paradicsom-kiserlet
Ajánló

Beűzetés a paradicsomba – avagy a NAGY paradicsom kísérlet

Ismét eljött a vetőmagok beszerzésének ideje, és újra joggal vetül fel a kérdés, hogy vajon megéri-e a drágább, minőségi vetőmag az árát? Itt a válasz egy olvasónktól.

Jó barátunk és régi követőnk tavaly úgy döntött, nem olvasgatja tovább a paradicsom termesztésről szóló írásokat, fórumokat, nem nézi tovább vágyakozva az ilyen témájú videókat, hanem végre maga is belevág a nagy kalandba. De mivel Zsolt barátunk egy rendkívül alapos és igen maximalista ember, ezt sem úgy tette, mint az átlag, hogy vesz néhány palántát a piacon/boltban. Nem, rögtön bevetette minden megszerzett tudását, és egy hatalmas és elképesztő paradicsom-kísérletbe kezdett.  Alább a rengeteg fotóval illusztrált beszámolója.

Paradicsomi állapotok

Gyermekkoromban három émelyítő gyümölcs élményem volt. Az első amikor a baracklekvárhoz lecukrozták a hámozott kajszit és állni hagyták. Ebbe kellett egy-egy óvatlan pillanatban beletorkoskodni. A második: reggel a harmatos fűben kiszaladni a cseresznyefához és lakmározni a hűvös cseresznyéből. Az utolsó pedig: leszedni a friss paradicsomot és érezni ahogyan szétroppan a számban. A paradicsom imádata is megmaradt mind a mai napig. Azonban a kínálat azóta egészen lenyűgöző lett. Formára, színre, ízre, nagyságra paradicsom fajták százai közül választhatunk. Na de melyiket?!

Míg régen kizárólag a helyi gazdaboltban és közvetlen környezetünktől juthattunk vetőmaghoz, manapság az online kereskedelem és a különböző csere-bere fórumok, FB csoportok jóvoltából szinte bármihez hozzá lehet jutni. Kérdés, hogy érdemes-e “eredeti”, drágább vetőmagot vásárolni, vagy jó lesz olcsóbb is? Minél tovább nézegettem a választékot, annál jobban elbizonytalanított a sok információ. Végül egy saját kísérlet mellett döntöttem. 

 

nagy-paradicsom-kiserlet

A bőség zavara egy német kertészeti árudában

Sperli, Dürr Samen , Kiepenkerl  és a Dehner  saját márkás  termékei  képviselték  a magok egyik részét. Ezek zöme F1-es hibrid. Ennek a későbbiekben lesz még jelentősége. A vetőmagok beszerzéseskor törekedtem ökológiai gazdálkodásból származókat venni. Pl. erre a szempontra nem tudom, hogyan van lehetőség levelezős cserék folyamán. Miként követhető vissza egy-egy vetőmag előélete?

Ca. 45 fajtát vetettünk  és 74 tő került kiültetésre. Mindig törekedtünk  az azonos körülmények biztosítására; minden tő azonos bánásmódban részesült. Sőt, azonos fajták nem is kerültek egymás mellé. A szervestápot grammra kimértem tövenként, és a későbbi tápanyag utánpótlást is hasonló gondossággal végeztem.  Mindegyik tövet az elejétől fogva felcímkéztük és külön térkép is készült az ültetvényről.

paradicsom-magok

Szépen, katonásan!

Csírázási szempontból semmilyen különbség nem volt a különböző fajtájú magok között, gyakorlatilag 100%-ban kikeltek. Ezek után azonban a “gyári” magok nagyon elhúztak! 

  • Erőteljesebb növekedést produkáltak . (Az elvett – tehát nem márkás –  magokból a folytonnövők kb. 2 hét késéssel érték el 2.2m-es magasságot, vagyis a támrendszer tetejét, vagy egyáltalán nem)
  • Gyorsabban hoztak virágokat, jobban kötődtek, sokkal nagyobb fürtöket produkáltak.
  • A független, de értő szemek szerint a hozam mellett az egészséges levélzet volt a legfeltűnőbb: a levélzetük szeptember közepéig szinte semmilyen elváltozást nem mutatott, mégis egy pillanat alatt felmérhető volt, hogy melyek a harsányabb, virulensebb, nagyobb vitalistást mutató példányok. 
paradicsom-palantak

Burjánzó, termésekkel teli tövek

paradicsom-tovek

Rajzolni sem lehetne szebbet

  

Az összképet úgy tudnám jellemezni, hogy látszatra az egyik térfél ideális állapotok között fejlődött, a másik pedig csak megtűrt mostohaként ott volt a kertben. 

paradicsom-elvetett-magbol

Elvetett magokból nőtt paradicsom példány; gyengébb levélzet, gyér termés

Néhány szó a körülményekről:

Az ültetvény elég sok folytonnövő fajtát tartalmazott, emiatt készítettem egy támrendszert ami egyben az árnyékolást is tartotta. Az árnyékolás véd az esetleges napégéstől, jégveréstől, érezhetően hűvösebb van alatta, a paradicsom növekedése 32 -34 fok felett lelassul majd leáll, a bogyókban a likopinképződés 32 fok felett leáll. A virágok kötődéséhez az ideális nappali hőmérséklet 20-25 fok környékén van. A forró és száraz napok árnyékolás nélkül szinte elkerülhetetlenné teszik a virágok elvesztését.

Maradék palántákból szintén volt néhány kontroll növény. Nem kaptak tápanyagot, árnyékolás nélkül nőttek, és zöldmunka nélkül voltak kénytelenek senyvedni. A végeredmény siralmas és lehangoló volt.

Mindig hajnalban öntöztünk, tápanyagként Viano szervestápot használtam a perlites földkeverékbe, a későbbiekben Compo Bio folyékony káliumos tápoldattal locsoltam.  A kálium igény szinte az egész tenyészidőszakban azonos! 

izletes-paradicsom

Egyszerűen dísznövénynek is elmenne!

A fekete paradicsomok nagyon lassan érnek be, és meglepő módon amikor szeptember végén ízben és cukorban lassan elindul az általános hanyatlás, ezek a fajták pl. az Indigo Rose, akkor hozzák a legjobb formájukat!

Az eredmény

A szezon nagy nyertese az Arielle, ez frissen és aszalva is telitalálat. Ellentétben az összes többi aszalvánnyal ezeket nem kell elvágni. Képesek a héjon keresztül is párologtatni. Nagyon koncentrált íz lesz a végeredmény.

legfinomabb-paradicsom

And the winner is…

Egy enyhén aszalt verzióval készítettem el egy ehhez hasonlatos lekvárt. Nem szűrtem, nem passzíroztam, egy darab nyár került így az üvegekbe!

Paradicsom lekvár kínai módra  – NYAMMI!! (a szerk.)

paradicsom-kiserlet

A paradicsomoknál a legmeghatározóbb az íz, de ezek mellett épp oly fontos a szín, forma és méret, hogy mit lát a szomszéd irigykedő tekintete 😊

aszalt-paradicsom

Aszalva egész évben élvezhető

 

izletes-paradicsom

Gyönyörű ízek

A képzeletbeli dobogón végeztek még a Sweet Million F1, Bio Cherry , Santasian F1, Lupitas F1. Az ültetési térkép azért is jó találmány mert feljegyezhető az adott tőre jellemző adat, íz, méret stb. Így a következő évben könnyebb eldönteni, hogy miből és mennyit ültessünk.

A sötétebb színű termések között a Bonbonera F1 okozta a legnagyobb melepetést, a kakaós színe ellenére nagyon intenzív, “igazi” paradícsom íze volt. 

A szezon nagy vesztese egy fórumon vásárolt San Marzano fajta. Nehezen nőtt, rettentő sűrű volt, alig hozott termést, számomra kezelhetetlennek bizonyult. Úgy viselkedett mint akinek sokkal fontosabb a levélzet  mint a termés. 🙁

A kakukktojás címet a Johannisbeer -Ribizli paradicsom nyerte el. Nevéhez hűen egészen apró 5-8 milliméteres enyhén csepp alakú terméseket hozott. Nagyon bokros, nem lehet kacsolni, számtalan hajtásán hozza a miniatűr szemeket. Egy kertben bizonyára elég egy tő is, leginkább dekorációs célra tudom elképzelni. Éttermi, fine dining tányérokon, ahol  a szottyadt paradicsom kockák helyett, szemet gyönyörködtető, roppanós friss falatként lehet jelen.

ribizli-paradicsom

Johannisbeer -Ribizli paradicsom

Konklúzió

A végső sommázatom az, hogy nem érdemes a vetőmagon spórolni! Látszólag drágának tűnik az a csomagonkénti 5-8-10 mag, de sokszorosát kapjuk vissza termésben. Nincs rizikó, hogy  eleve fertőzött magot ültetünk  Sokszor látni a kezdeti időszakban palánta dőlésről fényképeket, ilyenkor akár a mag is hordozhatja a kórokozókat.

Az F1 hibridekből elvett mag nem tudni, hogy milyen tulajdonságokat örökít majd tovább a következő generációnak. Nevében még talán az, de termését tekintve már sajnos kétséges! 

 

Gondoljunk csak bele, egy termelőknek fenntartott nagybani magboltban van olyan fajta, amiből 100! szem közel 22 000 Ft! A különlegesebb fajták zöme átlagosan 10 000Ft /100 szem környékén mozog. Ez ellenőrzött holland vetőmag.  Gyanítom egy termelő pontosan tudja, hogy hol és miként érdemes spórolni. Ha az elvett vetőmag biztosan hozná ezeknek a magoknak a hozamát és minőségét akkor ez a bolt nem tudom kiknek árulná a termékeit? 

Természetesen a saját példám hemzseghet a hibáktól, igazából még kísérletnek sem nevezném, egyszerűen csak egy hasznos tapasztalat. Nagyon sok félrevezető tudás kering az interneten, ezért hangsúlyozom, hogy ez egy személyes vélemény.

Iglói Zsolt írása