Ajánló

Hogyan téliesítsd a kerti szerszámokat?

Nyakunkon a tél, ideje elpakolni a kerti szerszámokat pár hónapra, hogy megvédjük őket a nyirkosságtól, hidegtől. De mielőtt téli álomra hajtják a fejüket, először alaposan vizsgáljuk át és tisztítsuk meg őket! Érdemes erre rászánni egy délutánt, hiszen a tél után  igen korán bevetésre kerülnek és akkor bizony jól működő, tiszta szerszámokra lesz szükségünk. A nagyobb gépeket is most érdemes elvinni szervízbe, hogy megússzuk a tavaszi rohamot az erre szakosodott boltok előtt. 

kerti-szerszamok-teliesitese

Miért fontos, hogy tiszta legyen a szerszám?

Ennek két oka is van: egyrészt a szennyeződések nem teszik tönkre őket, és így tovább tudjuk használni kerti munkák során. Másrészt pedig egy tiszta szerszámmal nem vihetünk át fertőzést egyik növényről a másikra. Máris felsoroltunk két olyan fontos tényezőt, amelyek mellett egy magát profinak valló kertbarát nem mehet el szó nélkül.

Hogyan tisztítsuk meg a szerszámokat?

1, Egyrészről alkohollal a legcélszerűbb, hiszen ez elpusztítja azonnal az összes kórokozót és el is párolog, de lehet langyos, mosószeres vízzel is. Viszont ilyen esetben ügyelnünk kell arra, hogy mindig töröljük szárazra az eszközt, nehogy utána berozsdásodjon, hiszen akkor ott vagyunk, mint a takarítás előtt: a szerszám előbb-utóbb használhatatlanná válik, és a növényeinknek is kárt okozunk velük.

2, Ha már szárazak, akkor egy kis rétegnyi gépzsírral  vagy szilikonnal is le lehet kezelni őket. Ennél többet aligha tehetünk értük!

koszolós növények

Nem csoda, ha ilyen “piszkos” növényektől a szerszámaink is összekoszolódnak!

Hogyan téliesítsük a fűnyírót?

A szép gyep a jó talajjal, a helyes gondozással kezdődik, és a jó fűnyíróval ér véget. De milyen fűnyírót szeret a gyep? A válasz egyszerű: olyat, aminek élesek a pengéi.
Ha tompa pengéjű géppel közlekedünk a kertben, akkor nem nyírjuk, hanem szakítjuk a füvet. Az ilyen fű pedig bebarnul, és akkor ott vagyunk, hogy nem értjük, miért szebb a szomszéd kertje. Fontos tehát, hogy a tisztítás után élezzük is meg a pengéket. Éles pengét flexszel is előállíthatunk. Természetesen mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat, nehogy sérülést szenvedjünk! Ha pedig nagyon ódzkodsz a feladattól, bízd egy profira! Tavaszig úgy sem lesz rá szükséged. 

Fanyelű szerszámok karbantartása

Az igazán precíz kertészek a fanyelű szerszámokat is ellenőrzik. Nézzük meg, hogy nincsenek-e elrepedve, és azt is, hogy nem szálkásak-e, illetve azt, hogy a szerszám feje rendesen illeszkedik-e. Dörzspapírral és szilikon spray-vel végig lehet menni a nyelen, így biztonságossá tudjuk tenni őket. A fejeken érdemes meghúzni, vagy akár ki is cserélni a csavarokat (abban az esetben, ha csavarral van rögzítve), ha pedig csak rá van illesztve, nézzük meg, hogy nem lötyög-e. Ha igen, akkor ékkel segíthetünk a helyzeten.

Metszőolló

A metszőolló roppant egyszerű szerszám, gondolhatnánk, ám ennek az eszköznek is számtalan verziója létezik az üzletekben. Az egészen egyszerű mezei ollók mellett ma már találhatunk ujjvédős, rávágó, nyíró, kúpkerekes, hosszú nyelű, kicsi, közepes, és nagyméretűt, amilyet a szemünk megkíván. Ha kiválasztottuk a kerti munka természetének megfelelő ollót, akkor ügyeljünk rá, hogy munka előtt mindig tisztítsuk meg a metszőollónkat, hiszen ez az a szerszám, amivel minden esetben vágunk a növényen, így nem csak a felületével érintkezünk, hanem a „belső részeivel” is. 

Télen, mielőtt eltesszük őket, mossuk le róluk meleg vízzel a szennyeződéseket, majd egy olajos ronggyal törörljük át őket. 

Ha érdekel, mire ügyeljünk nagyobb gépeink, a locsolóberendezések téliesítésénél, olvass itt tovább: 

Így készítsd fel a kerti gépeid, szerszámaid a télre!