néhány aktuális feladatra felhívni a figyelmet és néhány praktikus tanáccsal szolgálni a tavaszi nagy kerttakarításhoz.

tavaszi-kerti-nagytakaritas

Márk kissé mintha mellé nyúlt volna a szerszám tárolóban:-)

 • Tisztítsuk meg a kerti szerszámokat! A munkálatokat kezdjük a szerszámok megtisztításával, rendbetételével, a nyíró-vágó eszközök megélezésével, a lötyögő szerszámnyelek stabilizálásával. Szerezzünk be az ősszel elnyűtt kesztyű helyett egy újat és nézzük meg, nem sérült-e meg a slag a tél folyamán a hidegben.
kerti-szerszam-tisztitas

Tegyük rendbe és tisztítsuk meg a kerti szerszámokat a munkák előtt!

 • Ha a tél előtt nem sikerült a lehullott faleveleket összegyűjteni, akkor most tegyük meg.
 • Tisztítsuk meg az évelő ágyakat, szedjük ki az elszáradt, fagyott növényi részeket. Friss kéregzúzalékkal pótolhatjuk a télen megcsappant mulcsréteget az évelőágyásokban.
 • Előkészíthetjük magvetéshez az egynyári növények helyét is. Melyiket ültethetjük márciusban? Ebből a cikkünkből megtudod: Indul az egy- és kétnyári virágok szezonja!
 • Gereblyézzük át az éledező gyepet, távolítsuk el az elszáradt hajtásokat, sőt az első trágyázást is lassan megejthetjük. Használjunk komplex műtrágyát, vagy komposztált marhatrágyát.
 • A lombhullató sövények első metszését is elvégezhetjük és visszavághatjuk a cserjékről a fagyott ágvégeket, illetve az elöregedő, több éves hajtásokat.
 • Ha van kedvünk kísérletezni a fás dugványozással, akkor most megpróbálhatjuk azt, például a fűz-félékkel, vagy a fagyallal.
 • Amennyiben ősszel elmaradt az ásás, akkor most tegyük meg, majd alakítsuk ki a zöldségeskertben az ágyásokat és trágyázzuk is meg. A korai zöldségek tervezett ágyása letakarható fóliával, így a talaj könnyebben felmelegszik, és hamarabb csíráznak az elvetett magok. A korai sárgarépát például már vethetjük hideg-ágyakba.
 • Okos praktika, hogy ha néhány földieper tövet letakarunk befőttesüveggel, akkor 2-3 héttel előbb érleli finom gyümölcsét.
 • Aki fóliasátorban is termeszt zöldséget, már elkezdheti a legkorábbi retek, tépősaláta vetését, illetve már a ki lehet palántázni az első fejes salátákat is. Ha fagyos éjszakák jönnének még, azok ellen néhány nagyobb gyertya éjszakai kihelyezésével is védekezhetünk, illetve agro-fátyollal is betakarhatjuk a növénykéket.
 • Ahogy már jeleztük, itt az ideje a gyümölcsfák lemosó permetezésének is és ha elmaradt, a tavaszi metszés után a sebkezelést se felejtsük el!
gyumolcsfa-metszes

Mennyivel szebb a tiszta környezet megmetszett gyümölcsfával és virágzó krókuszokkal!

 • Ha az időjárás enyhe marad, elkezdhetjük etetni a kerti-tóban áttelelt halainkat és megpróbálhatjuk kiszedni a tóból a fagyott, rothadó növényi részeket (például a tavirózsa leveleit) így kevesebb iszap képződik majd. Visszavághatjuk a dísznádakat és díszfüveket is.
kerti-to-tisztitas-tavasszal

Munkánk gyümölcse lesz a tiszta, rendbe tett kert, sok-sok virággal:-)

 • A rózsák tövéről is lehúzhatjuk a télre felkupacolt földet és ha elmaradt ősszel a metszés, vagy kissé visszafagytak, akkor elvégezhetjük a tavaszi visszavágást is. Ezzel a növényeinket felkészítjük a következő idényre. Megalapozzuk rózsáink növekedését, alakját. Amint látjuk, hogy rózsáink hajtani kezdenek, friss, piros rügyek jelennek meg, kezdjük el a metszést, ne várjuk meg a hajtásrendszer megindulását!!
 • Célszerű a madáretetőket és környezetüket is megtisztítani a lehullott magoktól, ugyanis azok nyár elejére dúsan kicsírázhatnak az etetők alatt.
 • A kerti rácsok, pergolák, kerti bútorok és kerítések felújításának is eljött az ideje. Ilyenkor még könnyedén megerősíthetők, átfesthetők és renoválhatók.
 • A komposzttárolókba is érdemes belekukkantani és a tavaszi földcserékhez el lehet kezdeni átforgatni, megrostálni a már késszé érett komposztot.

Szóval, munkára fel! A hétvégén bőven jut idő elvégezni a ránk váró feladatokat és ezzel együtt megmozgatni magunkat a jó levegőn, a napsütésben.
Végül, a jóleső fáradtságtól megpihenve majd ne felejtsünk el listát írni arról, hogy milyen virág és zöldségmagokat, hagymákat, gumókat kell beszereznünk a közeljövőben, illetve milyen permetszerekre, műtrágyára lehet szükségünk.