Ajánló

Las Pozas – szürreális szoborkert a mexikói dzsungel mélyén

A világ egyik leghíresebb és legtitokzatosabb szoborkertje a tengeren túlon,  Mexikó Xilitla nevű faluját övező trópusi esőerdőben található. Megálmodója Salvadore Dalí és René Magritte személyes barátja, a szürrealista mozgalom lelkes támogatója, a brit költő Edward James volt

A skóciai születésű, milliomos amerikai apától és skót nemesi anyától született E. James 1944-ben érkezett Mexikóba, ahol valakitől meghallotta, hogy Xilitlában az általa olyannyira kedvelt orchideák vadon is nőnek. Meg is látogatta a helyet, ahol területet vásárolt azzal a céllal, hogy megépítse magát az “Édenkertet”. Több beton épületet épített, ültetett 29.000 orchideát, egzotikus madarakkal és vadon élő állatokkal telepítette be a birtokot. 1962-ben egy nagy fagy következtében az orchideák sajnos elfagytak. Az Édenkert megépítése 20 évbe telt, költsége meghaladta az 5 millió dollárt.

Las Pozas, szürreális, szoborkert

A gazdag növényzettel benőtt területet természetes és mesterséges medencék (spanyolul: Pozas), vízesések és javarészt betonból készült, különleges, befejezetlen építmények és szobrok színesítik. A művek azért befejezetlenek, mivel James úgy vélte, egy befejezett alkotás „meghal” azáltal, hogy megszakad térbeli és időbeli folytonossága.

Las Pozas, szürreális, szoborkert

A számos épülettel, kisebb palotával, templommal és pagodával – közéjük sorolható a Lépcsők a Mennyországba is – rendelkező kert különleges, rejtelmes és vadregényes hangulatát a számos szobor mellett olyan sajátos elemeknek is köszönheti, mint a függőhidak, a völgyeket végigkísérő rámpák, a szinteket összekötő, ősinek ható, semmibe vezető  lépcsők és betonvirágok.

 

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, Mexikó, szürreális, szoborkert

 

 

 

És a képek után egy rövid mozgókép segítségével most Te is bejárhatod e csodás parkot!