kávézacc, praktika, kert
Ajánló

7 csodás praktika kávézaccal

Nálatok sem indulhat el a reggel egy vagy két  finom csésze kávé nélkül? Te is eljársz az anonim koffein-függők éves találkozójára? Akkor biztos Nálatok is akad kávézacc bőséggel. A jó hír az, hogy ennél a háztartási hulladéknál keresve sem találhatnál hasznosabb anyagot a kerted és növényeid számára, amit nem is egy, hanem rögtön 7 féleképpen használhatsz fel.

Ez a barna massza ugyanis telis-tele van olyan szerves mannával, mint a foszfor, a kálium, a magnézium vagy a réz. Ráadásul a zaccon megtelepedő ártalmatlan gombák kiszorítják a kártékony gyökérrothadást előidéző egyéb gombafajták nagy részét. Sőt, még a talaj szerkezetét és pH-ját is javítja, mivel bomlás közben valamelyest savanyítja, idővel pedig elősegíti a pH semleges állapot kialakulását.

Szóval, ha másért nem, ezért érdemes elkezdened kávézni! De az is elég, ha a legközelebbi kávézóból elkunyerálod a napi adagot. Hidd el, boldogan fogják odaadni!

kávézacc felhasználása a konyhában

Van belőle bőven

1, Használd mulcsként

Egyszerűen szórd ki a növényeid köré, de ne túl vastagon, mert akkor bepenészedhet. Elég egy laza centis réteget kiszórni a talajra vagy a meglévő mulcsra. Meglátod, néhány nap alatt le is bomlik majd.

2, Keverd a növényeid földjéhez

A földhöz keverve a kávézacc nem csak lazítja a talajt, de kiváló és bőséges tápanyagokkal is feldúsítja. Az ideális adagolás az ¼-hez arány, de arra ügyelj, hogy jól el legyen keverve. Meg is nézheted itt, a videómban, hogyan kell jól csinálni!

kávézacc a szobanövényeknek

Mehet a filter is

3, Építs komposzt-dombot belőle

Ha komposzt dombot, vagy ahogy angolul nevezik “lasagna-ágyást” építesz, ebben is nagy hasznát fogod venni a kávézaccnak. A szalma vagy fűnyesedék rétegek közé szórj maximum egy-másfél centi zaccot. A halomra ültetett zöldségek egy nagy halom bió zöldséggel fogják meghálálni.

 4,  Maga a lassan lebomló, szerves trágya

A legtöbb házilagos szervestáp tartalmaz valamilyen magörleményt azok nitrogén tartalma miatt. És a kávészem az micsoda? Hát egy szép nagy mag, aminek egy picit odapörköltek. Így aztán az sem meglepő, hogy a kávézaccban is bőséggel találunk nitrogént – nagyjából 2-2,5 százalékot. Egyszerűen szórjuk ki a növények köré a szezon közepén, amikor a termést hozó növényeknek pont elkél némi  lassan adagolt nitrogén.

kávézacc komposztálóban

Komposztra vele!

5, Komposzt komponens

A fenti magasztalás után nem kell taglalnom, hogy miért kiváló összetevő a komposztunkban is a kávézacc. Persze azért ne öntsünk a komposztunkba egyszerre több kilót belőle! A legjobb, ha ⅓-hoz arányban vegyítjük pl. matt papírzúzalékkal és fűnyesedékkel. Ebből a mindenhol előforduló három hulladékból kiváló komposzt készül majd. A jó komposzt készítéséről részletesen itt olvashatsz!

kávézacc komposzthoz

Gusztustalan, de jó

6, Kávét a földigilisztáknak is!

Amennyiben tartasz földigiliszta tenyészetet (és miért ne tennéd, hisz kevés olyan élőlény van, ami jobb hatással tud lenni a kertedre, mint a girnyók) akkor nekik is adagolhatsz egy kicsit a koffeines mannából (tudom, a zaccban már nincs nagyon belőle, de ez így akkor is jól hangzott). Persze elúsztatni nem kell őket benne, de naponta egy adagot nyugodtan keverhetsz a földkeverékükhöz, el fognak nyammogni rajta.

7, Csigaűző csoda

A csigák és a meztelencsigák nem csak gusztustalan és kártékony lények, olyan ostobák is, hogy a kávét sem szeretik (bezzeg a sört!). Na jó, nem a kávét, hanem a kávézaccot. Sérti a nyálkás kis feneküket. Ezért a csigák által kedvelt növények, pl káposzták, saláták vagy árnyékliliomok köré is érdemes vastagabb barikádot emelni a zaccból. 100%-os védelmet nem fog adni, de lényegesen tudja csökkenteni a kártételt.