fűszerspirál, fűszerkert
Ajánló

Fűszerspirál építés lépésről-lépésre

A fűszerspirál egyszerre dísze a kertnek, nagyon illatos és egyben hasznos is, hiszen rendkívül hatékonyan és helytakarékosan lehet benne elhelyezni a fűszernövényeket.Lássuk csak, mi kell egy ilyen hasznos és dekoratív építmény elkészítéséhez?

fűszerspirál téglából

fűszerspirál fagyálló betontéglából

Hová kerüljön a fűszerspirál?

Napos, szélvédett helyre; közel a konyhához, hogy a főzésnél kéznél legyenek a friss fűszerek. Az idehaza leginkább ismert és használt fűszernövények többsége a mediterráneumban honos, azaz jól bírják, sőt igénylik az erős napsütést.

A fűszerspirál fekvése

A fűszerspirál alapja, a “tükör” kizárólag egyenes, vízszintes területre kerülhet csak.

Alapanyagok a fűszerspirál megépítéséhez

  • Ehhez a fűszerkerthez kisméretű, fagyálló betontéglát használtunk, de épülhet terméskőből, bontott téglából, vagy akár farönkökből is
  • kulékavics
  • széna, kerti szerves hulladék
  • termőföld
fuszerspiral téglából

Mindjárt elkészül a fűszerspirál alapja.

A fűszerspirál megépítése lépésről-lépésre

Kulcsfontosságú, hogy stabil szerkezetet építsünk, hiszen több mázsányi földet kell elbírnia!

1, Készítsük el az alapot, a “tükröt” egy egyenes, vízszintes helyre.

2, Építsük meg az építményt, csemperagasztóval rögzítsük a téglákat. Sorról sorra, emeletről emeletre haladjunk! Ez a váz.

3, Lapátoljunk kulékavicsot az építmény az aljára. Ez a drénréteg, ami egyrészt elvezeti a vizet, másrészt olcsóbb, mint a termőföld. E réteg fölé nyugodtan tehetünk ágakat, feldarabolt farönköket, szalmát, levágott füvet, leveleket is. Ezek szépen lassan lebomlanak és alulról táplálják a növényeket.

4, Ezt alaposan tömörítsük, majd tegyünk rá egy adag helyi földet.

5, És végezetül következzék a legfontosabb réteg,  a jó minőségű, de sajnos drága termőföld, melyből elég 20 cm is.

A fűszerspirál legmagasabb pontja nagyjából 80 cm és onnan fokozatos lejtéssel éri el a talaj eredeti szintjét, így viszonylag kis helyre sok-sok fűszernövényt telepíthetünk.

fuszerspiral epites

Milyen fűszernövényeket ültessünk a fűszerspirálba?

Ültessük el fűszernövényeinket az igényeiknek megfelelő helyre! Felülre kerülnek a legfényigényesebb, legszárazságtűrőbb növények,  és ahogy haladunk egyre lejjebb, következnek a több nedvességet, árnyékot igénylő növények. Az égtájakra is illik ügyelni: a déli oldalra kerülnek a napimádók, az északira az árnyékkedvelők. Valahogy így:

fűszerspirál fűszernövények ültetési rend

a fűszernövények ültetési rendje

Érdemes ültetési tervet készíteni a beültetés előtt, nehogy eltévesszük a sorrendet! Például egy ilyet. Persze el lehet kézzel is készíteni!

1dd5c83e80e0d36802675bd9b82fe6cd

Márk “kosarába” többek között rozmaring, menta, oregánó, citromfű, metélő hagyma, bazsalikom, kakukkfű, tárkony, zsálya, petrezselyem, citrom illatú kakukkfű került.

Fontos! Mivel élelemről van szó, az ültetésnél nem használhatunk műtrágyát, csak szerveset. Egy-két hónap elmúltával ezt a szerves trágyát pótolni kell, mivel nagyon gyorsan fognak nőni a fűszerek.

fuszerspiral

Íme a kész fűszerspirál! Márknál négyzet alapú, hogy stabilabb legyen.

Ha jó minőségű vagy BIO fűszernövény magot keresel, irány a Kert Shop!

 

shop.kert.tv