Ajánló

Tíz különleges gyümölcsfa a kertedbe


Szeretnél valamilyen igazán különleges gyümölcsfát a kertedbe? Amely nemcsak megél a mi éghajlati körülményeink között, de különleges ízű gyümölcsökkel is ellát bennünket, amihez csak ritkán vagy egyáltalán nem lehet piacokon, boltokban hozzájutni? Akkor ezt a cikket neked írtam.

Miért fontos, hogy ültessünk gyümölcsfát a kertünkbe?

A gyümölcsfa remek választás bármilyen kertbe, hiszen a beporzók és a mi örömünkre gyönyörűen virágzik tavasszal, nyáron kellemes árnyékot ad, később finom gyümölcsöket hoz és emellett sok szén-dioxidot is megköt.
Másik nagy előnye a gyümölcsfának, hogy ha megfelelő helyre ültetjük, viszonylag kevés munkával rengeteg kilogram gyümölcsöt szedhetünk le róla.

Egyébként manapság akár kisebb kertekbe is elférnek gyümölcsfák, mivel már létezik belőlük törpe verzió is, de a metszésnek köszönhetően a nem törpe fajokat is kompakt méretűre formálhatjuk.

10 Különleges, finom termésű gyümölcsfa

Télálló citrom, más néven vadcitrom (Poncirus trifoliata)

Citrom imádók figyelem! Van a citromnak egy olyan fajtája, amely -30 fokig fagyálló, így nem kell a hideg érkezése előtt becipelni! Gyönyörű fehér virág koronára számíthatunk tavasszal, később dekoratív és ehető sárga citromok díszítik. A vadcitrom a talajjal szemben igénytelen, homokosabb talajon is megél. Mivel nagy tüskékkel rendelkezik, akár nem kívánt látogatókat is távol tarthat.

vadcitrom
Vadcitrom

Japán szilva (Prunus salicina)

Gyakran ajánlják a ringló helyett, mivel kevésbé érzékeny növényről van szó. Szép élénk sárga a japán szilva gyümölcs belseje, lekvárt, savanyúságot, süteménytölteléket és egyebet készíthetünk belőle. Öntermékeny fajtája pl. a Santa Rosa.

japán szilva
Japán szilva

Eperfa más nevén szederfa (Morus alba)

Van belőle fekete, piros vagy fehér gyümölcsű. Kisebb kertekben akad belőle törpe verzió is. Csak az érett gyümölcsöket érdemes leszedni a fáról, amelyek már könnyen lejönnek; ezek mézédes ízzel jutalmaznak meg minket. Nem ajánlott kocsibeálló környékére ültetni, mivel puha gyümölcsei hullásra hajlamosak. Gyakran lehet találkozni vele parkokban, utcákban, így alacsony forgalmú helyen gyűjtögetni is lehet róla. További érdekességeket itt olvashatsz az eperfáról: Eperfa, szederfa. Most akkor hogyan nevezzük és miért?


Naspolya (Mespilus Germanica)

Ennek a Közép-Ázsiából, a Kaukázus környékéről származó növénynek az a különlegessége, hogy a gyümölcsei a téli fagyok után érnek be, így télen is friss gyümölcshöz juthatunk.
Gyümölcsét októberben, novemberben kell leszedni, majd egy sötét helyen beérlelni. Általában karácsony tájára puhul meg annyira, hogy ehető legyen. Nem kényes a talajra, de preferenciája a nyirkos, tápdús talaj. Szentesi rózsa nevű fajtáját ajánlanám, amely ráadásul öntermékeny is.

naspolya
Naspolya

Birsalma (Cydonia oblonga)

Délnyugat-Ázsiában, a Kaukázusban őshonos. Mivel április végén virágzik, csak ritkán tesznek benne kárt a fagyok. A birsalmafa előnye, hogy nedvesebb talajon is megél. Almabor és pálinka is készülhet szép sárga gyümölcséből. Több lepkefaj tápláléknövénye, mint például az aranyfarú lepke vagy a kis téliaraszoló.

birsalmafa
Birsalma

Kisebb kertekbe javasolt bogyós növények:


Mézalmácska, más néven fanyarka (Amelanchier lamarckii)

Tavasszal csodás fehér virágba borul, később rengeteg ehető bogyót termel, ősszel pedig vörös lombtakaróba burkolózik. Nem nő óriásira, így kisebb kertekben is elfér, akár sövényformára is lehet nyírni. Gyümölcsével ki lehet váltani a gyakran nehezen termeszthető áfonyát.

rézvörös fanyarka
Rézvörös fanyarka

Fekete berkenye, más néven arónia (Aronia melanocarpa)

Gyógyhatású bogyókkal rendelkező faj. Termésével feldolgozott állapotban gyakran találkozhatunk szörpökben, lekvárokban, de antioxidánsokban gazdag bogyói nyersen is fogyaszthatóak. Meglehetősen ellenálló faj a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A gyógyszeripar a gyümölcsöt vérnyomásszabályozó gyógyszer alapanyagaként alkalmazza. Sövényként is ültethetjük.

fekete törpeberkenye
Fekete berkenye

Melegebb, naposabb kertekbe ajánlott növények:


Datolyaszilva (Diospyros kaki)

Ha télire is szeretnénk friss gyümölcsöket, a datolyaszilva remek választás, mivel ekkorra fog beérni. A sok narancssárga gyümölcs télen a kopár fákon azt a hatást kelti, mintha a fákat valaki feldíszítette volna karácsonyra. Eredetileg Délkelet-Ázsia, Kína és India kultúrnövénye; a szubtrópusokon és a trópusi hegyekben is termesztik, de Magyarországon is megél. Többek között a budapesti Füvészkertben sétálva az üvegház előtt is megcsodálhatunk belőle két példányt. Talajtípusra közömbös, teljes napfényt igényel, és – mivel tápanyagigényes növényről van szó – meghálálja a rendszeres komposzttal való táplálást.

datolyaszilva
Datolyaszilva

Gránátalma (Punica granatum)

Gyönyörű virágokkal és ehető, különleges termésekkel láthat el minket a gránátalmafa.
Mivel melegigényes növényről van szó, akár trükköket is érdemes bevetni a kertünkben, hogy a napsugárzás hatását felerősítsük. Egy vastag fal éjjel visszaadhatja a meleget, és ha a gránátalma köré örökzöldeket ültetünk, szélvédett helyet kaphatunk, amelynek melegebb a mikroklímája, mint a környező területé. A fiatal példányokat érdemes a fagy elől védeni. Érdemes minél nagyobb növényt venni, mivel nagyon lassan, csak négy-öt év után fordul termőre.

Gránátalma
Punica granatum

Indián banán (Asimina triloba)

Noha termésének alakja inkább a mangóéra hasonlít, ízvilága a trópusi banánt idézi.
Érdemes arra figyelni, hogy az első években az indián banán inkább az árnyékosabb helyeket preferálja, ha viszont megnőtt és begyökeresedett, akkor már több napfényre van igénye. Napos, meleg fekvésű, szélvédett helyre, kissé savanyú kémhatású talajba érdemes ültetni, amely nedves, de nem pangó vizű.

Indián banán
Indián banán

Akármelyik fa mellett is tesszük le voksunkat, érdemes ültetéskor a fiatal csemetéket komposzttal, trágyával vagy egyéb szerves talajjavítóval megtámogatni. Ezen kívül mikorrhiza gomba granulátumot is adhatunk az ültetőgödörbe, ezzel segíthetjük megteremteni a gombák és a fák között levő szimbiotikus kapcsolatot. Ez azért előnyös, mert a mikorrhiza gomba növeli a fák stressztűrő képességét, a termésbiztonságot és a gyökér víz és tápelem felvételére szolgáló
felületének nagyságát.

Szerző:

Blunck Réka humánökológus, Permaculture Design Course (PDC) okleveles permakultúra tervező és az ELTE Humánökológia mesterszakán a Permakultúra tantárgy oktatója.
Ökokert Permakultúra néven kerteket tervez, szaktanácsadásokat és workshopokat tart. A tervezés során olyan kerteket hoz létre, amelyek élőhelyeket teremtenek, magas biodiverzitással rendelkeznek és tele vannak ehető vagy másképpen felhasználható növényekkel.