ehető virágok
Ajánló

Ehető virágok – a virágevés szabályai

Az ehető virágok felhasználása igazán sokoldalú, tényleg csak a fantáziánk szabja a határokat. Ismerkedjetek meg néhány köztudottan ehető virág felhasználási módjával!

A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúkavirág, a rózsa, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok ráadásul mindenféle kemikália nélkül termeszthetők. A legtöbb rózsának állítólag mesés az íze, de mindegyik említett virág alkalmas ételdísznek is. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeknek ismerjük az eredetét!
Természetesen nem kell nyersen befalni a virágokat, többféle elkészítési mód közül is választhatunk!

A virágevés szabályai

A virágevésben is érdemes mértékletességet tartani, és jó pár olyan szabály akad, amelyet ildomos követni. Nem szabad olyan virágot leszednünk, ami már teljesen elvirágzott, elnyílt, és nem szabad olyat bekapni, ami nagyon bimbós. A legjobb az, ami teljes virágzásban van, mivel általában a sziromlevél az, ami fogyasztható. A porzós, termős részektől jobb, ha megszabadulunk.

Asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedőknek nem ajánlott virágokat fogyasztani! Ne falatozzunk továbbá a forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényekből! Azonkívül, hogy szennyezettek lehetnek, általában permetszerekkel is kezelték őket, melyek a virágban felhalmozódhatnak.

Nem minden virág ehető. Vagyis, fogyasztása, díszítésre használata előtt győződjünk meg arról, hogy valóban fogyasztható-e. Nem fogyaszthatók a kemikáliákkal kezelt növények virágai! Végül, de nem utolsósorban kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek. Ne fogyasszunk kertészetben, virágboltban vásárolt virágokatAki viszont teheti, az mindenképpen próbálja ki, mert érdekes élmény!

eheto-viragok-virageves

Nyami! Ezt kipróbálnám!

 

Ehető virágaink:

Körömvirág

Ez a fantasztikus kis növény, amilyen apró, annyi remek tulajdonsággal rendelkezik. A körömvirág 30-60 centiméterre nő meg, virágzata sárga-narancssárga színű, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. Igazi haszonnövénynek számít, gyakran használják fel fűszernövényként, kozmetikai szerek alapanyagként, gyógyhatása miatt pedig gyógyszerekben is találkozhatunk vele.

Ez a tüneményes külsejű kis növény különféle illóolajakat, mentont, izomentont, karvont, terpinént, karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket, és poliszacharidokat tartalmaz.

A körömvirág elhasználása: Főzhetünk belőle teát, vagy fűszernövényként. Szirmát ételek színezésére használják a drága sáfrány helyett!

Rózsa

A különböző rózsafajták közkeletű vélemény szerint igazi ínyencségnek számítanak. Lehetnek semleges ízűek, édesek, parfümösek és enyhén fűszeres ízűek.

A rózsa felhasználása: lekvár, desszert, kandírozott rózsaszirom, és még sok más finomság.

rózsalekvár

rózsalekvár

 

eheto-viragok-kandirozott-rozsaszirom

kandírozott rózsaszirom 

Árvácska

A teljes virág ehető. Enyhe mentolos aromával rendelkezik.

Az árvácska felhasználása: Cukormáz bevonatként, előételek és torták dekorációjaként is használják.

ehető árvácska dekoráció

Ehető árvácska szirom torta dekoráció Fotó: eskuvoclassic.hu

 Sarkantyúka

A sarkantyúka nem csak egy helyes, színes virág, de fantasztikus védelmet is nyújt a konyhakertünkben. És még finom is! Nem csak a virága, hanem minden föld feletti része ehető: a levelek, a bimbók, még a magok is. Íze a mustáréra emlékeztet. 
 
A sarkantyúka felhasználása: kitűnő salátaadalék, de istenien lehet vele ízesíteni a  rántottát is.

Ibolya

Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is használják. Levelét saláták készítésénél is használhatjuk. 
 
eheto-virag-ibolya

kandírozott ibolya, fotó: hobbikert.hu

 
Koktélokat is fel lehet dobni virágokkal, mégpedig igen egyszerű módon. Jégkockákba apró szirmokat helyeztek.
Rendkívül dekoratív, ráadásul ízben is pluszt jelent.
 
eheto-virag-jegkockaban

ehető virágok jégkockában

 
 
eheto-virag-jegkockaban

ehető virágok jégkrémben

Minőségi, ellenőrzött Ehető virágok vetőmagjai most a Kert Shopban!