hagymás virágok kosár, dekor, dekoráció, tavasz
Ajánló

Varázsoljunk tavaszt a lakásba hagymás virágkompozíciókkal!

Március már visszavonhatatlanul a tavasz kezdete, így ilyenkor a téli búskomorságot és fásultságot felváltandó célszerű néhány korán virágzó hagymás növény cserepes verziójával feldíszíteni otthonunkat.

tavaszi-hagymas-virag

Tavaszi hagymás virágkosár

Cserépben nevelt hagymások

Piacokon, virágboltokban beszerezhetjük a különböző színű és méretű hagymásokat. Ilyenek például a jácintok, krókuszok, íriszek, nárciszok, tulipánok, de néhány helyen találkozhatunk termesztésből származó hóvirággal és tőzikével is. A cserépben nevelt hagymások virágzásához elengedhetetlen, hogy megkapják a téli hideghatást. Így sajnos azok a virághagymák, amelyeket most vásárolunk és ültetünk cserépbe, nem minden esetben bontanak szirmot idén.

A növények vásárlásánál érdemes megtudakolni, hogy mikorra várható a virágzás és milyen színű lesz a virágunk, így nagy eséllyel  lakásunkhoz illő színárnyalatokat tudunk összeválogatni. A virágzási idő pedig azért lehet fontos, mert készíthetünk olyan tavaszi növénytálat is, amelyben a hagymások szinte egyszerre nyílnak ki, de olyat is, amelyben egymás után bontanak szirmot, így tovább élvezhetjük az illatos látványosságot a szobában.

Mire ügyeljünk a hagymás kompozíció összeállításánál?

Ha beszereztünk néhány ígéretes darabot, akkor keressünk egy kiszuperált kenyereskosarat, füles kosarat, esetleg egy jópofa fadobozt, vagy bármilyen alkalmas konténert,  béleljük ki nylonnal, hogy az öntözővíz ne árassza el a nappalit. Ezután nézzük meg, hogy a növényeink mekkora cserépben vannak, hiszen, ha az egyik túl magas, akkor a mellé kerülő kisebb cserepes hagymásunk nem látszik majd rendesen. Az elhelyezésnél a kisebb cserepű növények alá tegyünk valamit, ami megemeli egy szintbe a többivel.

tavaszi-hagymas-viragkompozicio

Méretük szerint rendezzük el a hagymásokat

Az összeállításban arra is figyelni kell, hogy fal mellé vagy asztalra szánjuk a növény-együttest. Ha fal elé kerül, akkor a hátsó felére tegyük a magasabb virágzatúakat, mint például a jácint, nárcisz, tulipán és előre az alacsonyakat, mint a krókusz, hóvirág, hagymás írisz. Ha az asztalra szánjuk, akkor pedig középre a nagyokat és köréjük az apróbbakat.

Amikor a cserepeket a végleges helyükre raktuk az összeállításban, akkor már csak a díszítés van hátra. Ilyenkor célszerű a cserepek közötti üres területet mohával, darált fenyőkéreggel kitölteni, de ezt megtehetjük akár néhány marék mogyoróval, dióval, apró tobozokkal, más termésekkel is. A töltőanyagból bőven juthat a cserepek tetejére is, annyira, hogy a szélei ne látszanak, csak a hagymák vagy a virágok. Díszíthetjük ezután például nyaralásból hozott színes kagylókkal, csigaházakkal, vagy kavicsokkal, színes üvegcseppekkel.

tavaszi hagymás virágkosár

Ha szeretnénk a kinyíló virágoknak támasztékot is, akkor a cserepekbe szúrhatunk a hagymák mellé sárga, vagy vörös somvesszőket, illetve barkát is. Ezekhez óvatosan neki lehet támasztani, vagy kötni például a nagy, nehéz jácint virágzatokat. Ha ezzel elkészültünk, nincs más hátra, minthogy alaposan megöntözzük a cserepeket és a tavaszi összeállításunkat a végleges helyére tegyük.

tavaszi-hagymas-viragkompozicio

Fontos, hogy a hagymásokat rendszeresen öntözzük a virágzás alatt és azután is, hiszen az elnyíló hagymákat később kiültethetjük a kertünkbe, ahol a következő esztendőben ismét virágba borulnak majd. Reméljük, sikerült kedvet csinálni egy szép tavaszi tál elkészítéséhez. Jó munkát kívánunk!