napellenzo
Ajánló

Korszerű árnyékolók teraszra, kertbe

A nyár a melegről és a napsütésről szól, azonban vannak már olyan szélsőséges napok, amikor túl sok van belőlük. Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy bemenekülünk a lakásba, vagy ha kint szeretnénk maradni a kertben, például a teraszon, akkor be kell szereznünk egy árnyékolót. Csakhogy nem mindegy, hogy milyet!

Az árnyékoló kiválasztása

Nagyon fontos, hogy ha a tulajdonos az árnyékoló mellett döntött, akkor olyat válasszon, amelyik az épület szempontjából a legmegfelelőbb. Nem mindegy ugyanis, hogy az egy teraszra, egy ablakra vagy egy balkonra kerül majd. Óriási árnyékoló-választék közül lehet válogatni napjainkban, csak a szövetek tekintetében 400 féle színből lehet válogatni a napellenzők mezőnyében, a szerkezet színében ez a szám 300 körül mozog.

korszerű napellenző

korszerű árnyékolás

A napellenző

Nagyon trendi mostanában a világos színű napellenző. De azt ne felejtsük el, hogy ha ilyen színt választunk, akkor az az erős napsütésben vakíthat, és az alattuk ülőknek valószínűleg erősen hunyorogniuk kell majd. Szerencsére a korszerű napellenzőkben ma már található egy olyan réteg, ami elvezeti a hőt. Ennek az anyagnak szinte nincsen vastagsága, nincs tömege, ami beszívja, majd átadja a hőt, mivel amint hő éri, azt rögtön elvezeti.

vilagos-napellenzo

A napvitorla

A napvitorla pár évvel ezelőtt robbant be a piacra. Ez a megoldás akkor mutat, ha egy látványos, nagy felületre kerül fel. Nem előfeltétel, hogy épülethez kapcsolódjon, szabadon állva is nagyon szép formát tud kialakítani. Egy meglehetősen drága technológiáról beszélünk, hiszen egy méretes napvitorla egy napellenző többszörösébe is kerülhet. A napvitorla alapvetően más típusú árnyékoló, mint egy napellenző. Mivel állandóan mozog, jár közötte a levegő, ezért azt az illúziót hivatott kelteni, hogy az alatta helyet foglalók egy vitorláson ülnek egy tengeri utazás kellős közepén. A napvitorlák előnyeiről, a felszerelésükről itt találod videónkat: Terasz árnyékolása egyszerűen – napvitorlával

árnyékoló napvitorla

Egy nagyobb méretű napvitorla egy egész nagy részt le tud árnyékolni az udvarban

Ezen a két megoldáson kívül választhatunk még pergolák, zsalúziák, redőnyök és napernyők között, ezek mind az árnyékbirodalom részei. A zsalúzia, leánykori nevén reluxa, jól ismert technika, ám itt is különböző típusok között válogathatunk. Bámulatos hol tart már a tudomány, mondhatnánk, hiszen egy szakértő cégnél akár 800 féle megoldás, szín és típus között szemezgethetünk.

egy modern pergola

egy modern pergola

A pergola

A pergola előnye, hogy nem csak az erős napsugárzás ellen nyújt védelmet, hanem az esetleges csapadék, vagy szél ellen is. Itt már egy stabilabb szerkezetről beszélünk, egy full extrás, hőszigetelt, üveglapos pergolával a teraszunkat akár télikertté is átalakíthatjuk. A harmadik évezredben járunk, ezért nem csoda, ha az árnyékolás technikában is megjelentek a legmodernebb megoldások. Ki hitte volna tíz éve, hogy egy pergola kapcsán olyasmikről beszélhetünk, mint az integrált infra-quartz hősugárzójú, dimmelhető LED és halogén világítású, bluetooth-os Audio-egységgel rendelkező! A mai napellenzők napelemmel működnek, így energiatakarékosak, ráadásul egy biztonsági szerkezet figyelmeztet arra, ha a túl erős széljárás károsíthatja a napellenzőt.

Nortene napvitorlák, árnyékolóhálók nagy választékban most a Kert Shopban!