napimádó záporviág
Ajánló

A napos kertek kedvence, a záporvirág

A Záporvirág, vagy gazánia, ez a csodaszép virágzatú, Közép-és Dél-Afrikából származó évelő növény (hazánkban egynyáriként van ültetve, mivel a telet nem bírja), régóta népszerű idehaza. Napvirág a népies neve, épp azért, mert napközben előre jelzi, ha záporeső várható, ugyanis becsukja a virágait, mielőtt a vihar megérkezne.

A záporvirág jellemzése

A fészkes virágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetséghez tizenöt faj tartozik. A záporvirág virágai fészekvirágzatuknak köszönhetően hasonlóak az őszirózsa virágokhoz. Különösen népszerű hosszú virágzása miatt: májustól az őszi fagyokig hozza rendkívül látványos virágait, melyek többnyire a sárga különböző árnyalataiban pompáznak, de létezik fehér, rózsaszín, lila és többszínű is.

záporvirág

Záporozó színkavalkád Fotó: pixabay.com

A záporvirág ültetése és gondozása

Ültethetjük sziklakertbe, szárazon rakott falakra, virágtartókba, balkonládákba, de kizárólagnapos helyre! Rézsűre talajtakarónak ültethetjük és lepkekertbe is kiváló. Viszonylag jól tűri a szárazabb környezetet, így csak nagy melegben igényel öntözést. Vigyázni kell a túlöntözéssel, mert nagyon rosszul viseli! Tápanyagból viszont kifejezetten a nitrogénszegény típusokat használjuk esetükben. A cserépben vagy balkonládában nevelt példányok számára a nyári időszakban is elegendő, ha kéthetente egyszer tápoldatozzuk őket.

A záporvirágot ültethetjük magról és palántáról is. A magokat már februárban elvethetjük szaporítóládákba, és kb. 20 fokon neveljük elő a növényt. Ha erre nincs mód, akkor elég márciusban-áprilisban elvetni őket. Arra mindenképp célszerű figyelni, hogy ne ültessünk gyűjtött magot. Sajnos nem marad fajtaazonos, mivel legtöbbször F1-es hibridekkel találkozhatunk. Az ezekről szedett magok nem lesznek olyanok, mint a szülők.

A palántákat csak már jól megerősödve, a májusi fagyok után ültessük ki szabadföldbe 15-20 cm-es tőtávolsággal. Az elnyílt virágokat rendszeresen szedjük le róla, így ösztönözzük az újbóli virágzásra.

gazánia

A záporvirág (gazánia) szaporítása

Dugványozással augusztusban-szeptemberben, magvetéssel tavasszal is könnyen szaporíthatóA dugványokat ültessük cserépbe, és teleltessük.