talajjavítás, kerti talaj, trágyázás, komposztálás
Ajánló

Hogyan javítsuk kertünk talaját természetes módon?

Az egészséges talaj elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez, a jó hozamhoz, a kártevőkkel és a betegségekkel szemben való ellenálláshoz. Bár a műtrágyák nagyon sok hasznos anyagot tartalmaznak, de hatóanyagai nagyon gyorsan felhasználódnak, nem javítják a talaj szerkezetét és nem járulnak hozzá a termőtalaj hosszú távú tápanyag-ellátottságához sem.

Tehát a talajhoz szerves anyagot kell hozzá adnunk, ezt minden évben legalább egyszer érdemes megtennünk. Az ágyások felkészítésére a legjobb alkalom a késő ősz, mert a kert ekkorra már felkészült a télre. Azért a legjobb az őszi időszak, mert ebben az esetben a tápanyagoknak hosszú ideje van eloszlani a talajban.

A természetes talajjavítás módszerei

A homokos talaj feljavítása

Homokos talaj esetében fontos a szerves anyagok hozzáadása. Ilyenek a szerves érett trágya, kerti komposzt és a korhadt levelek. Ezek az anyagok idővel humusszá alakulnak a talajban. A homokos talaj a humusznak köszönhetően jobb tápanyag ellátottságú lesz és tovább megtartja a nedvességet a növények számára.

A mulcsozás

Egy másik módszer a talaj minőségének javítására a mulcsozás. Hozzájárul a talaj vízháztartásának javításához és szerves anyagot is bevihetünk a talaj felszínébe. A mulcs jól megérett trágya, komposzt és korhadt levelek keveréke. Alkalmazása leginkább tavasszal ajánlott. A jól megérett komposzt és trágya minden tekintetben javítják a talaj tulajdonságait. Ha ágyásban dolgozunk, ennek kijuttatásához szükségünk lesz egy talicskára és egy vasvillára is. 

A trágyázás szabályai

A trágyát terítsük szét kb 10 cm vastagon, de csak azon a felületen, ahol ültetni szeretnénk. Természetesen több trágyát is használhatunk, ha a talaj nem jó minőségű, túl agyagos vagy épp túl homokos. 20 cm mélyre dolgozzuk bele a trágyát s forgassuk be kisásóval vagy villával. Ezek az anyagok idővel teljesen belemosódnak a talajba. Mivel sajnos az összes tápanyag elfogy egyszer, ezért ezt a műveletet ismételjük meg egy – két évente.

talaj-javitas-termeszetes-modon

Komposztálás

A komposzt lebomló szerves anyagokból készült kiskerti, talaj javító hatású készítmény. Ebben a közegben a gyökerek könnyen fejlődnek, jó nedvesség-megtartó képessége van, a gyökerek elég oxigént kapnak, megfelelő arányban tartalmazza a tápanyagokat a növények megfelelő fejlődéséhez. A bogyós gyümölcsbokrok például komposztkedvelők. A ribizli, egres, málna és szeder nem jól tűri a magas mész- vagy klorid tartalmú ásványi trágyákat. Ellenben az érett zöldkomposzt ideális összetételben biztosít számukra minden szükséges tápanyagot. A komposzt elszórására a március közepe és április közepe közötti időszak a legmegfelelőbb. Alaptrágyázáshoz elég 3-4 liter bokronként, illetve négyzetméterenként. Mielőtt a komposztot elszórjuk, a talaj felszínét lazítsuk fel. Gondosan távolítsunk el minden gyomot. Azután a trágyát egyenletesen osszuk el az ágyás felületén, majd dolgozzuk be a földfelszínbe.

A komposztáláshoz itt találsz egy érdekes videót: Miért nem lehet meg a te veteményesed sem komposzt nélkül?

Csalán trágyalé

Van még egy kiváló talaj javító módszer, melyet én magam is kipróbáltam már. Nagyon bevált a kertben, így ezt is megosztom most pár gondolatban . Ez a csalán trágyalé! A csalán nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, káliumot és kovavasat, ezért a belőle házilag erjesztett lé kitűnő biológiai trágya, melyet a növények erősítésére tudunk használni.

csalan-tragyale

Leszűrés után vízzel hígítva (arány 1:10) öntözőkannából öntözhetjük ki. Az elkészítéséhez 10 liter vízhez egy kg friss csalánra van szükség. A növényt ollóval daraboljuk fel 10 cm-es darabokra és tegyük egy műanyag hordóba vagy nagy vödörbe. Öntsünk rá 10 liter vizet. Az edényt csak lazán fedjük le, hogy az erjedés során a gázok távozni tudjanak. A készítménynek erős trágya szaga van! A készítményt a következő 2-4 hét folyamán naponta kevergessük meg. Ez idő alatt a folyadék szépen megerjed. A trágyalé akkor készült el, ha már nem habzik.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam ezúttal is önöknek. S bízom benne, hogy valamelyik kerti praktikát önök is kipróbálják házi kertjükben. Kellemes kertészkedést kívánok mindenkinek.

Szerző: Bugyi Zsolt