lucabúza
Ajánló

December: a beltéri kertészkedés kezdete. Tippek, kreatív ötletek az adventi időszakra

Hajtassunk hagymásokat!

Nincs is jobb kúra a téli depresszió ellen, mint egy kis szín és illat, ami az egész lakást belengi. Erre kiválóan alkalmasak az olyan előhajtatott tavaszi hagymások, mint a jácint, a tulipán, nárcisz vagy az amarillisz. Ehhez azonban galád módon be kell csapnunk ezeket a növényeket. A szélhámosságot pedig ilyenkor kell előkészíteni.

hagymás virág lasagne

Hagymás virág lasagne Fotó: growingfamily.co.uk

Ezek a virágok ugyanis úgy vannak “programozva”, hogy télen visszahúzódjanak a föld alá, és csak olyankor bújjanak elő, amikor elkezd enyhülni az idő. Azaz tavasszal. Tehát be kell őket csapni!

Tegyük be őket ilyenkor, tél elején a hűtőszekrénybe vagy az erkélyre egy papír zacskóban. Úgy másfél hónap múlva, a hibernálási idő elteltével vegyük ki őket és helyezzük jó vízáteresztő képességű, homokkal kevert földbe, enyhén vizezzük be a talajt és tegyük őket fűtött helyiségbe. Szegény becsapott növények azt hiszik majd, hogy a tél után itt a tavasz és megajándékoznak minket egy kis előtavaszi virágpompával. A lényeg, hogy folyamatos hideget kapjanak és szárazak maradjanak (műanyag zacsi nem jó, mert abba belerohadhatnak). Ügyeljünk rá, hogy a talaj mindig csak nedves, de soha ne vizes legyen, mert az megrohasztja a hagymákat!

És ha nem hiszed, járj utána! 🙂 Nézd meg a videómat, melyben egy mesés virág-lasagnét ültettem a fent leírt módszerrel: Hagymás virág lasagne

Vessünk Luca búzát!

Régi, még ma is élő jövendőmondó hagyomány a Luca búza vetése. December 13., Luca (Lucia) napja, az év leghosszabb éjszakája. Ilyenkor egy kisebb laposabb tálba, cserépbe vagy agyagedénybe  búzát vetnek, azt az ablakba teszik, karácsonykor pedig a karácsonyfa alá állítják. A kikelt búza sűrűségéből, állapotából aztán próbálják megjósolni, milyen lesz a következő évben a termés. Sok családnál, de a templomokban is a mai napig szokás karácsonykor a fa alá, vagy az ünnepi asztalra tenni a tálkában kikelt búzát, amit gyakran egy szép szalaggal összekötnek, vagy gyertyával díszítenek. 

Ha mi is szeretnénk követni ezt a kedves hagyományt, töltsük meg a cserepet virágfölddel, majd szórjuk meg a búzamagokkal úgy, hogy egy rétegben sűrűn befedjék a földet. Majd permetezzük meg őket vízzel, aztán vékonyan takarjuk be virágfölddel. Állítsuk a cserepet vizes tálkába, és gyakran ellenőrizzük, hogy a föld teteje ne száradjon ki. Olyankor megint permetezzük meg vízzel. Ha már elég nagyra megnőtt a búzánk, ollóval akár egyenesre is nyírhatjuk.

lucabúza

Készítsünk mécsest!

Kiváló családi program egy sötét téli estékre a narancs-mécses készítés. Vegyünk néhány méretesebb narancsot. Vágjuk szabályosan két darabra, a belsejét szedjük ki – és együk meg, kell az a vitamin – és az egyik héj-darabba egy késsel vagy egy sütemény szaggatóval vágjunk csillag alakú lyukat, majd szurkáljuk körbe szegfűszeggel. Végül az alsó felébe tegyünk egy kis mécsest, a tetejére pedig a kidekorált felet. Gyönyörű és elképesztő illatos mécsesek lesznek belőlük, amik instant meghozzák a karácsonyi hangulatot. 

Így gondozzuk szobanövényeinket a téli időszakban!

Nem csak nekünk nehéz időszak a tél, de a szobanövényeinket is megviseli. Kevesebb fényt kapnak, össze vannak zsúfolva, a levegő pedig rettenetesen száraz. Ilyenkor sokkal hajlamosabbak elkapni valamilyen betegséget (csak úgy mint mi), ezért figyeljünk oda rájuk. Vizsgáljuk át őket, ha találunk valahol fertőzést, azt távolítsuk el minél hamarabb, a növényt pedig különítsük el.

Tegyünk a cserepek alá vízzel teli tálakat, amik párásan tartják a levegőt körülöttük. Hetente egyszer-kétszer, de akár naponta alaposan permetezzük meg őket langyos vízzel. Az öntözővízzel azonban bánjunk csínján, a téli időszakban a legtöbb növénynek nincs annyi vízre szüksége, a túlöntözés pedig még veszélyesebb, mint az elhanyagolás. És ha egy mód van rá, tartsuk őket távol a fűtőtesttől! 

Szintén fontos, hogy milyen vízzel locsolunk. Sok növény, például az orchideák és a tillandsiák nagyon érzékenyek a kemény, klóros csapvízre. Esővíz hiányában használhatunk valamilyen olcsóbb ásványvizet, de sokat segít ha egyszerűen egy-két napig állni hagyjuk a vizet mielőtt kijuttatjuk. Akinek van akváriuma, az használja annak a vizét. Ha a szivattyúzás közben még némi halkakit is összeszedünk, akkor egyben tápozunk is!
Az említett trágyázási lehetőség hiányában viszont gondoskodjunk a tápanyagpótlásról is. A legjobb, ha ehhez lassan lebomló növénytápokat használunk, ezek akár 3 hónapra elegendő tápanyagot tudnak biztosítani.

A szobanövények téli öntözéséről itt találsz még több okosságot: A nagy kérdés:milyen gyakran öntözzek?

Mikrozöldek

A téli hidegben, a lakásba zárva nem sok lehetőség adódik a kertészkedésre. Kivéve ha mikro-zöldségeket csíráztatunk, amihez elég egy aprócska ablakpárkány. Szórakoztató nézni, ahogy fejlődnek, ráadásul ezekben a baby-zöldségekben minden benne van, amire vitaminokra és ásványi anyagokra kiéhezett testünknek szüksége van. A termesztésük pedig pofon egyszerű.

Szinte bármilyen műanyag tálcán el tudjuk végezni a csíráztatást, de kaphatók kifejezetten erre a célra szolgáló edények is. Fontos, hogy a magok kezeletlen, bio magok legyenek, mert a kemikáliák gátolhatják a csírázást és nekünk sem tesznek jót. Arra is ügyeljünk, hogy a csírák alatt mindig tiszta és friss legyen a víz, mert bepenészedik, akkor már nem lesznek fogyaszthatóak.

mikrocsírák

mikrozöldségek – téli vitaminbomba Fotó:

Ezt leszámítva azonban nem lesz más dolgunk velük, mint fogyasztani a sok finom és egészséges csírát ezzel erősítve az immunrendszerünk, amire ezekben a nehéz időkben a szokásosnál is nagyobb szükség van.

Videónkat a mikrozöldek csíráztatásáról itt nézheted meg: Mikro-zöldségek csíráztatása

Földlabdás fenyő vásárlása és tartása

Decemberben már minden a karácsonyról szól. Pánikszerű ajándékvásárlás, élelmiszerraktárak több hónapra elegendő élelemmel való feltöltése és persze a fenyővásárlás! De ha nem vágott, hanem földlabdás fenyőt szeretnénk, akkor nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a beszerzést, ugyanis az élő fenyőt nem lehet csak úgy pikk-pakk becipelni a fűtött lakásba! Be kell szoktatni. Errő itt olvashatsz többet: Így gondozd a földlabdás fenyődet!

Először is megbízható helyről (pl egy jobb kertészet) vegyük, mert ha a fenyőt nem megfelelően és nem a megfelelő méretű földlabdával szedték ki, akkor esélyünk sem lesz. Ne vegyünk túl magas fát. Egy 120 centis fának is már kb 60 centis átmérőjű földlabdára van szüksége.
A fát ekkor sem lehet egyből bevinni a meleg lakásba, mert sokkot kap. Először egy átmeneti helyen, garázsban, lépcsőházban kell szoktatni legalább egy hétig. Később se tegyük fűtőtest közelébe.

Ültessük laza, nedves földbe és naponta permetezzük. Nagyon vigyázzunk, hogy mindig nedves legyen a talaja, de soha ne áztassuk el! Három hétnél tovább így se tartsuk bent a lakásban a fenyőt! És sajnos amikor visszavisszük a szabadba, ugyanúgy szoktatnunk kell a hűvösebb környezethez. Fánkat egy hétre helyezzük megint arra a hűvös, de világos helyre, ahol az ünnepeket várta. Itt se felejtsük el az öntözést!

Végül mehet ki a kertbe, viszont itt meg a gyökérzetét kell védeni a fagytól, mondjuk egy fólia vagy kartonpapír burkolással. A legjobb, ha egy enyhébb időszakban gyorsan el is ültetjük.
Megoldás lehet még, ha egyáltalán nem visszük be a lakásba, hanem kint tartjuk az erkélyen. Ott is fel lehet szépen díszíteni!

Kiemelt kép : cdn.mdr.de

A kiváló minőségű Kiepenkerl csírákat és mikrozöldeket keresd a Kert Shopban!