babérmeggy
Ajánló

4 mutatós babérmeggy fajta, melyekkel télen is üde zöld lesz a kerted

A babérmeggy (Laurocerasus) a hazai díszfaiskolákban és kertészetekben általában megtalálható, nagyon mutatós örökzöld cserje. Előszeretettel ültetik a mediterrán hangulatú kertekben, nagyon szép üde zöld színfoltot alakíthatunk ki vele a kertben. Nem igényel sok gondoskodást és odafigyelést, ráadásul nem csak egy fajtáját lehet megvásárolni. Ismerjük meg most a babérmeggy fajtákat.

Közönséges babérmeggy vagy balkáni babérmeggy  (Prunus Laurocerasus)

Az egyik legkönnyebben beszerezhető fajta. A hazai kertekben a leggyakoribb a babérmeggyek közül. Levelei aprók, keskenyek és sötétzöld színűek. Májusban hozza aprócska, fürtös, fehér színű virágait, melyek elvirágzása után megjelennek kis termetű lilásfekete színű bogyói. Magassága elérheti a 2-3 m-t is, ugyan ilyen széles, nagy térigényű cserje lesz belőle.

A közönséges babérmeggy teljesen szárazságtűrő növény, öntözni csak a hosszan tartó száraz periódusokban szükséges. Talaj iránt egyáltalán nem igényes, épp úgy fejlődik a homokos talajokon, mint a kötött fekete földben. Tűző napra ne ültessük, mert a szép levelei károsodhatnak az erős napsugárzástól, a legmegfelelőbb hely a számára a kertben egy félárnyékos részen van. Nagyon jól télálló örökzöld, de kemény teleken a leveleit, ágait károsíthatja a fagy. Ilyen esetben kora tavasszal csak a károsodott ágakat és leveleket kell eltávolítanunk.

babérmeggy sövény

Közönséges babérmeggy sövény Fotó: www.hedgesdirect.co.uk

Tarka babérmeggy (Laurocerasus officinalis Barabits Silver)

Egy ritkábban ültetett, hazai nemesítésű babérmeggy fajta. Csupán 1 m magasra nő és kb. 2 m széles cserje lesz, így a kompakt növekedése miatt kis méretű kertekbe is bátran ültethetjük. A bokra nagyon laza, kissé fekvő szerkezetű. Nagyon értékes a tarka örökzöld lombozata miatt. A levelei nagyon változatosak, egy bokron megfigyelhető, hogy a levél széle fehér a belseje zöld, vagy épp teljesen sárgás, fehér színben pompázik némelyik levél. A levelek hosszúsága 12 cm, a szélessége 4 cm, nagyon szép fényesek.

A tarka babérmeggyet érdemes bokrok, cserjék társaságába ültetni, vagy nagyon jól kiemelkedik magányosan ültetve zöld háttér előtt. Ez a fajta kissé több vizet igényel, rendszeres öntözést kíván. Szinte az összes hazai talajban jól fejlődik, csak az agyagot viseli rosszul. Félárnyékos, árnyékos helyen lesz a legszebb, mert a fehér levélrészek könnyen megégnek a napon. A télállósága viszonylag jó, a tarka babérmeggy nem fagy ki, de a levelei és az ágai érzékenyek a hidegre, -15C fok alatt károsodnak. Tavasszal addig kell a növényt visszavágni, amíg a károsodott ágrészei vannak, ez alatt a növény nagyon szépen megújul, újra kihajt.

tarka levelű babérmeggy

Tarka levelű babérmeggy Fotó: www. borhykert.hu

Portugál babérmeggy (Laurocerasus lusitanica)

Egy pompás megjelenésű, igen ritka kuriózum növény a hazai kertekben. Egy kisméretű örökzöld fává is megnő, eleinte bokros növekedésű, majd az évek elteltével határozott törzset növeszt. A levelei rendkívül mutatósak, hosszúkásak, bőrneműek, enyhén fogazottak, középzöld színűek. Az ágai, hajtásai nagyon szép látványt nyújtanak, mert bókolók. A virágai jelentéktelenek, de a termései nagyon szép piros színt adnak ősszel és télen, a madarak egyik kedvenc eledele. A friss hajtásainak a kérge is enyhén pirosas színű. Sajnos nagyon fagyérzékeny fajta, ezért csak kedvező mikroklímájú kertekbe próbálkozzunk meg a tartásával!

Szépen telel a Dél-Nyugati területeken, a Balaton térségében, a déli határvidékeken és az enyhébb mikroklímájú, védett társasházi és kertesházi kertekben. Ha jó helyre tesszük, hosszú évtizedekig gyönyörködhetünk elragadó szépségében. Egy közepes vízigényű fajta, így öntözéséről rendszeresen gondoskodnunk kell. Nagyon szereti, ha a meleg nyári estéken a leveleit is megöntözzük, így párásítjuk is a növény környezetét. Talajban nem válogatós, de a nem teljesen télállósága miatt jó vízelvezetésű talajról gondoskodjunk a számára. Ez a fajta nagyon jól tolerálja a napos helyeket, így napon is alkalmazható, a legideálisabb hely a számára mégis a félárnyék.

portugál babérmeggy

Portugál babérmeggy Fotó: www.stpaulsgarwood.com

 

portugál babérmeggy virága

Portugál babérmeggy virága Fotó: www.stpaulsgarwood.com

 

portugál babérmeggy

Portugál babérmeggy Fotó: www.stpaulsgarwood.com

Nagylevelű babérmeggy (Laurocerasus officinalis Magnolifolia)

Szintén a faiskolák egyik kedvelt növénye, szinte mindenhol árusítják ezt az örökzöld cserjét. Levelei viszonylag nagy méretűek, elérhetik a 15 cm-es hosszúságot és a 8 cm-es nagyságot is. A színei nagyon szép zöldek, üdezöldek, a megjelenése igen egzotikus. A magassága elérheti az 5 m-es magasságot és a 3 m szélességet, ezért gondoskodjunk a számára megfelelő térről. A legnagyobb díszértékű, hazai körülményeket jól toleráló fajta.

Öntözéséről csak száraz időben kell gondoskodnunk, mert nagyon jó szárazságtűrő fajta. Az összes talajban jól fejlődik. Félárnyékos hely az ideális a számára, teljesen árnyékba ne ültessük, mert a levelei veszítenek a szépségükből. Fagyérzékeny növény, -15 C-fok alatt gyakran károsodik a szép lombja. Visszavágni ezt a faját is kora tavasszal kell, csak addig, ameddig károsította a fagy, a szárairól nagyon szépen újra hajt.

Nagylevelű babérmeggy

Nagylevelű babérmeggy Fotó: etsystatic.com

A babérmeggyek igen mutatós örökzöld cserjék, melyek nagyon jól alkalmazkodtak a hazai körülményekhez. Nem sok gondoskodást igényelnek, csak a tavaszi elhalt részek metszéséről kell leginkább gondoskodnunk. Az itthoni kertkultúrákban, összeültetésekben és parkokban is megtalálták a helyüket, ha szeretnénk egy nagyon látványos örökzöld cserjét a saját kertünkbe is, ültessünk a babérmeggy fajták közül egyet, vagy épp többet.

Szerző: Bugyi Zsolt