januári kert
Ajánló

Január a kertben – mert egy kertgazda a fagyban sem tétlen!

1, Gondoskodjunk az örökzöldekről!

Örökzöldek védelme a hó ellen

Ha havazott, kössük össze az oszlopos formájú örökzöldek hajtásait alulról indulva, vagy legalábbis rendszeresen rázzuk le az ágakról a havat. Ha ez elmarad, a hó nyomása miatt a felfelé törő hajtások szétbuknak. Sajnos az örökzöldek ezt nem tudják kinőni és tavasszal csak erőteljes visszavágással tudjuk a formáját visszaadni a növényünknek.

örökzöldek hóban

Örökzöldek öntözése télen

Mivel az örökzöldek télen sem hullajtják el a fotószintetizáláshoz szükséges alkatrészeiket (a leveleiket), a melegebb téli napokon ugyanúgy “működésbe lépnek”. Ehhez azonban most is vízre van szükségük, mint nyáron. Ezért enyhébb, csapadékmentes téli időszakokban javasolt az örökzöldeket egy-egy kanna vízzel megöntözni. Főleg a frissebb ültetésű példányok esetében. 

Lehet, hogy a szomszéd hülyének néz majd, de néhány év múlva a mi fenyőnk sokkal nagyobb és szebb lesz, és akkor majd ő jön tanácsért hozzánk.

2, Télálló dézsás növények gondozása

A dézsában tartott télálló növények is különleges odafigyelést igényelnek. Nemsokára már a karácsonyra vásárolt dézsás fenyők is kikerülnek a lakásokból. Ne feledjük, hogy a dúsan álló ágrendszer miatt a cserép felszínére csak nagyon kevés csapadék kerül; nekünk kell enyhe napokon a vízpótlásról gondoskodni. Tehetünk pár lapát havat is a cserép felszínére, mely enyhébb napokon elolvadva beszivárog a talajba. De minden más edényben, dézsában tartott télálló növényünknek is szüksége van a téli vízpótlásra enyhe, csapadékmentes téli napokon. A földlabdás fenyők szakszerű kiültetéséről itt tudhatsz meg többet: Hogyan ültessük ki a földlabdás fenyőt? 

3, Így lesz tavasszal is szép a gyeped!

A vastag hótakaró elolvadása jelentős vízkészlettel tölti fel a talajt, ezért ha a kerti utakat tisztítjuk, igyekezzünk egyenletesen széthordani a kertben az ellapátolt hómennyiséget.Ha nagy kupacokban dobáljuk a pázsitra, tavaszra bepállhat alatta a fű: hófoltosságnak nevezzük ezt a jelenséget, amikor penészes, rothadt kisebb-nagyobb területek jelennek meg az amúgy zöld fűben. Ha a füvünk fölé, a hóra, szárított, porított, komposztált szarvasmarha trágyát szórunk ki, ez az olvadó hólével bemosódik a talajba, szerves anyaggal látva el kihajtáskor a gyepet.

Ónos eső a kertben

4, Csúszásmentesítés csak okosan!

Az utak, járdák csúszásmentesítését ha csak egy mód van rá, ne konyhasóval végezzük, mert a benne lévő nátrium méreg a fűnek és a növényeknek. Ha kutya szaladgál a kertben, bizony a párnás talpainak sem tesz jót a sózás!

Szórjunk inkább homokot, fűrészport. Sok helyen van kandalló; a fahamuból származó kálium hasznos a növényeknek, gyepnek, ezt is használhatjuk csúszásmentesítésre. Szórhatunk káliumműtrágyát is, mely ugyanolyan jó jégmentesítő anyag, mint a konyhasó. Vagy van egy házi készítésű anti-jég keverék.

Vegyünk a gazdaboltban egy zsákkal a legolcsóbb műtrágyából és ezt keverjük össze ⅓ arányban némi homokkal. Ez ugyanúgy megfogja olvasztani a jeget és a homoknak köszönhetően csúszásmentessé teszi majd a felületet. Azonban a kertbe mosódva nem fog kárt tenni a növényeinkben. További okosságokat a környezetbarát csúszásmentesítésről itt találtok.

madáretetés a januári kertben

5, Etessük folyamatosan madárkáinkat!

A madarak nem csak dalnokai tavasztól őszig a kertünknek, hanem hasznos munkát végeznek a rovarok összeszedésével. A hazánkban telelő madarakra vigyáznunk kell, etetésük télen fontos feladat; mert az éhezés elhullásuk egyik fő oka. Ha a kertünkbe szoktattuk a madarakat, utána már felelősek vagyunk értük! Az etetőt védett környezetbe helyezzük el, hogy a macskák ne férjenek hozzájuk.

Mivel etessük őket?
A kenyérmorzsa életveszélyes lehet számukra, ha a nedvességet magába szívja, megsavanyodva bélhurutot okoz. A magevők kedvence a napraforgón kívül a kukoricakorpa, a búza, a fénymag, az ocsú, a köles. A madárkalács olvasztott marhafaggyúba kevert napraforgó, dió, mogyoródarab.
Fontos, hogy az etető a legzordabb téli napokon se legyen üres! Amíg tart a hideg, folyamatosan etessük a madarakat. További tanácsokat a téli madáretetéshez itt találsz.

6, Hósöprés

Mint azt sajnos 2014-ben megtapasztaltuk, a fákra fagyott csapadék komoly károkat tud okozni. Már önmagában a hó súlya is képes letörni a kisebb, gyengébb ágakat, különösen az örökzöldek esetében, ahol a tűlevelek sok havat felfognak. Ezért nagyobb havazás után szánjunk rá egy kis időt, hogy egy gereblyével vagy hólapáttal leverjük a havat az örökzöld fákról, sövényekről. Testmozgásnak és feszültséglevezetésnek is kiváló.

7, Szobanövények téli gondozása

A téli bezártságnak annyi előnye van, hogy kicsi többet tudunk foglalkozni a szobanövényeinkkel, akik ilyenkor igénylik is az extra figyelmet, ugyanis a száraz levegőjű lakás könnyen megviseli őket. A legyengült növények pedig könnyebben esnek áldozatul például a tetveknek. A takácsatka kifejezetten szereti a száraz klímát, de gyakori a pajzstetű megjelenése a növényeken. A legjobb védekezés most is a megelőzés.

Ügyeljünk rá, hogy a növények elegendő vízhez és tápanyaghoz jussanak. Párásítsuk őket gyakori permetezéssel vagy egy hideg-párásító beszerzésével. Gyakran ellenőrizzük őket, így a komolyabb fertőzés kialakulása előtt felléphetünk a fertőzéssel szemben, illetve eltávolíthatjuk a beteg példányt a többi növénytől, meggátolva a probléma továbbterjedését.

Védekezés a tetvek ellen

Szobanövényeinket a téli hónapokban gyakran megtámadják a különböző tetvek, melyek idővel akár a növény pusztulását is okozhatják. A legnagyobb veszélyt a pajzstetvek jelentik, amelyektől nagyon nehéz megszabadulni, ugyanis a hátán lévű “pajzs”, amiről a nevét is kapta, megvédi a növényvédőszerektől. Ráadásul a zárt lakásban nincs is lehetőség erősebb vegyszerek használatára. Ha szerencsénk van még időben elcsíphetjük őket – vagy más tetveket – ilyenkor egy alkoholos vattával vagy mosószeres vattával manuálisan távolítsuk el az egyedeket.

A betegebb leveleket vagy ágakat pedig egyszerűen vágjuk le. Ha ez sem segít, kaphatók beltérben is alkalmazható növényvédőszerek, de ezekről először mindig érdeklődjünk a bolti eladónál! Valamint viszonylag hatékonyak a földbe dugható táprúdba adagolt szerek, mert ezek által a növény keringésébe kerül a szer, onnan pedig az azt szívogató tetűbe. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ha egyszer a növény megfertőződött, a kártevőket csak visszaszorítani lehet, teljesen kiirtani nem, és mindig visszatérnek, amint a növény kissé legyengül.

szobanövények téli gondozása

8, Szobanövény fürdőztetés 

Szobanövényeink egyik legnagyobb téli ellensége a fűtés, pontosabban az általa okozott száraz levegő. A növényeket ez nagyon megviseli, amitől nem csak csúnyábbak, de gyengébbek is lesznek, és kevésbé ellenállóak a kártevőkkel szemben. Ilyenkor szoktak csúnyán elszaporodni rajtuk a tetvek, amik aztán akár az egész állományt megfertőzhetik.

Ezért fontos, hogy növényeinket legalább minden második nap alaposan megpermetezzük egy kis vízpermettel, de tehetünk a növények alá, köré vízzel teli tálakat is, amik folyamatosan párásan tartják a levegőt a növények körül. És nem mellesleg körülöttünk is, hiszen a száraz levegő a mi szépségünknek/egészségünknek sem tesz jót!