hagymás virágok kosár, dekor, dekoráció, tavasz
Ajánló

Varázsoljunk tavaszt a lakásba hagymás virágkompozíciókkal!

Varázsoljunk tavaszt otthonunkba könnyedén! Készítsünk illatos hagymás virágkompozíciókat!

Március már visszavonhatatlanul a tavasz kezdete, így ilyenkor a téli búskomorságot és fásultságot felváltandó célszerű néhány korán virágzó hagymás növény cserepes verziójával feldíszíteni otthonunkat.

tavaszi-hagymas-virag

Tavaszi hagymás virágkosár

Piacokon, virágboltokban beszerezhetjük a különböző színű és méretű hagymásokat. Ilyenek például a jácintok, krókuszok, íriszek, nárciszok, tulipánok, de néhány helyen találkozhatunk termesztésből származó hóvirággal és tőzikével is. A cserépben nevelt hagymások virágzásához elengedhetetlen, hogy megkapják a téli hideghatást. Így sajnos azok a virághagymák, amelyeket most vásárolunk és ültetünk cserépbe, nem minden esetben bontanak szirmot idén.

A növények vásárlásánál érdemes megtudakolni, hogy mikorra várható a virágzás és milyen színű lesz a virágunk, így nagy eséllyel  lakásunkhoz illő színárnyalatokat tudunk összeválogatni. A virágzási idő pedig azért lehet fontos, mert készíthetünk olyan tavaszi növénytálat is, amelyben a hagymások szinte egyszerre nyílnak ki, de olyat is, amelyben egymás után bontanak szirmot, így tovább élvezhetjük az illatos látványosságot a szobában.

Ha beszereztünk néhány ígéretes darabot, akkor keressünk egy kiszuperált kenyereskosarat, füles kosarat, esetleg egy jópofa fadobozt, vagy bármilyen alkalmas konténert,  béleljük ki nylonnal, hogy az öntözővíz ne árassza el a nappalit. Ezután nézzük meg, hogy a növényeink mekkora cserépben vannak, hiszen, ha az egyik túl magas, akkor a mellé kerülő kisebb cserepes hagymásunk nem látszik majd rendesen. Az elhelyezésnél a kisebb cserepű növények alá tegyünk valamit, ami megemeli egy szintbe a többivel.

tavaszi-hagymas-viragkompozicio

Az összeállításban arra is figyelni kell, hogy fal mellé vagy asztalra szánjuk a növény-együttest. Ha fal elé kerül, akkor a hátsó felére tegyük a magasabb virágzatúakat, mint például a jácint, nárcisz, tulipán és előre az alacsonyakat, mint a krókusz, hóvirág, hagymás írisz. Ha az asztalra szánjuk, akkor pedig középre a nagyokat és köréjük az apróbbakat.

Amikor a cserepeket a végleges helyükre raktuk az összeállításban, akkor már csak a díszítés van hátra. Ilyenkor célszerű a cserepek közötti üres területet mohával, darált fenyőkéreggel kitölteni, de ezt megtehetjük akár néhány marék mogyoróval, dióval, apró tobozokkal, más termésekkel is. A töltőanyagból bőven juthat a cserepek tetejére is, annyira, hogy a szélei ne látszanak, csak a hagymák vagy a virágok. Díszíthetjük ezután például nyaralásból hozott színes kagylókkal, csigaházakkal, vagy kavicsokkal, színes üvegcseppekkel.

tavaszi-hagymas-viragkosar

Ha szeretnénk a kinyíló virágoknak támasztékot is, akkor a cserepekbe szúrhatunk a hagymák mellé sárga, vagy vörös somvesszőket, illetve barkát is. Ezekhez óvatosan neki lehet támasztani, vagy kötni például a nagy, nehéz jácint virágzatokat. Ha ezzel elkészültünk, nincs más hátra, minthogy alaposan megöntözzük a cserepeket és a tavaszi összeállításunkat a végleges helyére tegyük.

tavaszi-hagymas-viragkompozicio

Fontos, hogy a hagymásokat rendszeresen öntözzük a virágzás alatt és azután is, hiszen az elnyíló hagymákat később kiültethetjük a kertünkbe, ahol a következő esztendőben ismét virágba borulnak majd. Reméljük, sikerült kedvet csinálni egy szép tavaszi tál elkészítéséhez. Jó munkát kívánunk!