sövény metszése
Ajánló

Így tartsuk kordában a sövényt! – A sövény metszésének szabályai

Egy jó sövény remekül fest, és kiváló térelválasztó, ám ha nem figyelünk oda, akkor könnyen elveszítheti vonzerejét. Hogyan tarthatjuk optimális állapotban?

A legfontosabb a jól időzített és rendszeres metszés!

sövény metszés

Egy jól karbantartott sövény egyrészt kiváló térelválasztó, másrészt fontos díszítő eleme lehet a kertnek

1, Mivel metsszük a sövény?

Ha rövid sövényünk van, akkor bátran válasszuk a klasszikus sövénynyíró ollót, de ha hosszabb, akkor érdemes beszerezni egy elektromos sövénynyíró eszközt, így ebből a fárasztó kézi munkából könnyed szórakozás válhat. Tartsuk be a biztonsági előírásokat, viseljünk védőszemüveget, és figyeljünk oda, hogy a vezeték ne kerüljön a penge közelébe!

sövény metszés

Mire ügyeljünk a sövény nyírásánál?

Nyírásnál figyeljünk arra, hogy a sövény teteje szűkebb legyen, mint az alja. Így a trapéz formára nyírt sövény alsó része is kap a napfényből, és nem fognak felkopaszodni az alsó ágai.

Ha hosszú sövényünk van, az egyenes vonal kialakítását két karóval és a közéjük kifeszített madzaggal segíthetjük elő, mint ahogy én teszem a következő videómban: Az egyenes sövény ősi titka.

sövény metszése

Nyírás után alaposan öntözzük meg a növényeket, és fedjük be a tövüket mulccsal. Amint sövényünk eléri az általunk kívánt szélességet és magasságot, már csak formaigazító nyírása van szükség, vagyis a legfelső és oldalsó részeket kell formára igazítani.

Tápanyag utánpótlás

A metszés intenzív növekedést indukál, ami által megnő a növény tápanyag igénye. Ezért a metszést követően célszerű szervesanyag pótlást is végezni. Természetesen mi ehhez is csak szerves tápokat ajánlunk, mint pl. a VIANO Buxus- és sövénynövény tápját, amit most megtalálhattok a webshopunkban is: shop.kert.tv

Később évente már csak két alkalommal kell nyírni. Először tavasszal, közvetlenül a kihajtás előtt, majd júniusban-júliusban, a második hajtásnövekedés idején.

Tipp: Vannak fajták, amelyeket évente elég 2-3 alkalommal megnyírni, de például a leylandi ciprust ennél sokkal gyakrabban is visszanyeshetjük. Ebben a videóban megnézheted, hogyan: 6 őszi tipp az egészségesebb leylandi sövényért. 

sövény