Nagyvilág

Las Pozas – szürreális szoborkert a mexikói dzsungel mélyén

A világ egyik leghíresebb és legtitokzatosabb szoborkertje a tengeren túlon,  Mexikó Xilitla nevű faluját övező trópusi esőerdőben található. Megálmodója Salvadore Dalí és René Magritte személyes barátja, a szürrealista mozgalom lelkes támogatója, a brit költő Edward James volt

A skóciai születésű, milliomos amerikai apától és skót nemesi anyától született E. James 1944-ben érkezett Mexikóba, ahol valakitől meghallotta, hogy Xilitlában az általa olyannyira kedvelt orchideák vadon is nőnek. Meg is látogatta a helyet, majd területet vásárolt azzal a céllal, hogy létrehozzon egy “Édenkertet”.

Beton épületeket húzott fel, ültetett 29.000 orchideát, egzotikus madarakkal és vadon élő állatokkal telepítette be a birtokot. 1962-ben egy nagy fagy következtében az orchideák sajnos elfagytak, s ezután már csak az állatokra és a műalkotásokra összpontosított.  Az Édenkert megépítése 20 évébe telt, költsége meghaladta az 5 millió dollárt. A munkálatokban átlagban 40, de volt olyan időszak, amikor 150 kőműves és egyéb munkás vett részt. Az építkezés és a bővítés egészen 1984-ig, a művész haláláig tartott.

Las Pozas, szürreális, szoborkert

A gazdag növényzettel benőtt területet természetes és mesterséges medencék (spanyolul: Pozas), vízesések és javarészt betonból készült, különleges, befejezetlen építmények és szobrok színesítik. 

A művek azért befejezetlenek, mivel James úgy vélte, egy befejezett alkotás „meghal” azáltal, hogy megszakad térbeli és időbeli folytonossága.

Las Pozas, szürreális, szoborkert

A számos épülettel, kisebb palotával, templommal és pagodával – közéjük sorolható a Lépcsők a Mennyországba is – rendelkező kert különleges, rejtelmes és vadregényes hangulatát a számos szobor mellett olyan sajátos elemeknek is köszönheti, mint a függőhidak, a völgyeket végigkísérő rámpák, a szinteket összekötő, ősinek ható, semmibe vezető  lépcsők és betonvirágok.

2007-ben a Pedro y Elena Hernández alapítvány vásárolta meg Las Pozast, amelyet 2012-ben a Nemzeti Szépművészeti Intézet műemlékké nyilvánított.

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, szürreális, szoborpark

 

Las Pozas, Mexikó, szürreális, szoborkert

 

 

 

És a fotók után jjjön egy rövid videó Las Pozas-ról!

Forrás: itt