cseresznye fajták
Ajánló

Cseresznye kisokos. Ismerd meg az itthon termő fajtákat!

Itt vagyunk a cseresznyeszezon közepén, érdemes tehát jobban szemügyre vennünk, hogy milyen cseresznyét vásárolunk, ha nincs saját kertünk és saját magunk által választott cseresznyefánk, amiről ilyenkor szüretelhetünk. Igen, a cseresznyeszezon közepén tartunk, ugyanis itthon az első korai cseresznyéket kedvező időjárás esetén már május közepén éretten szedhetjük, az késői fajtákat pedig akár július legvégén is élvezhetjük.

Piros cseresznye fajták

Korán érő piros cseresznye fajták

A fajták sorát az érési idő alapján a Münchebergi korai, a Rita és a Magda nyitja.

A Münchebergi korait rövid kocsányáról és kisméretű, kicsit jellegtelen ízű gyümölcséről ismerjük meg. Akinek nem kifejezetten ez az ideális cseresznye, de korai érésűt szeretne a kertjébe, annak a Magda és a Rita nevű fajta tökéletes választás, hiszen ezeknek gyümölcsei legalább kétszer akkorák, mint a Münchebergié és az ízük is igazi kellemes cseresznyeíz, viszont önmeddőek, muszáj, hogy a közelükben legyen egy porzópartner.

A Rita fajtának az eddigi tapasztalatok alapján a következő fajták jó pollenadói: a Valerij Cskalov, a Petrus, a Tünde, a Paulus, a Katalin és a Vera.

cseresznye fajták

A férfi és női nevek a cseresznyék elnevezésénél nem véletlenek, ezzel jelölik, hogy a fajta önmeddő (női név) vagy öntermékeny (férfinév), azaz nincs szüksége másik pollenadó fára. Ez a fajta elv az elnevezéseknél csak Magyarországra jellemző, más országokban másképp különböztetik meg az önmeddő és az öntermékeny fajtákat.

Hazai nemesítésű öntermékeny cseresznyéből eddig négy államilag elismert fajta létezik: a május végén – június elején érő Sándor, a június 10-e körül érő Petrus, a június 10-12-e körül érő Paulus, és a késői, július elején erő Axel (eredetileg Alex, de  ilyen fajta már szerepelt az EU fajták között, ezért lett Axel).

Visszatérve a Rita fajtára, Petrus vagy Paulus fajtával együtt ültetve biztosan teremni fog és mikor leérik, még mindig lesz egy június 10-e környékén érő másik cseresznyénk, ami szintén biztosan terem, mivel öntermékeny. Hozzájuthatunk itthon más országok nemesítői által létrehozott öntermékeny fajtákhoz is, ilyen például a Big Star, a Samba, a Celeste, a Lapins, a Sabrina, a Skeena, a Sweetheart, a Stella vagy a Sunburst.

Június elején érik, és nem maradhat ki a felsorolásból a Bigarreau Burlat (a bigarreau kifejezés a ropogósságára utal), a világ egyik legismertebb fajtája.

Franciaországi tájfajta szelekcióból származik, nálunk 1971 óta államilag elfogadott fajta. A magyar nemesítésű Tünde fajta egyik szülője, azonos időszakban érnek, bár a Tünde keményebb húsú, többek között ezért is javasolják a Bigarreau Burlat helyett termesztésre.

hajagos cseresznye

Június közepétől érő piros cseresznye fajták

Június közepén érik a Vega, egy Kanadában szelektált fajta. Gyümölcse nagy, 6-8 gramm tömegű. Érdekessége, hogy nem a jellegzetes piros-bordós színt hozza, héja világos sárgás-piros alapszínű, élénkpiros márványozottsággal. A nap felől világos piros, az árnyékos oldalon citromsárga. Héja erős, húsa kemény, kissé ropogós.

A Linda június közepe-vége felé érik, magyar nemesítésű, a nevéből tudhatjuk már, hogy önmeddő, a Hedelfingeni óriás és a Germersdorfi óriás mesterséges hibridje. Gyümölcse nagy, átlag 24 mm átmérőjű, átlag tömege 7,4g és a germersdorfinál bővebben terem.

A Katalin szintén a Germersdorfi óriás mesterséges hibridje, gyümölcse június legvégén, július elején érik és nagyon korán termőre fordul. Egy 2005-2007-ig tartó, több cseresznyefajta tulajdonságait vizsgáló kutatásban a Katalin és a Linda is kimagasló eredményeket ért el a fagytűrést tekintve. Az idei zord tél, a néhol mínusz 28 fokos hideg a cseresznyefákat sem kímélte. A házikertekbe ezért ajánlatos, hogy az esetleg újratelepített cseresznye kiválasztásakor azt a szempontot is figyelembe vegyük, hogy a választott fajtának milyen a fagytűrése.

Sárga cseresznye fajták

Eddig csak a klasszikus, piros fajtákból szemezgettünk, de sokan nem tudják, hogy létezik egyszínű citromsárga fajta is, nem is egy. Egy olasz kertészet 102 fajta cseresznyét kínál, ebből hét citromsárga színű. Az egyiket, egy régi olasz fajtát, az Imperialét nálunk is forgalmazzák egy kertészetben. A leírás alapján éretten élénksárga színű, ropogós húsú, édes. Érési ideje június közepe – második fele.

Szintén ennél a kertészetnél található a sárga ’Borostyán’ cseresznye, melyről sehol máshol nem találni adatot, csak itt, mégpedig azt, hogy különleges ízű és hosszan elhúzódik az érési ideje, akár augusztus legelejéig. Teljesen éretten mézédes, nagyon enyhe kesernyés mellékízzel. Fája pedig közepes növekedési erélyű, viszonylag lassan növő.

sárga csersesznye

A cserszegi mézes egy magyar származású fajta, 1880 körül találta Villási Pál kertészeti szakíró a Keszthely melletti Cserszegi szőlőhegyen. Nagyméretű, szabályos alakú, héja halvány citromsárga színű, tompa fényű, világossárga húsú, nem túl kemény, kissé ropogós, édes savanykás ízű, bőlevű. Július közepén érik.

A legnépszerűbb sárga cseresznye itthon a Dönissens Gelber, ehhez lehet a legtöbb kertészeti árudában hozzájutni. Virágzása késői, érési ideje június vége július eleje. Gyümölcse világossárga színű, tompa szív alakú, húsa közepesen kemény, nagyon édes és lédús. Rendszeresen és bőven terem, fája 2,5-3 méter magasra nő, nem fagyérzékeny. Porzófajtái a Hedelfingeni óriás és a Germersdorfi.

Ne idegenkedjünk a szokatlan (már akinek) sárga cseresznyétől, a megszokott pirossal, vagy még a többi árnyalattal, világospirossal, bordóval, fekete cseresznyével is kombinálva izgalmas süteményeket, tortákat is készíthetünk belőlük.

Forrás: itt