nyírfa,
Ajánló

Betula, a családcentrikus nyírfa

Idehaza is őshonos, sőt egész Európában elterjedt a fehér törzsével, bókoló ágrendszerével és őszre csodaszép sárgára színeződő levelű nyírfa. Tapasztalatok szerint a nyírfák csoportosan, közel ültetve egymáshoz akár kétszer gyorsabban is fejlődhetnek, mintha magányosan ültetnénk őket. Éppen ezért „családcentrikus” fáknak is nevezhetjük őket.

nyírfa liget

Nyírliget. Ugye milyen szép a fehér törzsek látványa?

A nyírek törzse fehér vagy krémszínű, az idősebb példányoknál a törzs alsó része fekete repedésekkel tarkított. Leveleik szórt állásúak, lazán borítják az ágakat és a szélben gyönyörű játékkal lengedeznek a koronában. Porzós virágzata tavasszal, még lombfakadás előtt díszíti a növényt. Terméseik érés után szétesnek és lepotyognak a fáról. A nyírek egyébként egészen igénytelennek is nevezhetőek, ugyanis, ha elég nedvességet és fényt kapnak, szinte minden talajban jól fejlődnek és a városok szennyezett levegőjét is tolerálják.

nyírfa

Nyírfa. Csoportosan szép az élet nyírfáéknál.

A közönséges nyírfa

Legismertebb változatuk a Betula pendula, a közönséges nyírfa. Ezek a fák viszonylag gyors növekedésűek és nagyjából 15 méteres a kifejlett magasságuk. Ágrendszerük bordós-barna és bókoló, leveleik fényes, élénk zöldek, amelyek ősszel aranysárgára színeződnek. Fehér törzsével egész évben északias hangulatú dísze lehet kertünknek.

Egyéb népszerű nyírfa fajták

Kertészeti felhasználásban egyre népszerűbb a nyírek vörös levelű változata, a Betula pendula purpurea.

vörös levelű nyírfa

Ezeken kívül létezik még egy molyhos levelű, erőteljesebb és nem bókoló ágrendszerű fajta a Szőrös (molyhos) nyír, azaz a Betula pubescens.

molyhos nyír

Csüngő nyír (Betula pendula ‘Youngii’)

Az oltott változatok nem nőnek magasra és a talajig csüng az ágrendszerük

Csüngő nyír

A nyírfalevél gyógyhatása

Kevesen tudják, de a nyírfák levelei a gyógyászatban is használt alapanyagok, sőt a természetgyógyászok is előszeretettel használják baktériumölő, vizelethajtó hatása miatt, ugyanakkor reumás fájdalmak, vese- és epekövek kezelésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére is alkalmas. A nyírfák törzséből kinyert nedv magas cukortartalma miatt értékes alapanyag, pláne, hogy ezt a cukorbetegek is fogyaszthatják.