marokkó mesés kertjei
Ajánló

Marokkó mesés városi kertjei

Azt mondják, Marokkó az ellentétek országa, egy ezerarcú ország, amit páratlan természeti szépsége, gazdag kultúrális történeleme tesz feledhetetlenné az utazó számára. Marokkó egyben Afrika és az iszlám világ legnyugatibb országa.

A kertek nagy jelentőséggel bírnak Marokkóban, akárcsak a muzulmán világ más részein. A Koránban leírt paradicsom földi változataként ezek a helyek a nyugalom szigetei, ahol a menny találkozik a földdel, és az emberek az isteniekkel. Marrákes és az Atlasz-hegység északi lejtői számos csodálatos kerttel büszkélkedhetnek, amelyek közül sok a nyilvánosság számára is nyitva áll.

A különböző kultúrák keveredése, izgalmas történelme mindenhol érezteti hatását, de különösen tetten érhető Marokkó ápolt, mesés kertjei, belső udvarai kialakításánál.

Különösen jó állapotban, autentikusan lettek megőrizve a hotelek, kiváltképp a luxushotelek belső udvarai és kertjei, melyek a hagyományos iszlám kert sok jegyét magán viselik.

Átlagos turistaként legkönnyebben úgy tudunk betekintést nyerni ezekbe a szép kertekbe, ha egy riádban szállunk meg, ami eredetileg belső udvart, kertet jelent, de tulajdonképpen így nevezik a hagyományos marokkói házakat, amiket a turizmus föllendülésével szálláshelyekké alakítottak át, ami ugyanakkor a fennmaradásukat is garantálta.

A riád egy emeletes, általában négyzet alaprajzú, zárt épület, középen belső udvarral. Hagyományosan egy bejárata van, egy kicsi kapu, amely a belső udvarra vezet. A belső udvar díszes, bonyolult csempemintákkal kirakott. Középen hagyományosan szökőkút vagy kis medence van, körülötte virágok, növények, vagy fák, pont mint Spanyolországban a patiókban. A belső udvar körül helyezkednek el a kézműves- és antik tárgyakkal díszített folyosók és szobák. Egy riádban általában 5-10 szoba van és szinte mindnek van tetőterasza, ahol a reggelit felszolgálják, és ahol lustálkodni is lehet. 

Ha Marokkóban jártok, érdemes tehát mindenképp külön időt szentelni a kertlátogatásoknak és ha módotokban áll, inkább egy riádban szálljatok meg, mint egy jellegtelen hostelben. Most pedig jöjjön egy válogatás Marokkó legmenőbb városi magánkertjeiből és egy különleges botanikus kertről!

capaldi hotel marokkói kertje
Lélegzetelállító kilátás az Atlasz-hegységre a Capaldi Hotelből
capaldi hotel marokkói kertje
a Capaldi Hotel marokkói kertje

A 280 éves Riad Enija Vendégház eredetileg egy gazdag marokkói selyemkereskedőé volt. Miután az örökösök eladták a házat, az új tulajok a felújítás során próbáltak minél többet megőrizni az iszlám művészeti és építészeti elemekből, hogy az ódon falak között megszálló vendégeket valóban meglegyintse a kelet varázsa.  

riad enija hotel marokkói kertje
Riad Enija Hotel belső kertje
riad enija hotel marokkói udvar
Riad Enija Hotel belső udvara
riad enija vendégház kertje
Burjánzó kert a Riad Enija Vendégházban
marrakesh-i titkos kert
A marrakesh-i”Secret Garden”
marrakesh-i titkos kert
A marrakesh-i “Secret Garden”
marrakesh-i titkos kert
A marrakesh-i “Secret Garden”

A Jardín Majorelle botanikus kert egy igazi “kék oázis” Marrakesh szívében, melyről a Nem Art Decor blogban a következő érdekességeket találtuk: “A kert az egyik legnépszerűbb látványosság, mely első tulajdonosáról, s egyben megálmodójáról, a francia Jacques Majorelle festőről kapta nevét, aki 1931-ben építtetett itt egy műtermet is, melynek jellegzetes kék színét később róla nevezték el Majorelle-kéknek.

A 30-as években nekilátott a nagyszabású tervnek, hogy a pálmaligetből egy olyan botanikus kertet varázsoljon, mely művészeti alkotásként is megállja a helyét. Majorelle a kertet 1947-ben megnyitotta a nagyközönség előtt és 1962-ben bekövetkezett tragikus haláláig működtette azt. A gondos felügyelet híján a gyászos balesetet az ingatlan állapotnak gyors leromlása követte. 1980-ban azonban Yves Saint-Lauren és Pierre Bergé megvásárolta az ekkor már Majorelle kertként elhíresült látványosságot, és visszaállította eredeti pompáját. 2008-ban, amikor Yves Saint-Laurent elhunyt, hamvait a kertben szórták szét.”

jardin majorelle marokkói kert
a marrakesh-i Jardin Majorelle egy igazi “kék oázis”
jardin majorelle marokkói kert
Jardin Majorelle kék kertje
jardin majorelle marokkói kert
Jardin Majorelle
marokkói kert
Riad Houdou tipikus marokkói belső udvara
jnane tamsna marokkói butikhotel kertje
Jnane Tamsna marokkói butikhotel kertje
Jnane Tamsna marokkói butikhotel kertje
Jnane Tamsna marokkói butikhotel kertje
Jnane Tamsna marokkói butikhotel kertje
Jnane Tamsna marokkói butikhotel kertje
La maison arabe marokkói hotel kertje
La Maison Arabe marokkói hotel belső udvara
La Maison Arabe marokkói hotel kertje
La Maison Arabe marokkói hotel kertje
la maison arabe marokkói hotel
La Maison Arabe marokkói hotel tipikus marokkói enteriőrje

Forrás: 

el blog de la tabla 

lakbermagazin