Nagyvilág

Híres kertészek – rocksztárok, hercegek, írók

Rocksztárok, írók, hercegek és szeretik a zöldet!

charles5_2885678k

A herceg otthonosan mozog a palánták között

Károly herceg

Meglepő, igaz? Pedig így van! Károly, a walesi herceg, a természet híve, ráadásul a biogazdálkodás megszállottja. 1986-ban alapította meg a Duchy Home Farmot, ahol kizárólag organikus módszerekkel gazdálkodnak. A Home Farm igazi minta-intézmény, ahol növények mellett állatokkal is foglalkoznak. A telep teljesen önfenntartó, az itt készült termékek – a kerti bútoroktól a szalámikon át a lekvárokig – már egész Angliában kaphatók. A bevételt Károly herceg jótékony célokra fordítja.

 

westlake

Westlake a kertben

Donald E. Westlake

A híres krimiíró és felesége, Abby Westlake szenvedélyes kertészek voltak, és New York államban található kertjük olyan híres volt, hogy nyaranta a látogatók előtt is megnyitották.

A 2008-ban elhunyt Westlake számos írását feldolgozták Hollywood-ban olyan színészekkel, mint Lee Marvin, Robert Redford, Mel Gibson és Antonio Banderas. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy főleg a feleség, Abby érdeme a családi kert, ugyanis a hölgy Amerika-szerte elismert kertésznek számított, még könyvet is írt a témában. A kert mindenesetre Westlake Garden néven hiresült el, szóval ne vegyük el a dicsőséget a mestertől!

 

mad

Chris és Lee az alsó sorban

Madness

Fogadjunk, hogy kevesen tudták, hogy a 80-as évek kultikus brit bandájának két tagja kertészként kereste a kenyerét! Pedig így van, Chris Foreman és Lee Thompson, a Madness dobosa és szaxofonosa még azelőtt, hogy a zenekar 1979-ben befutott volna, egy kertészeti vállalkozás alkalmazásában álltak.

Amikor a zenekart még csak néhány barát ismerte, és haverok bulijain léptek fel, az említett duó a betevőt gereblyét és egyéb kerti eszközöket a kezében tartva kereste meg. Foreman és Thompson két évig dolgoztak a London Borough of Camden elnevezésű cégnek a hetvenes évek közepén. Arról nem maradtak fenn feljegyzések, hogy milyen kertészek voltak, de hogy zenésznek egészen kiválóak, az biztos. Megbocsátjuk nekik, hogy az ásót hangszerekre cserélték.