lilaakác
Ajánló

Mi kússzon a kertünkben? – 2. A lilaakác

A lilaakác dekoratív, hatalmas, és óriási tömegben pompázó virágfürtjei bódító illatfelhőbe vonják a kertet. Leginkább a halványlila színű változat az elterjedt, de találhatunk belőle halvány rózsaszín, illetve 60-70 cm hosszú, lazábban álló, fehér virágú változatot is.

lilaakác

az egyik legcsodálatosabb kerti kúszó növény a lilaakác

A lilaakác (Wisteria), ha jól érzi magát, akkor meglehetősen agresszív növekedésbe kezd. Akár 10 méteres hajtásokat is növeszthet és csavarodva kapaszkodó szárai szinte mindenhova beférkőznek, ahol egy kis helyet találnak. Ennek ellenére egy kis odafigyeléssel kertünk egyik legszebb díszévé válhat. Ültethetjük ház fala mellé, kerítés, pergola közelébe.

 lilaakac-kuszonoveny

Ha komplett lugast „futtatunk” be vele, akkor április-május táján minden szomszéd megirigyelheti majd azt a csodát, amit láthat, ha átnéz hozzánk. Fontos, hogy megfelelő erősségű támrendszerről gondoskodjunk, hiszen a növény vastagodó szárával és nagy lombfelületével önmagában is komoly súlyt érhet el, nem beszélve arról, ha beborítja a hatalmas virágtenger.

Ha falak mellé ültetjük, akkor pedig hagyjunk el 40-50 cm-t azért, hogy a növény gyökere elférjen a ház mellett.

feherakac

A fehér virágzatú változat fürtjei akár kétszer akkorák is lehetnek, mint  lila testvéréé

A Wisteriák tartása

Könnyű a gondozásuk, mivel viszonylag igénytelen növényekről van szó. Közepes vízigényűek és kedvelik a savanyú talajt. Ha meszes a talaj a kertben, akkor előfordulhat, hogy a levelei sárgás-zöldek lesznek. Ez azt jelzi, hogy a növény nem igazán érzi jól magát. Ilyenkor nagyobb mennyiségű tőzeg talajba keverésével, illetve vaskelátos beöntözéssel segíthetünk.

A lilaakác kedveli a napos, meleg kerteket. Nagyon hosszú életű növény, akadnak közöttük 500 éves példányok is az eredeti élőhelyén.

A rossz helyre kúszó hajtásokat vagy irányítsuk másfelé, vagy pedig vágjuk le. Télen érdemes a hajtásokat visszavágni és tövét betakarni, védve a növényt a keményebb fagyoktól.

A lilaakácoknak több fajtája is ismert. Ilyen például a Kínai lilaakác (Wisteria sinensis), a Kínai fehérakác (Wisteria sinensis alba), illetve a tömöttebb fürtű, olykor telt virágú japán testvér, a Japán lilaakác (Wisteria floribunda).

japán lilaakác

a Japánból származó lilaakác változat fürtje tömöttebb és telt virágú