Egyéb

ANDALÚZIA CSODÁS BELSŐ UDVARAI – A PATIÓK

Spanyolország meseszép udvarai, a mórok öröksége

lospatiosdecordoba

Abban a szerencsében van részünk, hogy gyakran járunk Dél-Spanyolországba, mivel közeli  rokonaink élnek ott. Amikor csak tehetjük, “átugrunk” Andalúziába, hogy meglátogassuk a szívünkhöz oly közel álló  “fehér falvakat”,falatozzunk egy hangulatos tapas-bárban és megcsodáljuk  az erre a régióra oly jellemző fedetlen, szögletes, virágdíszes, szökőkutakkal ékesített belső udvarokat, patiókat.

andalúz patio

A spanyol élet délen az utcán zajlik, de délben, szieszta idején az emberek visszahúzódnak a ház falain belülre pihenni, hűsölni. Ezek a fallal körülvett, elszeparált kis udvarok biztosítják ehhez a teljes nyugalmat.

andalúz patio

 

Festivalul-florilor-Cordoba-02

A patio tulajdonosok udvaraikat, falaikat főképp jázminnal, muskátlival és szegfűvel díszítik. Minél több van ezekből, annál büszkébbek az udvarukra.

cordoba patio

Biztos felmerült Bennetek a kérdés, hogy hogyan locsolják a magasban lévő  virágokat? Hát így,egy nagyon hosszú, vékony nyelű  kannával.
locsoló

A legtöbb híresen szép patio Córdoba városában van, mely minden tavasszal, május elején virágba borul. Ilyenkor a Córdobaiak megnyitják a nagyközönség előtt  féltve őrzött udvaraikat, hogy a legszebb belső udvar címért versenyezzenek.

córdoba patio

A első Patio fesztivált a córdobai városvezetés szervezte 1918-ban. Az első versenyt 1921-ben rendezték,  1933 óta pedig folyamatosan minden év májusának első felében meghirdetik. A díjakat számos kategóriában osztják ki- hagyományos, modern, vallási, családi, lakás, közösségi, művészi vízhasználat, világítás, virág fajta, építészeti megőrzés – a legszebb és legjobb állapotban fennmaradt belső udvarok között. A córdobai patiokat, a virágokkal borított belső udvarokat az UNESCO is felvette a világörökségi listájára. Az idei nyertesek udvarait itt nézhetitek meg.

patio córdoba

 

n3

Andalúzia neve, csodás építészete, ezek a kis patiok mind a 700 éves mór uralom hatalmas örökségéhez tartoznak, csakúgy mint a mezőgazdaság, kereskedelem, kultúra, kézművesipar  fejlődése.

A toledói fegyverkészítők kardjaiért vagyonokat fizettek Európa uralkodói. Az ezredfordulóra Córdoba Európa fővárosának számított. A legtovább Granadában tartottak ki a mórok. Úgy tartják, hogy amikor Granada utolsó királya, Boabdil (XI. Mohamed) és családja elhagyták a várost, pihenőt tartottak egy magaslati helyen, mely most az El Suspiro del Moro (A mór sóhaja) nevet viseli. Amint visszanéztek, hogy még egy utolsó pillantást vessenek dicső vörös palotájukra, Boabdil édesanyja a legenda szerint a következőket mondta fiának: „Asszonyként siratod a várost, amelyet férfiként nem tudtál megvédeni.”  1492-ben tehát leáldozott a mórok csillaga, de örökségük a mai napig beragyogja Andalúziát.

alhambra_granadaGranada, a mór vár és palota, az Alhambra

La_Rendición_de_Granada_-_Pradilla

Francisco Pradilla y Ortiz: Boabdil hódolata Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának