kastélykertek
Nagyvilág

Szép kertek nyomában – Európa híres kastélykertjei

Versailles-i kastély, Franciaország

Versailles nemcsak az európai kastélyépítészet csúcsát képviseli, kertje ugyanolyan káprázatos, mint maga az épületegyüttes. XIV. Lajos egykori fényes ünnepségeinek helyszínéül szolgáló kastélyparkban szobrok, medencék, szökőkutak, virágágyások, csatornák, labirintusok és széles sétányok tucatjai várják, hogy felfedezzék őket.

versailles-i kastély kertje

A versailles-i kastély kertje

Villandry-kastély, Franciaország

Sok nagyszerű kastélyt találunk a Loire-mentén, de közülük a legszebb parkja kétségtelenül a Villandry-kastélynak van. A második világháború után az új tulajdonos az eredeti, XVI. századi tervek alapján állíttatta helyre a reneszánsz kastély kertjét.

Villandry-kastély kertje

Villandry-kastély kertje

Festetics-kastély, Keszthely, Magyarország

A keszthelyi Festetics-kastély negyvenkét hektáros parkja természetvédelmi terület, több különleges fafajta otthona. A kínai páfrányfenyőket például még Festetics György idejében ültették, a legidősebb fa pedig egy négyszáz éves mocsári tölgy. Érdemes meglátogatni a kastély 2012-ben újra nyílt pálmaházát is, melynek szerkezeti elemei Eiffel műhelyében készültek.

Festetics-kastély parkja

Fotó: csodalatosbalaton.hu

Mirabell-kastély, Salzburg, Ausztria

A kastély szerelmi ajándékként épült: Wolf Dietrich von Raitenau érsek rendelte meg 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Ma a kastélyban a városi önkormányzatot találjuk, illetve itt van a világ egyik legszebb házasságkötő terme is. A szépen karbantartott, mitológiai szobrokkal gazdagon ellátott, virágos kertben ezért gyakran lehet esküvői fotózásokba botlani.

Mirabell-kastély kertje

Mirabell-kastély kertje

Schönbrunni kastély, Bécs, Ausztria

A Habsburg császárok nyári rezidenciáját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a világörökség részét képező barokk kastély Ausztria egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A gazdag parkban nyílt meg 1752-ben a világ első állatkertje, de látványos szökőkutat és pálmaházat is találunk ugyanitt. A park Mária Terézia halálának évére nyerte el a végleges formáját, és még ma is nagyrészt őrzi akkori jellegét.

Schönbrunni-kastély kertje

Schönbrunni-kastély kertje

Boboli-kertek, Firenze, Olaszország

A Boboli-kert Firenzében, a Pitti palota mögött terül el, ez az egyik legszebb olasz díszkert. A kertben két tavat, szökőkutakat és megannyi szobrot találunk.

Boboli-kertek

Boboli-kertek

Kromeríz kastélya és kertjei, Csehország

A 13. században, az olmützi püspökök által alapított város az egyik legszebb települése Csehországnak. Pompás kastélya és gyönyörű állapotban megőrzött kertjei szép példái a barokk építészetnek és kerttervezésnek. A Morva-folyó mentén elterülő városnak a 13. században épült erődjét 1497-ben kezdte átépíttetni az akkori püspök, először késő gótikus, majd reneszánsz stílusban és kialakították körülötte a konyha-, gyümölcsös és virágoskertet is. Kromeríz fellendülése 1664-ben kezdődött, amikor Karel Lichtenstein-Castelcorn került a püspöki székbe. Ő számtalan építési projektbe kezdett, amihez a legtehetségesebb császári mérnököket kérte fel. 1675-re a kastély és a körülötte lévő kertek teljesen újjászülettek. Olyan páratlan szimbiózist alkotnak, ami Európában ritkaságszámba megy. Az UNESCO 1998-ban vette fel a Világörökségek közé Kromeríz kastélyát és kertjeit.

Kromeriz-kastély kertje

Kromeriz-kastély kertje

Ludwigsburg-kastély – Ludwigsburg, Németország

Németország legnagyobb barokk kastélyát 1704-ben kezdték el építeni és 1733-ban fejezték be. Az évtizedekig húzódó építkezés során négy építőmester irányította a munkálatokat. Az épület folytatásának tekintett hatalmas park déli részét a második világháború után az eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták.

Ludwigsburg kastélykert

Ludwigsburg-kastély kertje

Villa Angiolina – Opatija, Horvátország

A fantasztikus gazdagságú villát, mely Opatija első villája, és annak csodás virágoskertjét és parkját Iginio Scarpa, egy rijekai nemes kereskedő építtette 1844-ben. Feleségét Angiolinának hívták, így szeretete jeléül a villának is ezt a nevet adta. Az Angiolinát 2000-ben teljesen felújították.

Villa Angiolina kastélykert

Villa Angiolina kastélykertje

(Fotók forrás: Northfoto, google)