öntözés aszály idején
Ajánló

Hogyan öntözzünk aszály idején?

Tartósan meleg és napos időben a növények a lombfelületükön keresztül hatalmas mennyiségű nedvességet párologtatnak. Ha ezt nem pótoljuk számukra, akkor lankadnak, száradnak és akár el is pusztulhatnak.

Az szinte természetes, hogy a kisebb növényeket rendszeresen öntözzük, arra viszont kevesen gondolnak, hogy ilyen komoly szárazság idején a talaj alsó rétegeiből is eltűnhet a nedvesség, ami azt jelenti, hogy a méretesebb bokrok, dísz- és gyümölcsfák is igénylik az öntözést.

ontozes-aszaly-idejen

a mély repedések a talaj alsó rétegeit is kiszáríthatják

Öntözési tippek aszály idejére

Miután az erős napsütés legtöbbször együtt jár erős UVA és UVB sugárzással is, így az öntözéseket mindenképp este, vagy kora reggel kell elvégezni.

Azok, akik kútból nyerik a vizet, ilyenkor jobban járnak, miután az aszály elleni védekező öntözés lényege, hogy nem csak felületesen locsolunk, hanem alapos, mélyebb talajrétegekig lehatoló, alaposabb, áztató öntözésre lehet szükség. Ilyenkor, éppen ezért, a vezetékes hálózatról nyert öntözővíz sajnos nagyon sokba kerülhet.

Érdemes elgondolkodni egy saját kút fúratásán és adott esetben egy korszerű csepegtető öntözőrendszer kiépítésén, bármekkora is legyen a beruházás, hosszabb távon megtérül a vízdíj megtakarításával. A következő videóban minden fontos információt megtalálsz egy ilyen öntözőrendszer telepítéséről: 

Csepegtető öntöző telepítése – videó

A szárazság ellen hasznos lehet, ha eső után sekélyen átkapáljuk a kertet, hogy a korábban keletkezett mély repedéseken keresztül el ne párologjon a víz.

Érdemes emellett az háztetők ereszein keresztül minél több esővizet összegyűjteni, s a talajt szerves anyaggal, szalmával, szénával takarni, hogy lassabban párologjon a kijuttatott víz. Ezek mellett jó megoldás lehet a gyomok kiirtása, kikapálása, egyrészt ezzel is lazítjuk a talaj felső rétegét és eltávolítjuk azokat a gyomnövényeket, amelyek elszívnák a nedvességet a haszonnövényektől.

További nagyon hasznos tippeket a témához a következő videóban találsz: Hogyan öntözz kánikula idején?  A hőségben is szép kert titka