Ajánló

Gyümölcsfa csemete….Na, de milyet vásároljunk?

A legtöbb kiskert tulajdonos nevel, vagy szeretne kertjébe gyümölcsfát. Mindig nagy dilemma viszont, hogy milyen csemetét érdemes venni. A választék nagy, a szabad gyökerűektől a konténeresekig, vagy éppenséggel a dugványcsemetéktől az oltványokig.

Ha szabad gyökerű gyümölcsfa csemetét választunk, ezekre ügyeljünk:

1, A gyümölcsfa ültetés ideje

A dugványcsemeték, szabad gyökerű oltványok ültetési ideje ősszel vagy rügyfakadás előtt, rögtön a fagyok elmúltával esedékes. Különösen ajánlott a tavaszi telepítés az őszibarack, a kajszi, a birs, a japánszilva, a cseresznye és a mandula csemeték esetén. Ezek szabad gyökeres oltványai ugyanis nagyon érzékenyek a kiszáradásra télen. Mielőtt gyümölcsfát ültetünk, nagyon fontos  szakszerűen megmetszeni a csemetéket. Ha ezt elmulasztjuk, a fa későbbi alakja nem lesz megfelelő, vagy akár el is pusztulhat.

Az ültetés előtti metszésről  nagyon hasznos videókat készítettünk: Így kell visszavágni a gyümölcsfákat ültetés előtt

2, Vásárlás, haza szállítás

Célszerű olyan helyről vásárolnunk, ahol meg is tudjuk nézni a csemetéket, kerüljük a postai úton történő beszerzést, mert a szállítás során sérülhet, kiszáradhat a növény. Saját szállításkor is ügyeljünk, hogy a fák koronája ne sérüljön, és a gyökérzet jól be legyen csomagolva, hogy csökkenjen a párolgás. Ha utánfutón szállítunk facsemetéket, érdemes egy ponyvával letakarni az egész növényt, nem csak a gyökerét. Bogyós gyümölcsűeknél is ügyeljünk a gyökérzet gondos csomagolására!

szabadgyokeru-gyümölcsfa-oltványok

Mire ügyeljünk a gyümölcsfa csemete vásárlásakor?

  • Vásárláskor, a telepítés sikere érdekében minden gyümölcsfaj esetében meg kell vizsgálnunk a gyökérzetet, hogy  nem láthatóak-e rajta kórokozók, gombás fertőzésre utaló jelek, ép-e a gyökérnyak, nem nyálkásak-e a gyökerek?
  • Oltványok esetében az oltás forradásának tökéletesnek kell lennie, beforratlan seb, csonk nem maradhat a    csemetén, mert fertőzési lehetőséget ad a hosszú lappangási idejű sebparazitáknak!
  • A héj ráncossága, fagyfoltossága, fonnyadása a kiszáradás biztos jele!
  • Nem árt megnézni a rügyeket sem, hiszen ezek épsége és megléte is fontos ahhoz, hogy könnyen és szépen        megeredjen a csemete a kertünkben. Ha a rügyek és a korona sérült, töredezett, vagy a madarak lecsipkedték a    rügyek nagy részét, akkor azt a csemetét nem érdemes megvásárolni.
gyumolcsfa-konteneres

konténeres gyümölcsfák

Ha konténerben nevelt gyümölcsfát választunk:

Ha csak néhány darabot vásárolnánk, megfontolandó, hogy a konténeres csemetét választjuk (melynek gyökere földben van), amely talán könnyebben és nagyobb biztonsággal ered meg (hiszen a gyökerei kevésbé sérülnek meg), viszont lényegesen drágább és körülményesebb a telepítése.

Jó tanács: tavaszi telepítés után nagyon fontos a metszés és a folyamatos öntözés, hiszen enélkül sajnos búcsút mondhatunk a frissen elültetett növendéknek! Ne takarékoskodjunk a vízzel; fánként akár 2-3 vödör vízzel iszapoljuk be a talajt.