kulonleges-paradicsom-fajta
Ajánló

9 különleges paradicsomfajta, amit neked is ismerned kell!

Sőt, ha csak egyetlen zöldségfélét tudunk otthon termeszteni, az mindenképpen a paradicsom legyen, ezt mondja James Wong, az angol sztárbotanikus magyarul is megjelent könyvében, ami arról szól, hogyan tudunk otthon mesés ízű zöldségeket termeszteni.

Több mint 2000 fajta közül tudunk választani, melyekből több száz be is szerezhető. A választék hatalmas: a legédesebbtől, a citrusos ízvilágútól a savanyúig, a cseresznyeméretűtől az akár egy kilogramm súlyúig, a hosszúkástól a körteformájún át rücskösig, színekben pedig a fehértől a citrom- és narancssárgán át a rózsaszínű, a piros, a zöld, a barna, a bíbor, vagy a fekete színűig. És akkor még nem említettük a többszínű, mintás (zebracsíkos) fajtákat.

kulonleges-paradicsom-fajta

Ha viszont csak az egészségünk megőrzéséért akarunk magunknak zöldséget termeszteni, a paradicsom a likopin nevű antioxidáns-tartalma miatt jó választás. Magyarországon, mint sok más országban egy átlagember éves likopinbevitelének legnagyobb részét paradicsomból biztosítja. És ami még jobb, – míg más zöldségek és gyümölcsök antioxidánstartalma hőkezelés hatására lecsökken – a paradicsom likopinjai hőkezelés hatására csak még könnyebben felszívódóvá válnak.

Mielőtt nekivágnánk, pár dolgot illik tudni a paradicsomról

Ha saját magról neveljük a paradicsomot

Ha magról szeretnénk termeszteni, jó, ha tudjuk, hogy egyrészt vannak az úgynevezett hibrid fajták. Ezeket úgy ismerjük fel magvásárláskor, hogy a fajtanév után oda van írva, hogy F1. Ezek két különböző fajta (az egyik az anyai növény, a másik értelemszerűen az apai) keresztezéséből származnak. Mindkét szülő jó tulajdonságait bírják, bár a magjukból vagy nem tudunk növényt nevelni, vagy nem ugyanazt a növényt kapjuk majd, mint amelyiknek a magját szedtük, ugyanis az új növényünk többnyire vagy az apai vagy az anyai növény génjeit kapja, ahogy azt biológia órán is tanultuk.

Mielőtt hibrideket állítottak volna elő, kizárólag „konstans” növényeket termesztettek, melyeknek a magját elvetve ugyanazt a növényt kapjuk. A paradicsomnál ez különösen így van, mivel önbeporzó, a keresztbeporzás ezeknél a konstans fajtáknál elenyésző, ráadásul több ezer ilyen konstans fajtáról tudunk, ellentétben a fajtahibridekkel. Angol nyelvterületen a konstans-t heirloom-nak, családi ereklyének, családi örökségnek nevezik, ha ilyen magot veszünk külföldről, biztosak lehetünk benne, hogy egy régi tájfajtával van dolgunk és nyugodtan szedhetünk magot belőle. Elvetve a magokat, ugyanazt a növényt kapjuk.

A paradicsom palántázása

Ha úgy esett, hogy lemaradtunk az ültetésről, mert már május van, az se baj. Vásárolhatunk palántát. De ha biztosra akarunk menni, érdemes oltott palántát venni. Úgy, mint a gyümölcsfáknál, itt is az erőteljes gyökeret fejlesztő alanyra egy másik, nemes fajtát oltanak rá. Előnyei: erősebb gyökerei ellenállóbbá teszik fertőző betegségekkel szemben, több tápanyagot tud ezeken keresztül felszívni, dúsabb lombozat és nagyobb mennyiségű, szebb termések.

A következőkben bemutatunk pár érdekes fajtát, melyek koraiak vagy extra koraiak, van közülük olyan is, ami a hideget is és az enyhébb fagyot is tűri, némelyeknek pedig egészen különleges az ízük. Többségüket kis helyen, akár dézsában is termeszthetjük.

A Sun Gold szinte minden paradicsom ízteszt győztese az édessége miatt. Lehet találni a Sun Goldénál magasabb cukortartalmú fajtát, de annyira alacsony a savtartalma, hogy ezt a fajtát érzi mindenki a legédesebbnek (kb. 4.5 a ph értéke, – a többi fajtáé ennél alacsonyabb, tehát savasabb -, azaz hiába magasabb a cukortartalmuk, több bennük a savanyúbb ízért felelős összetevő).

Korai indeterminált (folytonnövő) fajta, kiültetés után az 55-ik és a 65-ik nap között már terem. Cseresznyeparadicsom lévén nem nagy, 30 grammot nyom egy gyümölcs. A Sun Gold eredetileg japán hibrid fajta, de létezik már belőle nyílt beporzású is, Sun Gold Select II néven keressük. Ha valakinek azonban nem tetszik a Sun Gold, esetleg mert nem klasszikus pirosszínű paradicsom, kipróbálhatja a Sun Cherryt, a Super Sweet 100-at, a Sugar Snack-et vagy a Sweet Million fajtát, ezek mind nagyon finom édes cseresznyeparadicsomok.

A ’42 nap’ paradicsomot („42 days tomato”) állítólag a vetés után 42 nappal ki lehet ültetni (akkor kell a magokat elvetni, amikor az éghajlatunkon az utolsó fagyos naphoz képest – hivatalosan május 15-e, de a bátrabbak már április végével is próbálkozhatnak, ha az időjárás éppen megengedi – visszaszámolunk 42 napot). Kiültetés után pedig elvileg 42 nap múlva már beérik a növény első termése. A termésnek néha kissé hegyes vége és legtöbbször az első gyümölcsökben nincsen mag. Piros, gömbölyű kb. 30 gramm súlyú finom édes terméseket hoz. Nálunk talán nem érik be 42+42 azaz 84 nap alatt a magvetéstől számítva, de mindenképpen nagyon korán szüretelhetünk belőle.

A Beaverlodge Slicer  egy kanadai bokorparadicsom fajta, melyről a kiültetés után 52-56 nappal már érett termést szedhetünk. Nagyon termékeny növény és ideális választás azoknak, akik kis területen kertészkednek, de sok paradicsomot szeretnének vagy azoknak, akik hűvösebb, kevésbé napfényes helyen kertészkednek. 3-4 cm átmérőjű piros kerek gazdag, kiegyensúlyozott ízű terméseket hoz (érdekes, hogy az összes hidegtűrő, extra korai fajtának piros színű a termése).

A Kimberley kanadai fajta, a Siberia és a Tiny Tim nevű fajták keresztezésével hozták létre. Az extra korai fajták közül fantasztikus ízével emelkedik ki a többiek közül. Kiültetés után akár 50 nap után terem – ha az időjárás is kedvező – és egészen a fagyokig hozza piros golflabdaméretű terméseit.

A Cold Set kerek, piros, gömb alakú, teniszlabda méretű terméssel. Kanadában nemesítették a Fireball és a vadgyümölcsű Filipino No. 2 fajtákból. E fajta érdekessége, hogy az enyhébb fagyot is kibírja. Persze nem fog nálunk télen teremni, de meg lehet próbálkozni korábban kiültetni, mint a többi fajtát. Egy kertész az amerikai Nyugat-Virginiából írta le, hogy egy szokatlanul késői májusi fagy elvitte az összes paradicsompalántáját, kivéve hat tövet. Ez a hat palánta mind ez a bizonyos Cold Set fajtájú volt. Kiültetés után legkorábban 55 nap után terem kedvező időjárás esetén.

A Sub-Arctic Plenty determinált fajta, de egy idényben kétszer hoz termést, egyszer nyár elején, másodszor nyár végén vagy szeptember elején. Ez is kanadai nemesítés, és mint ilyen, különlegessége, hogy nagyon jól bírja a tavaszi hidegebb napokat is. Korán, már az 50-ik és a 60-ik nap után szedhetünk érett gyümölcsöt a növényről a kiültetése után, aminek az íze is átlagon felüli. 6-8 cm átmérőjű gömb alakú terméseket hoz a mi éghajlatunkon, hűvösebb klímán ez lecsökken 3-4 cm-re.

A sok kanadai fajta után nézzünk egy régi cseh fajtát, a Stupická polní-t. Amerikában nagy kultusza van fantasztikus íze miatt, a korai fajták közül ezt kedvelik ott talán a legjobban a Kimberley mellett, de nem az eredeti cseh nevén, hanem Stupiceként ismeri mindenki. Piros kerek 5-7 cm-es terméseket hoz valahol már az 52-ik napon, máshol 60-70 napot kell várni az első érett gyümölcsökig. Megbízhatóan terem egészen a fagyokig, valaki szerint az őszi kisebb termései még édesebbek, azokhoz képest, mint amiket nyáron szüretelünk.

És végül a koraiak közül egy magyar nemesítésű hibrid, az Elán F1. Determinált növekedésű, átlagosan 80 cm-es bokrot növeszt. Április közepén-végén kiültetve június közepén érnek be az első 7 cm-es piros kerek ízletes gyümölcsök, ami 55-60 napot jelent, magvetéstől pedig 105-110 napot. Jó termőképességű és alacsony hőmérsékleten is jól kötődik.

kulonleges-paradicsomfajta

Lime Green Salad Paradicsom

Ha egy nagyon jó és különleges ízű paradicsomfajtából akarunk enni, akkor a Paul Robeson és a Lime Green Salad fajtákat megéri ültetni. A Paul Robeson egy orosz fajta Szibériából. Elég korainak mondható (65-74 nap, amíg kiültetéstől először terem) folytonnövő beefsteak paradicsom. Nagyon ízletes, zamatos, kicsit földes, füstös, egzotikus ízű, kiváló egyensúlyban a savanyú és édes íz. De ki ez a Paul Robeson, akiről a Szovjetunióban egy paradicsomot neveztek el. Paul Robeson egy 1898-ban született afro-amerikai énekes, színész és polgárjogi harcos, a Szovjetunió és a kommunizmus lelkes támogatója. A kommunista országokban, főleg a Szovjetunióban ezért hősként tisztelték. És egy paradicsom fajtát neveztek el róla.

Lime Green Salad (limezöld salátaparadicsom). Egy Tom Wagner nevű amerikai kertgazdától származik, ő először Zöld Elfnek (Green Elf) nevezte el, de később Lime Green Salad-ként terjedt el ez a különleges ízű paradicsom. Egy rajongót idézve: „beleharapva szó szerint robban a szánkban az édes, üdítő összetett citrusos és hosszan tartó likőrös zamatos íz.” Gömbölyű, átlagosan 4 cm átmérőjű termései nagyjából 58 napra érnek be, miután a palántát a szabad földbe ültettük.

Az itt bemutatott paradicsomfajták magjaihoz itthon is hozzá lehet jutni egy nagyon rövid internetes keresgélés után, kivéve a Stupická polní-hoz, ezt nem találtam meg hazai magkereskedőknél, de mivel Csehországban és Szlovákiában a mai napig nagyon népszerű fajta, onnan könnyen beszerezhető.

Szerző: Jáger Barnabás